Η φοροδιαφυγή έχει δραπετεύσει μαζί μας στα νησιά της χώρας. Μετά από πολλούς μήνες κατά τους οποίους η εστίαση, καθώς και τα μπαρ και τα καφέ, ήταν κλειστά, οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την έκδοση απόδειξης προσφέροντας διάφορα δώρα στους πελάτες.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις ενοικιαζόμενες βίλες, ακόμα και στα μικρά δωμάτια με τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των ακινήτων να εξασφαλίζουν αφορολόγητο εισόδημα.
Τα παραδείγματα πολλά και καταφθάνουν σε καθημερινή βάση στα δημοσιογραφικά γραφεία από πολίτες που την περίοδο των διακοπών τους δεν κατάφεραν να πάρουν μία απόδειξη ή να πληρώσουν με κάρτα καθώς… το internet ήταν πεσμένο. Τα ίδια διαπιστώνουν και οι ελεγκτές της εφορίας, επιβάλλοντας 48 ώρα λουκέτα σε όσους δεν τηρούν τη νομοθεσία.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή καταστηματάρχη στην Κύθνο, ο οποίος αντί απόδειξης, δίνει το δελτίο παραγγελίας. Στην περίπτωση δε που του ζητηθεί απόδειξη, ξεκινάει διαπραγματεύσεις με τους πελάτες προσφέροντας έκπτωση 10% επί του λογαριασμού και τα γλυκά κερασμένα. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να εκδώσει απόδειξη, καθώς θέλει το κέρδος ολόκληρο και αφορολόγητο.
Ακόμα περισσότερες είναι οι περιπτώσεις με τους εστιάτορες που υποστηρίζουν ότι έχει πέσει το Internet, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές. Μάλιστα ρισκάρουν, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει μετρητά, να πληρώσει την οφειλή την επόμενη μέρα.
Άλλοι πάλι αναγράφουν στο δελτίο παραγγελίας το ποσό του λογαριασμού σβησμένο και από κάτω ένα νέο μικρότερο ποσό. Για παράδειγμα καφέ-εστιατόριο στο δελτίο παραγγελίας είχε σβήσει τα 90 ευρώ και από κάτω είχε αναγράψει νέο ποσό, μειωμένο κατά 15 ευρώ – και φυσικά χωρίς απόδειξη.
Και στις ενοικιάσεις κατοικιών
Η φοροδιαφυγή, όμως, οργιάζει και στις ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών, ενώ πλέον το φαινόμενο έχει επεκταθεί και σε μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι εξασφαλίζουν επιπλέον αφορολόγητα έσοδα, νοικιάζοντας τα διαμερίσματά τους σε τουρίστες, χωρίς η εφορία να το γνωρίζει.
Τα μέσα τα οποία μετέρχονται οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων είναι αρκετά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σύνθετα, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, δηλαδή το Δημόσιο χάνει έσοδα, τα οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να προσεγγίζουν ακόμα και το 1 δισ. ευρώ ετησίως, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, εντοπίζονται οι περισσότερες πολυτελείς εξοχικές κατοικίες της χώρας οι οποίες, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να μισθωθούν, εμφανίζονται κατά κανόνα κενές, δηλαδή οι κάτοχοί τους δεν δηλώνουν κάποιο έσοδο από την εκμετάλλευσή τους, κάτι που προφανώς δεν ισχύει.
Πίσω από αυτές τις περιπτώσεις κρύβονται εταιρείες που εμφανίζονται ως διαχειρίστριες του εκάστοτε ακινήτου, με τη συναίνεση βέβαια του πραγματικού ιδιοκτήτη. Αυτές οι εταιρείες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, κατά προτίμηση στην Κύπρο, ή κάποια βαλκανική χώρα, όπως η Βουλγαρία, και ασφαλώς τηρούν εκεί τραπεζικό λογαριασμό, όπου γίνεται και η κατάθεση.
Πηγή capital.gr