Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, «Δίοδος» διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας καλώντας επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους να πάρουν μέρος και να στείλουν ένα θετικό μήνυμα μέσω των έργων τους, τα οποία θα εκτεθούν σε κεντρικά σημεία της Ρόδου. Στόχος είναι οι υπαίθριες αυτές εκθέσεις φωτογραφίας να δημιουργήσουν ένα θετικό και αισιόδοξο κλίμα μέσα στο γκρίζο τοπίο που έχει διαμορφώσει η πανδημία.
Η κα Ιωάννα Μαρίνου, επιστημονικά υπεύθυνη της «Διόδου» δήλωσε σχετικά με την υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας: «Ανακοινώνουμε μία νέα δράση της Διόδου που απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινότητα και στοχεύει στα ψυχολογικά αποτελέσματα της πανδημίας. Εχει αποδειχθεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας γενικότερα πολλά ψυχοκοινωνικά ζητήματα αναδύθηκαν και γι αυτό είναι σημαντική η προβολή και προαγωγή θετικών στάσεων ζωής στην καθημερινότητά μας.
«Η Πόλη μας Μετατρέπεται σε Υπαίθρια Γκαλερί». Αυτός είναι ο τίτλος που επιλέξαμε για τη δράση μας αυτή. Πρόκειται για μία υπαίθρια έκθεση φωτογραφιών από συμπολίτες μας, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν φωτογραφίες τους, που θα προάγουν ένα θετικό μήνυμα. Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή τη δράση οι συμπολίτες μας θα δεχθούν ευχάριστα ερεθίσματα μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο που έχει αναπτυχθεί. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη δράση γίνεται στο πλαίσιο του κινήματος Support Art Workers, υποστηρίζουμε τους καλλιτέχνες που έχουν πληγεί και αυτοί από την πανδημία.
Προσκαλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με μία φωτογραφία τους και να παραβρεθούν στην πρώτη μας συνάντηση την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στη Δίοδο. Πιστεύουμε ότι η συμβολή τους θα είναι σημαντική στη διοργάνωση. Ευελπιστούμε να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου και ότι θα κρατήσει αρκετό διάστημα».
Έκρηξη της
ενδοοικογενειακής βίας
Όπως δήλωσε η κα Μαρίνου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ιδιαίτερα της καραντίνας, αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και υπήρξε αύξηση των εξαρτήσεων, όπως προκύπτει από έρευνες σε πανελλήνιο επίπεδο. «Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της καραντίνας εκτινάχθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και χρήσης ουσιών, υπάρχουν έρευνες σε πανελλήνιο επίπεδο που το αποδεικνύουν αυτό. Ειδικά τα ψυχοφάρμακα και το αλκοόλ. Αυτό δείχνει την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων και γι’ αυτό οι δράσεις της Διόδου στοχεύουν στο να αναδείξουν μία άλλη πλευρά. Φάνηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας ότι ο κόσμος επένδυσε πολύ στις τέχνες. Γι’ αυτό και ξεκινάμε αυτή τη δράση επειδή θεωρούμε ότι οι τέχνες ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές για καθένα από εμάς», δήλωσε η κα Μαρίνου.
Ο αντιδήμαρχος, Γ. Τριάντος, δήλωσε από την πλευρά του ότι όντως καταγράφεται αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογεινειακής βίας στη Ρόδο. «Στη διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου, γινόμαστε αποδέκτες διαφόρων αιτημάτων, παραπόνων και άλλων καταγγελιών. Πραγματικά υπάρχει αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στο διάστημα της καραντίνας. Είναι γεγονός ότι καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων στη Ρόδο», είπε ο κ. Τριάντος και πρόσθεσε σχετικά με την έκθεση φωτογραφίας:
«Μέσα από αυτή τη δράση θέλουμε να καταγράψουμε την αίσθηση που έχει ο πολίτης από τη ζωή στην πόλη, να εξάγουμε συμπεράσματα, να δούμε πώς ήταν η ζωή μας πριν την πανδημία και πώς διαμορφώνεται μετά. Δύο φωτογραφίες π.χ. ενός ορισμένου τοπίου μπορούν να μας φανερώσουν τη διάθεση του κόσμου και την οπτική από την οποία βλέπει κανείς μία συγκεκριμένη περιοχή σε διαφορετικές εποχές. Αν μη τι άλλο, δίνουμε έτσι και μία δημιουργική διέξοδο στους συμπολίτες μας. Η δράση θα αποφορτιστεί αυτό το κλίμα που επικρατεί και θα αποτελέσει μία χαραμάδα αισιοδοξίας».
Ο αντιδήμαρχος, Γ. Τριάντος διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρχει κριτική επιτροπή. Εάν έρθει κανείς με τρεις-τέσσερις φωτογραφίες θα επιλέξει ο ίδιος αυτή που θα χρησιμοποιηθεί. Και αν ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μεγάλος, θα προβάλλονται εκ περιτροπής. «Επιδίωξή μας είναι να γίνουν οι εκθέσεις σε πολυσύχναστα σημεία. Όλο αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως για ένα έντυπο ή ηλεκτρονικό λεύκωμα…», είπε ο κ. Τριάντος.