Ρεπορτάζ

Ο Ε.Α.Σ.Δ. σε τροχιά για την αποκατάστασή τoυ μετά την περαίωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης οφειλών

Ο Ελαιουργικός και Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Δωδεκανήσου κατέθεσε αίτηση αναδιάρθρωσης οφειλών του Ν. 4469/2017. Η διαδικασία περατώθηκε με επιτυχία. Ειδικότερα, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των πιστωτών, η πρόταση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) η οποία προέβλεπε αναδιάρθρωση (κούρεμα) του οφειλών του Συνεταιρισμού με εκποίηση μέρους των ακινήτων του, προς τη συμμετέχουσα στη διαδικασία μειοψηφήσασα πιστώτρια την τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.
Κατά την εκπνοή της εκ του νόμου προθεσμίας υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών, η ΑΑΔΕ αιφνιδιαστικά καταχρηστικά και μονομερώς, πρόσθεσε στο κείμενο της σύμβασης όρο που απέκλειε την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., από την υποχρέωση να αναλάβει τα ακίνητα. Ο συνεταιρισμός αιτήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου την επικύρωση της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών όπως πραγματικά ψηφίστηκε από την πλειοψηφία και την αφαίρεση του ανωτέρω παράνομου και εκτός διαδικασίας όρου, που αποκλείει τον συμμετέχοντα πιστωτή του τραπεζικού τομέα από την υποχρέωση να συμβληθεί στη σύμβαση και ουσιαστικά καθιστά τη σύμβαση μη υλοποιήσιμη.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου έκρινε εαυτό αναρμόδιο να αποφανθεί και δεν επικύρωσε τη σύμβαση. Χθες ο Συνεταιρισμός κατέθεσε έφεση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου για τους εξής λόγους:
-Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, χωρίς να εξετάσει τις εκατέρωθεν ενστάσεις του Συνεταιρισμού και των πιστωτών, έκρινε ότι αντικείμενο της δίκης είναι μόνο η επικύρωση της σύμβασης όπως αυτή διαμορφώθηκε την τελευταία στιγμή με τις παράνομες προσθήκες πιστωτών και έκρινε ότι είναι λειτουργικά αναρμόδιο να προβεί σε έλεγχο της νομιμότητας των όρων αυτών και στην αφαίρεσή τους.
Με αυτό το σκεπτικό προέβη σε εσφαλμένη εφαρμογή των διατάξεων των αρ. 739 επ. ΚΠολΔ και του αρ. 12 του Ν. 4469/2017 καθώς, σύμφωνα με τη θεωρία το δικαστήριο εξετάζει εάν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία διαπραγμάτευσης και αναδιάρθρωσης οφειλών. Αυτή η αρμοδιότητα προβλέπεται από το νόμο 4469/2017 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των αρ. 739 επ. του ΚΠολΔ.
-Η πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών που διατύπωσε το ΚΕΑΟ, έγινε δεκτή από το Συνεταιρισμό και ψηφίστηκε νόμιμα από την πλειοψηφία των πιστωτών, όριζε ότι η αποπληρωμή των χρεών του Συνεταιρισμού θα ελάμβανε χώρα κατόπιν εκποίησης ορισμένων ακινήτων του προς την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.. Ωστόσο το Δημόσιο, αφού περατώθηκε η διαδικασία με επιτυχία, εν συνεχεία, κατά την εκπνοή της προθεσμίας υπογραφής της σύμβασης, πρόσθεσε παράνομα και αιφνιδιαστικά και έξω από κάθε οριοθετημένη διαδικασία, όρο απαλλαγής της Τράπεζας Πειραιώς από την υποχρέωση να αναλάβει τα ακίνητα και ζήτησε να καταβάλει ο Συνεταιρισμός το σύνολο οφειλών εκατομμυρίων σε μία δόση, εντός 30 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης!
Σύμφωνα με τη θεωρία, αν κάποιος όρος της σύμβασης είναι παράνομος, το δικαστήριο μπορεί να ακυρώσει τον συγκεκριμένο όρο, διατηρώντας την υπόλοιπη σύμβαση σε ισχύ.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο κατ΄ εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου και ερμηνεία των πραγματικών περιστατικών δεν ακύρωσε, δεν αφαίρεσε και έκανε δεκτές στη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών, τις παράνομες, καταχρηστικές και μη συμφωνηθείσες προσθήκες.
Στην προκειμένη περίπτωση ο όρος της σύμβασης που επιβάλλει την εξόφληση του συνόλου του οφειλόμενου ποσού σε μία δόση μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή της, είναι αντισυνταγματικός, καθώς παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας (αρ. 25 παρ. 1 Σ). Επιπλέον, είναι καταχρηστικός και παράνομος, καθώς παραβιάζει την αρχή της καλής πίστης, των χρηστών συναλλακτικών ηθών, τα αρ. 174 επ. του ΑΚ και το πνεύμα και το γράμμα του Ν. 4469/2017 ο οποίος τέθηκε για να προστατεύσει τους οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τρόπο βιώσιμο και παράλληλα να συνεχίσουν την παραγωγική τους λειτουργία.
Ο όρος αυτός δεν επιτρέπει στον οφειλέτη Συνεταιρισμό να εξοφλήσει τα χρέη του με βιώσιμο τρόπο και καθιστά τη σύμβαση μη υλοποιήσιμη. Η υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης εντός 30 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθίσταται σαφές ότι δεν αφορά στην περίπτωση που η εξόφληση θα γίνει άπαξ με εκποίηση ακινήτων, δυνατότητα που προβλέπει ρητά ο ίδιος ο Ν. 4469/2017, αλλά αφορά αποκλειστικά στην περίπτωση ρύθμισης οφειλών με καταβολή περιοδικών δόσεων.
Με την έφεσή του ο Συνεταιρισμός αιτείται το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να εξαφανίσει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, να επανεξετάσει τη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών όπως ψηφίστηκε νόμιμα από την πλειοψηφία των πιστωτών και να την επικυρώσει, αφαιρώντας τις παράνομες προσθήκες που την καθιστούν μη υλοποιήσιμη.
Ο ΕΑΣΔ εκπροσωπείται στο εφετείο από τους δικηγόρους κ.κ. Εριέττα Βενετσιάνου και Μηνά Τσέρκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου