Τοπικές Ειδήσεις

Με επιτυχία και εποικοδομητική συζήτηση ολοκληρώθηκε το 12ο Διεπιστημονικό Συνέδριο στο Καστελλόριζο

Το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του 12ου Επιστημονικού Συνεδρίου «Τουρισμός – Γεωγραφία και Προοπτικές», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων [ΕΠΕΤΑΔ] σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου [ΕΣΕΤ] και συνδιοργανωτή το Δήμο Μεγίστης- Καστελλόριζου. Οι διοργανωτές επέλεξαν συμβολικά το ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, που βρίσκεται στο ακραίο νότιο ανατολικό της Ελλάδας για να κλείσουν τον πρώτο κύκλο της διοργάνωσης των Διεπιστημονικών Συνεδρίων της ΕΠΕΤΑΔ  στα Δωδεκάνησα με κύριο άξονα τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Με την παρουσία και τοπικών αρχών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοικησης, του δημάρχου κ. Γεωργίου Σαμψάκου και του  αντιδημάρχου κ. Στρατου Αμύγδαλου που απεύθυνε χαιρετισμό, εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων, της εκκλησίας και την συμμετοχή εκλεκτών  επιστημόνων, της καθηγήτριας ΑΠΘ κυρίας Ζαχαρούλας Ανδρεοπούλου, της πρώην ευρωβουλευτή Δρ. κυρίας Άννας Καραμάνου, της ερευνήτριας κυρίας Αναστασίας Ασλανίδου κ.α., δημοσιογράφων των κ.κ. Γιώργου Κουκουλιάτα, Δημήτρη Γκαρτζώνη, Κων. Μαργαρίτη κ.α. και επαγγελματιών της επικοινωνίας και του Τουρισμού πραγματοποιήθηκαν και τις δύο ημέρες του συνεδρίου  σημαντικές  ομιλίες και εισηγήσεις που ανέλυσαν και ανάδειξαν σημαντικά ζητήματα για  τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ και τις τελευταίες εξελίξεις στον Τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα και διεθνώς. Η πρόεδρος της ΕΠΕΤΑΔ καθηγήτρια ΑΠΘ κυρία Τέσσα Δουλκέρη και ο πρόεδρος της ΕΣΕΤ κ. Γιώργος Παπούλιας απεύθυναν χαιρετισμούς.

.

Οι εισηγήσεις  επικεντρώθηκαν στον ρόλο των νέων τεχνολογιών, των νέων μέσων και τις τάσεις που διαμορφώνονται για την προώθηση του τουρισμού. Ειδικές αναφορές έγιναν για τις επιρροές μετά την κρίση και το μέλλον του Τουρισμού, αλλά και για τον πράσινο τουρισμό και τους έξυπνους τουριστικούς προορισμούς που μπορούν να εφαρμοσθούν στα ελληνικά νησιά. Οι εξελίξεις που σημειώνονται  δίνουν ευκαιρίες στην προσέλκυση των τουριστών. Συζήτηση προκάλεσαν οι αναφορές στην γεωπολιτική –γεωστρατηγική θέση του Καστελλόριζου, ως υπεραξία της γης για την Ελλάδα.Επίσης τονίσθηκε η συμβολική διάσταση σύσφιξης σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των δύο ακριτικών νησιών του  Ελληνισμού του Καστελλόριζου και της Κύπρου των οποίων το μέλλον και οι τύχες αποτελούν ζητήματα υψίστης Εθνικής σημασίας,

Τέλος οι προτάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν τις δυνατότητες για προώθηση των ειδικών μορφών του θεματικού τουρισμού όπως τον οικολογικό [περιβαλλοντικό] τουρισμό που χαρακτηρίζει το νησί  και το κάνει ξεχωριστό [τα άφθονα χερσαία σαλιγκάρια, τα σπάνια πτηνά, τα φίδια του Καστελλόριζου ,η καστελλοριζιά νυφίτσα, τα φυτά και τα βότανα, οι φώκιες, οι χελώνες κ.λπ.] Ο αθλητικός τουρισμός με τα  ξεχωριστά μονοπάτια θα μπορούσε να προσελκύσει τους αθλητές, αλλα και ο θρησκευτικός τουρισμός [προσκυνηματικός]  με τα πολλά εξωκκλήσια ή και τον μοναδικό ναό των πολιούχων Αγίων του νησιού Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης με το ασημο-σκαλιστό εικόνισμα τους θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης των τουριστών.

Πηγή lifespeed.gr

Κατερίνα Καράμπελα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου