Οι ελεγκτές αποκτούν τη δυνατότητα να επιβάλουν τα πρόστιμα, όχι μετά από μέρες που θα γυρίσουν στο γραφείο, αλλά επιτόπου στην παραλία όπου βρίσκονται! – Προσοχή… στην (ψηφιακή) υπογραφή
«Διακοπές θα κάνουμε, αλλά δεν θα κάνουμε …διακοπή» είναι το νέο σύνθημα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ για το καλοκαίρι. Παράλληλα με το κυνήγι της ξαπλώστρας που βρίσκεται σε εξέλιξη στις παραλίες σε όλη την Ελλάδα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ελέγχουν και αν κόβονται αποδείξεις.
Η φορολογική διοίκηση καταβάλλει προσπάθεια με κάθε τρόπο για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα εκτεταμένης φοροδιαφυγής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να διασφαλίσει υψηλές εισπράξεις ΦΠΑ ως τον Οκτώβριο, για το «βαρύ» 3ο τρίμηνο της χρονιάς –που στηρίζεται στους πολύ αυξημένους τζίρους από τον τουρισμό.
Για τον σκοπό αυτό μάλιστα εξοπλίζεται με νέα συστήματα επιτόπιων ελέγχων (Έλεγχος live) που παρακολοθούνται άμεσα και από το ψηφιακό στρατηγείο της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο.
Επιπλέον όμως, οι ελεγκτές αποκτούν τη δυνατότητα να επιβάλουν τα πρόστιμα, όχι μετά από μέρες που θα γυρίσουν στο γραφείο, αλλά επιτόπου στην παραλία όπου βρίσκονται!
Με το νέο σύστημα, όχι μόνο θα «γράφουν» επιτόπου πρόστιμα ή εκθέσεις ελέγχουμε χρήση ψηφιακής υπογραφής κατά τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αλλά θα βάζουν και τους παραβάτες να υπογράφουν ηλεκτρονικά ότι τις παρέλαβαν!
Προσοχή… στην υπογραφή
Η «ψηφιοποιημένη ιδιόχειρη υπογραφή» θα μπαίνει με τη γραφίδα σε επιφάνεια καταγραφής (tablet), η οποία έχει την ίδια νομική και αποδεικτική ισχύ με την ιδιόχειρη υπογραφή φυσικού προσώπου επί χάρτου.
Και έτσι, θα «τρέχουν» αυτομάτως οι αυστηρές προθεσμίες για τον παραβάτη, προκειμένου να ξεμπλέξει. Με την «νέου τύπου» άμεση κοινοποίηση, σε περίπτωση μερικού επιτόπιου ελέγχου, η πράξη επιβολής προστίμου ή το έγγραφο θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί πάραυτα! Η κοινοποίηση των εγγράφων βεβαιώνεται με την ψηφιοποιημένη ιδιόχειρη υπογραφή επί αυτών, από το πρόσωπο στο οποίο αφορά η κοινοποίηση. Αν τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου λείπουν ή αρνούνται να υπογράψουν, η κοινοποίηση συντελείται με την ανάρτηση των εγγράφων στον λογαριασμό του προσώπου στο οποίο αφορά η κοινοποίηση και την ηλεκτρονική ειδοποίησή του στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, ώστε μετά από ένα δεκαήμερο να θεωρείται αυτομάτως πως έλαβε γνώση και ενημερώθηκε. Με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 53 προστίθεται στο άρθρο 6 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας παρ. 3 ως εξής:
Τα έγγραφα αυτά της Φορολογικής Διοίκησης παράγονται αυτοματοποιημένα μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής ή μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος, που συνθέτει τα σχετικά δεδομένα. Τα έγγραφα αυτά δύναται να υπογράφονται από τον φορολογούμενο ή άλλο πρόσωπο με χρήση ψηφιοποιημένης ιδιόχειρης υπογραφής.
Τα νέα λουκέτα
Τελευταίο “επεισόδιο” στο “σήριαλ” αυτό ήταν τα λουκέτα, που μπήκαν από την ΑΑΔΕ στον Αργοσαρωνικό. Συγκεκριμένα,μεταξύ άλλων, σφραγίστηκαν:
-εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων, που διατηρεί σχετική αίθουσα, parking και ομπρέλες με ξαπλώστρες, σε γνωστή οργανωμένη πλαζ της Αττικής. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε διαβιβάσει καμία απόδειξη από τις αρχές Ιουλίου!
-γνωστό αρτοποιείο – ζαχαροπλαστείο στη Βάρκιζα, που βρέθηκε να μην έχει διαβιβάσει 573 αποδείξεις στο πληροφοριακο συστημα της ΑΑΔΕ.
-ζαχαροπλαστείο στις Σπέτσες, που δεν είχε εκδώσει 11 αποδείξεις και δεν είχε διαβιβάσει φορολογικά στοιχεία, αξίας 4.000 ευρώ.
Και νωρίτερα, η ΑΑΔΕ είχε βάλει «λουκέτα» σε τέσσερις επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα, μία στον Πόρο και ένα κατάστημα ρούχων στην Μύκονο. Κατάστημα εστίασης στον Πόρο, δεν είχε εκδώσει, ούτε διαβιβάσει αποδείξεις 1.250 ευρώ. Στη Μύκονο, γνωστό κατάστημα ρούχων, δεν είχε διαβιβάσει 424 αποδείξεις, συνολικής αξίας 61.000 ευρώ. Και στα Πετράλωνα όμως, τέσσερα καταστήματα δεν είχαν διαβιβάσει αποδείξεις, συνολικής αξίας 682.000 ευρώ.
Μέσω των tablet και του «ΕΛΕΓΧΟΣLive» πλεόν τα στελέχη της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα, σε πραγματικό χρόνο:
Να τσεκάρουν με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)
Να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.
Να διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.
Να ελέγχουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία η της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.
Να εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
Οι επιχειρηματίες που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις ή να μην έχουν στείλει τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές στην πλατφόρμα myDATA θα βλέπουν να μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρησή τους από 48 ώρες έως και 10 ημέρες. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας:
Η μη έκδοση ή η κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ 48 ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.
Επίσης προβλέπεται, ότι εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.
Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων, εντός 2 φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 ημέρες.
Πηγή newmoney.gr