Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται υγειονομικός έλεγχος από επόπτη της Διεύθυνσης Υγείας στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Παράρτημα ΑΜΕΛ (ΚΑΦΚΑ Κολυμπίων) για την αντιμετώπιση ψώρας που εμφανίστηκε μεταξύ των νοσηλευομένων.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» στο νοσοκομείο της Ρόδου μεταφέρθηκε συγκεκριμένα 55χρονος τρόφιμος, ο οποίος προσεβλήθη από την επικίνδυνη δερματική νόσο και έχει υποστεί εκτεταμένες βλάβες στο δέρμα του.
Για το γεγονός ενημερώθηκε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα υγείας κ. Ν. Καραμαρίτης, ο οποίος και προκάλεσε τον έλεγχο στο ίδρυμα.
Όπως έγινε γνωστό, η Διεύθυνση Υγείας επιλήφθηκε για πρώτη φορά περιστατικών ψώρας στο ΚΑΦΚΑ μετά από έγγραφη ενημέρωση της υπεύθυνης του νοσηλευτικού τμήματος του Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α..
«Σας ενημερώνω ότι υπάρχει αναζωπύρωση στα διαγνωσμένα με ψώρα περιστατικά του Ιδρύματος παρ’ όλη την εντατική και σχολαστική διαχείριση των περιστατικών με βάση τις οδηγίες που είχαμε λάβει. Ο γιατρός έχει ξεκινήσει εκ νέου θεραπεία
Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε για τα μέτρα τα όποια πρέπει να λάβουμε για την αντιμετώπιση του φαινόμενου», ανέφερε στο σχετικό έγγραφο.
Τρείς μέρες μετά με έγγραφο της η Διεύθυνση Υγείας ενημέρωσε για το πρωτόκολλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί:
«Αφού προηγηθεί κλινικός έλεγχος από ιατρό δερματολόγο και διαγνώσει τη νόσο θα καθορίσει και την κατάλληλη αγωγή θεραπείας στους νοσούντες. Από την πλευρά σας παρακαλείσθε για την πιστή εφαρμογή του θεραπευτικού σχήματος που θα χορηγήσει ο ιατρός.
Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις του θεραπευτηρίου, πρωτίστως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί καθαρισμός των στρωμάτων των τροφίμων. Η ενέργεια αυτή θα πρέπει να γίνει με ισχυρή απορροφητική σκούπα αφού πρώτα κλειστεί με βρεγμένο πανί το πίσω μέρος του ακροφύσιου, όπου υπάρχουν περσίδες αερισμού. Με τον τρόπο αυτό δε θα διαχυθούν τα ακάρεα, τα αυγά ή τα περιττώματα αυτών στον υπόλοιπο χώρο. Κατόπιν συνιστάται, τα στρώματα τα εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία για όσο το δυνατόν περισσότερο εντός της ημέρας. Ακόμη πρέπει να πραγματοποιηθεί καθαρισμός και πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων και όλων των ενδυμάτων των τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες.
Προληπτικά συνιστάται ψεκασμός με εφαρμογή δραστικής ουσίας etofenprox στους χώρους διαβίωσης (δωμάτια, κρεβάτια).
Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω πληροφορίες».
Όπως φαίνεται όμως η ασθένεια δεν έχει καταπολεμηθεί με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει ανησυχία μεταξύ του προσωπικού και συγγενών των νοσηλευομένων.
Η μετάδοση της ψώρας από το δέρμα του μολυσμένου ανθρώπου στο δέρμα του υγιούς γίνεται εύκολα με άμεση επαφή, αρκεί π.χ. δύο άτομα να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι. Όσο πιο στενή και παρατεταμένη είναι αυτή η επαφή, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα μόλυνσης. Αντίθετα, κατά την στιγμιαία επαφή, όπως για παράδειγμα με την χειραψία, είναι εξαιρετικά απίθανη η μετάδοση.
Επίσης όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παρασίτων επάνω στο δέρμα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου.
Το ενδεχόμενο μετάδοσης της ψώρας έμμεσα, δηλαδή από κλινοσκεπάσματα και γενικά από είδη ρουχισμού, όπως επίσης από καλύμματα των επίπλων, μοκέτες, χαλιά, υφίσταται, είναι όμως σπανιότερη λόγω βραχέως χρόνου επιβίωσης του ακάρεος μακριά από την ανθρώπινη επιδερμίδα.
Το άκαρι της ψώρας προτιμά τα σημεία του δέρματος που είναι λεπτά και άτριχα. Αντίθετα, αποφεύγει περιοχές με υψηλή πυκνότητα τριχών πιθανότατα επειδή παρεμποδίζουν την άνετη πορεία του στην επιδερμίδα κατά τη διάνοιξη της σήραγγας.
Όταν κάποιος προσβληθεί από ψώρα έχει έντονη φαγούρα και δημιουργείται εξάνθημα λόγω της φλεγμονώδους αντίδρασης του δέρματος στην προσπάθειά του να αποβάλει το ακάρι.
Ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σχολαστικός στην εφαρμογή των οδηγιών. Μαζί με τον ασθενή θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία και όλα τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς και άτομα που μοιράστηκαν το ίδιο κρεβάτι ή είχαν σεξουαλική ή παρατεταμένη σωματική επαφή με τον ασθενή, έως και 40 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν σημειολογία ψώρας. Δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε θεραπεία άτομα που είχαν οποιαδήποτε τυχαία επαφή με τον ασθενή (πχ χειραψία, κοινωνικό εναγκαλισμό κλπ).
Για μεγαλύτερη ασφάλεια πρέπει τα κλινοσκεπάσματα, εσώρουχα και είδη ρουχισμού (πχ κάλτσες, πετσέτες κλπ), που χρησιμοποιήθηκαν από τον ασθενή και το περιβάλλον του κατά την τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη της θεραπείας, να πλυθούν σε πλυντήριο (500C επί 10′) ή να υποστούν στεγνό καθάρισμα σε υψηλή θερμοκρασία. Αντιστοίχως πατώματα και έπιπλα (καρέκλες, πολυθρόνες κλπ) θα πρέπει να καθαρίζονται με ηλεκτρική σκούπα, ώστε να απομακρύνεται από αυτά η μολυσμένη με το άκαρι οικιακή σκόνη.