Γιατί το Βερολίνο επαναφέρει το σχέδιο της Roland Berger. Η μεταφορά κρατικής περιουσίας 50 δισ. σε εταιρεία του Λουξεμβούργου και το… «βαλτωμένο» πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. H αποτίμηση των 125 δισ., η ανάλογη μείωση του χρέους και τα «κενά». Οι προβλέψεις για τα έσοδα.
Το γνωστό σχέδιο «Ευρηκα» της γερμανικής εταιρείας συμβούλων Roland Berger έβαλε πάλι στο τραπέζι το Βερολίνο, όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας για τις λύσεις στο “ελληνικό πρόβλημα”.
Το ίδιο σχέδιο, για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ, σε εταιρεία συμμετοχών του Λουξεμβούργου προκειμένου στη συνέχεια να πωληθούν / αξιοποιηθούν, είχαν επαναφέρει και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προ τριετίας, όταν διαπιστώθηκε πως έχει βαλτώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Για τον ίδιο λόγο, το Σάββατο, οι υπηρεσίες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανήλθαν και μεταξύ των μέτρων που προτείνουν, στην περίπτωση παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ (αφού το δεύτερο σενάριο αναφέρεται σε πενταετή έξοδο από την Ευρωζώνη) είναι να μεταφερθεί περιουσία αξίας 50 δισ. σε εταιρεία του Λουξεμβούργου. Ως μοντέλο θεωρείται το Institute for Growth (IfG), το ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης που συστάθηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου στο Λουξεμβούργο. Στο πρώτο υποταμείο του IfG, ύψους 200.000.000 ευρω που αφορά τη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχει με 100.000.000 ευρώ η κρατική επενδυτική τράπεζα της Γερμανίας KfW.
Πάντως στο ανεπίσημο κείμενο του Eurogroup, επί του οποίου δεν υπήρξε συμφωνία όλων των εταίρων αναφέρονται δύο εναλλακτικά σενάρια: Είτε να επικρατήσει η άποψη των Γερμανών για την εταιρεία συμμετοχών του Λουξεμβούργου, είτε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πλήρη ανεξαρτητοποίηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με έλεγχο περιουσιακών στοιχείων και διαδικασιών από ανεξάρτητους συμβούλους.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε χθες πως η εταιρεία συμμετοχών στο Λουξεμβούργο ήταν ιδέα του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, όμως είναι πολύ παλαιότερη. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η Ελλάδα πρέπει να έχει τον έλεγχο του συγκεκριμένου ταμείου.
Η Roland Berger, η οποία επιδιώκει να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά συμβούλων, είχε προτείνει, μέσω του «Εύρηκα», τη μεταφορά των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχειών της Ελλάδας σε μία εταιρεία συμμετοχών (holding) που θα μπορούσε π.χ. να εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η συγκεκριμένη εταιρεία θα αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία θα καταβάλλει στην Ελλάδα 125 δισ. ευρώ (τόσο αποτιμά τη δημόσια περιουσία η Roland Berger) για να αποπληρώσει το χρέος. Ετσι, κατά τη γερμανική εταιρεία, το δημόσιο χρέος θα περιορίζονταν άμεσα κοντά στο 90% του ΑΕΠ.
Η γερμανική εταιρεία υποστήριζε πως η διαχείριση θα γίνεται από στελέχη που θα επιλέξουν οι δανειστές μέχρι το 2025. Με τη λήξη της περιόδου εκμετάλλευσης, αν προκύψει κεφαλαιακό κέρδος από την αξιοποίηση / πώληση των περιουσιακών στοιχείων θα επιστραφεί στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που από τη διαχείριση υπάρξουν ζημιές αυτές βαρύνουν αποκλειστικά τη χώρα μας μέχρι ενός ποσού που φτάνει τα 30% του ΑΕΠ.
Τα στελέχη της Roland Berger που είχε πραγματοποιήσει «τουρνέ» ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την παρουσίαση του «Εύρηκα» δεν ξεκαθάριζαν με ποιον τρόπο προέκυψε η αποτίμηση των 125 δισ. ευρώ. Κατά τις παρουσιάσεις τους υποστήριζαν πως είναι ένα νούμερο το οποίο προέκυψε για πολιτικούς λόγους υπονοώντας πως αυτά είναι τα χρήματα που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι δανειστές μας. Το γερμανικό σχέδιο αμφισβητήθηκε κυρίως γιατί δεν ανέφερε λεπτομερώς την περιουσία που θα ενταχθεί στην εταιρεία συμμετοχών, ενώ την αποτιμούσε αυθαίρετα στα 125 δισ. ευρώ. Μια εναλλακτική πρόταση, το σχέδιο «Αρχιμήδης», έχει καταθέσει η «Πρωτοβουλία Κάππα» στην οποία συμμετείχε ο πρώην υπουργός Στ. Μάνος και ο τότε επικεφαλής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας, σήμερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι Γερμανοί επαναφέρουν το σχέδιο “Εύρηκα” εξαιτίας του πλήρους ναυαγίου του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων το οποίο βρίσκεται πολύ μακριά από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ πολλοί διαγωνισμοί έχουν βαλτώσει.
Το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε έσοδα 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τα τέλη του 2011, εκτόξευση στα 15 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2012 και στα 50 δισ. ευρώ έως το τέλος της φετινής χρονιάς! Ομως, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που κυκλοφόρησε προ ημερών το ΔΝΤ, τα συνολικά έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ήταν μέχρι σήμερα μόλις τρία δισ. ευρώ, το 1,5 δισ. από τα οποία προέρχονταν από τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -2,13% (πώληση 36% και παραχώρηση αδειών).
Τα στελέχη του ΔΝΤ παραδέχονται πως μέχρι σήμερα η απόδοση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ήταν «πολύ κακή» και θεωρούν πως είναι ώρα για μια «περισσότερο ρεαλιστική» προσέγγιση των μελλοντικών εσόδων. Ετσι, περιορίζουν τα έσοδα σε μόλις 500 εκατ. ευρώ ετησίως από φέτος μέχρι το 2018, δηλαδή δεν θα ξεπεράσουν συνολικά τα πέντε δισ. ευρώ.
euro2day.gr