Ως ισορροπημένη χαρακτηρίζεται η διατροφή εκείνη που περιέχει μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών, σε τέτοιες ποσότητες και αναλογίες ώστε να μας εξασφαλίσει τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού καθώς και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Ο χρυσός κανόνας μία ισορροπημένης διατροφής είναι η ποιότητα.
Ο όρος «ισορροπημένη» αναφέρεται σε διάφορες πτυχές της διατροφής όπως είναι: α) η ποιότητα των τροφίμων, β) η ποσότητα των τροφίμων, γ) η συχνότητα κατανάλωσης των γευμάτων και δ) οι συμπεριφοριστικές πρακτικές που συνοδεύουν την προετοιμασία και την κατανάλωση ενός γεύματος.
Γιατί είναι σημαντική
η ισορροπημένη
και υγιεινή διατροφή;
Το σώμα μας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιές.
Η διατροφή μας, δηλαδή το σύνολο των τροφίμων που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, αποτελεί το μέσο με το οποίο εφοδιάζουμε τον οργανισμό με όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατήρησης της καλής υγείας.
Με τον όρο «θρεπτικά συστατικά» εννοούμε τα στοιχεία εκείνα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, καθώς εμπλέκονται σε όλες τις μεταβολικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται μέσα στον οργανισμό μας.
Το τι τρώμε επηρεάζει την υγεία μας, το πώς νιώθουμε και το πώς λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας σήμερα, αλλά και στο μέλλον. Η σωστή, ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την καλή υγεία και δεν αφορά μόνο άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ή πάσχουν από κάποια ασθένεια.
Πώς θα μας
βοηθήσει στην
καθημερινότητά μας;
• Βελτιωμένη διάθεση, μνήμη και ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, οι ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, τα αντιοξειδωτικά, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τα προβιοτικά βοηθούν στην καλή εγκεφαλική λειτουργία και ισορροπούν τους νευροδιαβιβαστές που διαχειρίζονται τη διάθεση.
• Υψηλότερα επίπεδα ενέργειας. Νιώθουμε συνέχεια κουρασμένοι; Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (ζάχαρη) και τα κακής ποιότητας λιπαρά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ενέργειάς μας. Η κατανάλωση εποχιακών και ολόκληρων φρούτων, σπόρων και ξηρών καρπών θα μας δώσει ενέργεια.
• Μεγαλύτερη παραγωγικότητα και εύρος προσοχής. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα δώσει ώθηση και δυναμική στην παραγωγικότητά μας. Θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά μας είναι το φυλλικό οξύ, τα αντιοξειδωτικά, τα ω-3 λιπαρά οξέα και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
• Καλύτερης ποιότητας ύπνος. Ένα ελαφρύ και πλούσιο γεύμα σε τρυπτοφάνη και μαγνήσιο θα μας βοηθήσει να κάνουμε έναν πιο ποιοτικό ύπνο.
• Αποτελεσματικότερος έλεγχος βάρους. Μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή θα οδηγήσει μοιραία και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, θα μας κάνει πιο fit και συνήθως βελτιώνει και την αυτοπεποίθηση.
• Καθαρότερη επιδερμίδα. Η σωστή ενυδάτωση και η ισορροπημένη διατροφή αναζωογονεί την επιδερμίδα. Οι βιταμίνες Α, Ε και τα ω-3 λιπαρά οξέα από λιναρόσπορο, καρύδια και λιπαρά ψάρια θα βοηθήσουν στη βελτίωση της επιδερμίδας.
• Πρόληψη διάφορων ασθενειών. Η μη υιοθέτηση σωστών και ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών σχετίζεται με μια πληθώρα ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, διάφορες λοιμώξεις, ακόμη και με κάποιες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, ο σωστός τρόπος διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών και στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.
• Σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών. Όταν τα παιδιά λαμβάνουν μέσα από τη διατροφή τους τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τότε πετυχαίνουμε και τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη που είναι γενετικά προκαθορισμένη.
• Σεβασμός στο περιβάλλον. Η εργοστασιακή κτηνοτροφία, η παραγωγή φαγητού καθώς και οι συσκευασίες στις οποίες διατίθενται οι τροφές αποτελούν κύριες πηγές μόλυνσης του περιβάλλοντος. Οι διατροφικές μας επιλογές δηλαδή μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο την υγεία μας, αλλά να προστατέψουν και το περιβάλλον.
Με το να μειώσουμε το φαγητό που πετιέται καθημερινά προγραμματίζοντας τη σωστή ποσότητα φαγητού που χρειαζόμαστε, συνεισφέρουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι για να είμαστε υγιείς και ισορροπημένοι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας.
Ας εφαρμόσουμε, λοιπόν, αυτό που είπε κάποτε ο Ιπποκράτης «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει το φάρμακό σας».