Πρόσφατα, ο Δήμος Ρόδου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά, άνοιξαν ένα νέο δίαυλο συνεργασίας με την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, φορέα ψυχικής Υγείας, ώστε να παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους συμπολίτες μας από τις πληγείσες περιοχές της φωτιάς. Στόχος, ήταν εξ αρχής, κανένας συμπολίτης μας να μη νιώθει μόνος και αβοήθητος. Το κλιμάκιο της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, το οποίο έχει αφιχθεί στη Ρόδο, αποτελείται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και θα βρίσκεται καθημερινά στα χωριά που επλήγησαν, πρωινές και απογευματινές ώρες, παρέχοντας κατ’ οίκον ψυχοκοινωνική στήριξη στους κατοίκους.
Σήμερα, ο κ. Ιπποκράτης Ευσταθίου, κοινωνικός λειτουργός, υπεύθυνος Κοινοτικών Παρεμβάσεων, ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ μιλάει στην ‘δημοκρατική’ για τις δράσεις που γίνονται, διαπιστώνοντας ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας, που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη, ζήτησαν ψυχολογική στήριξη:
«Σε μερικές περιπτώσεις, παιδιά εκφράζουν το άγχος τους και την φοβία τους μέσα από ζωγραφιές όπως ένα μαύρο δάσος, ή το περιβάλλον τους με σκούρα χρώματα και παράλληλα, οι ενήλικες εκφράζουν την ανησυχία μήπως και πιάσει πάλι φωτιά. Πολλοί, μας λένε ότι φοβούνται να κοιμηθούν τα βράδια μήπως και συμβούν πάλι τα ίδια…» -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
• Κύριε Ευσταθίου, μιλήστε μας για την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΙΑΣΙΣ ιδρύθηκε το 2005. Από το 2005 έως σήμερα στο επίκεντρο της Α.μ.Κ.Ε. ΙΑΣΙΣ βρίσκεται ο άνθρωπος. Βασικοί στόχοι του φορέα αποτελούν η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, η παροχή ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, η δημιουργία ίσων ευκαιριών και νέων προοπτικών για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η προαγωγή της ψυχικής υγείας, η παροχή ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, παροχή εξειδικευμένων ψυχιατρικών υπηρεσιών και ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα πρότυπα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων του φορέα υπολογίζεται από το 2006 έως σήμερα σε 500.000+ άτομα.
• Προφανώς έχετε συνεργαστεί και με άλλες περιοχές της χώρας, που αντιμετώπισαν παρόμοια περιστατικά. Ποιες είναι οι περιπτώσεις που έχετε κληθεί να αντιμετωπίσετε σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων;
Ο φορέας μας, πηγαίνει σε σταθερό επίπεδο σε καταστάσεις κρίσεως. Πιο συγκεκριμένα, από το 2017 κι έπειτα, έχει πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στην Μάνδρα Αττικής, στο Μάτι, στη Βόρεια Εύβοια, στην Πεντέλη αλλά και σε αποστολές στο εξωτερικό όπως στον πόλεμο της Ουκρανίας και στους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία.
• Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου και με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές;
Μαθαίνοντας τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο νησί της Ρόδου με τις καταστροφικές πυρκαγιές, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Δήμο Ρόδου ώστε να αναπτύξουμε μια συνεργασία στο κομμάτι της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των πληγέντων –παράλληλα με την συνεργασία του υπουργείου Υγείας, με το οποίο συνεργαζόμαστε σε σταθερή βάση. Έτσι, συγκροτήθηκε μια ομάδα αποστολής και παρέμβασης ώστε να πραγματοποιήσουμε σειρά επισκέψεων στα χωριά που επλήγησαν με κλιμάκιο από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, με σκοπό την καταγραφή των αναγκών, τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης και της ψυχικής ευημερίας των ανθρώπων και την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα άτομα που βρίσκονταν στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Βρισκόμαστε στη Ρόδο από τις 26 Ιουλίου και κατά καιρούς, υπάρχουν εναλλαγές ώστε να υπάρχει υποστηρικτική παρέμβαση προς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Θα συνεχίσουμε τις επαφές με τον κόσμο τόσο σε διά ζώσης όσο και σε τηλεφωνικό / διαδικτυακό επίπεδο.
• Διαπιστώσατε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ψυχοκοινωνική υποστήριξη; Υπήρξε ανταπόκριση;
Βεβαίως και χρειάζεται μια σταθερή και συνεχής συνεργασία με τους ανθρώπους αυτούς. Μέχρι σήμερα, έχουμε έρθει σε επαφή με περισσότερα από 500 άτομα (κυρίως στα χωριά που επλήγησαν) και αυτό που βλέπουμε είναι ότι βιώνουν μια κατάσταση αβεβαιότητας και μεγάλου προβληματισμού –κυρίως σε ό,τι αφορά στο μέλλον τους. Είναι σκληρό να έχεις βιώσει τέτοια τραυματικά περιστατικά και καθημερινά, να ξυπνάς και να βλέπεις ένα διαφορετικό περιβάλλον, το οποίο έρχεται κάθε μέρα για να σου θυμίσει τα όσα έγιναν. Αυτό που τους ανησυχεί είναι το τι θα γίνει μετά. Η Ρόδος στηρίζεται στον Τουρισμό, και αυτό που παρατηρούμε κι εμείς από τις επαφές που έχουμε με τους πληγέντες, είναι ότι θέλουν να βάλουν στην άκρη τα όσα έγιναν και να προχωρήσουν μπροστά, να συνεχίσουν την τουριστική σεζόν, αλλά προβληματίζονται για το μέλλον. Αυτό αφορά τόσο την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, των περιουσιών αλλά και της ψυχικής τους υγείας. Πολλές φορές, αυτό που μας λένε είναι ότι ‘από τον Σεπτέμβρη θα φανούν όλα…’.
• Μετά από τέτοια περιστατικά που άφησαν πίσω τους καταστροφές, σίγουρα οι άνθρωποι που τα βίωσαν χρειάζονται ψυχολογική στήριξη. Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν;
Η αλήθεια είναι ότι εγείρονται πολλά ζητήματα άγχους που σχετίζονται με αγχώδεις διαταραχές και με στρεσογόνες καταστάσεις. Σε μερικές περιπτώσεις, παιδιά εκφράζουν το άγχος τους και την φοβία τους μέσα από ζωγραφιές όπως ένα μαύρο δάσος, ή το περιβάλλον τους με σκούρα χρώματα και παράλληλα, οι ενήλικες να εκφράζουν την ανησυχία μήπως και πιάσει πάλι φωτιά. Πολλοί, μας λένε ότι φοβούνται να κοιμηθούν τα βράδια μήπως και συμβούν πάλι τα ίδια…
Η διαφορά με τα γεγονότα στην Βόρεια Εύβοια είναι ότι οι νέοι της κοινότητας στην Ρόδο, συνέβαλαν πολύ δυναμικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά και στη διαχείριση της όλης κατάστασης. Και αυτό το αναφέρω, γιατί έχει αξία να ενδυναμώσουμε τους ίδιους τους νέους αφού αποτελούν σημεία αναφοράς για την κοινότητά τους. Μπήκαν μέσα στις πυρκαγιές, προσπάθησαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι παρεμβάσεις που κάνουμε με τα Σώματα Ασφαλείας που είχαν άμεση εμπλοκή.
Κλείνοντας, δεν θα ήθελα να παραλείψω την παράθεση των στοιχείων για όποιον θέλει να λάβει ψυχοκοινωνική υποστήριξη ή να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για ό,τι τον προβληματίζει: Μπορεί να απευθυνθεί στην γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ στα τηλέφωνα: 6988596459, 6946843509. Μπορεί να τηλεφωνήσει δωρεάν και ανώνυμα στην 24ωρη γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας.
https://www.dimokratiki.gr/13-08-2023/ippokratis-efstathiou-mas-lene-oti-fovountai-na-koimithoun-ta-vradia-mipos-kai-symvoun-pali-ta-idia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.