Στον … δρόμο για συλλογή υπογραφών βρίσκεται, έστω και καθυστερημένα, η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για τον αλιευτικό τουρισμό. Η απόφαση ήταν έτοιμη εδώ και μήνες και όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα δημοσιευόταν εγκαίρως σε ΦΕΚ, με στόχο να προλάβαιναν οι αλιείς την τουριστική σεζόν του 2014.
Οι λεπτομέρειες για τον αλιευτικό τουρισμό είχαν καθοριστεί πριν από 2,5 χρόνια στον νόμο 4070/2012, εκκρεμούσε όμως η ΚΥΑ που θα καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την έκδοση της Ειδικής Άδεια Αλιευτικού Τουρισμού.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες οι επαγγελματίες ψαράδες θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον Αλιευτικό Τουρισμό» και η σχετική απόφαση προωθήθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη για υπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς.
Ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί μια από τις κατευθύνσεις της Κοινής Ευρωπαϊκής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), με στόχο τον περιορισμό της υπεραλίευσης, με παράλληλη στήριξη του εισοδήματος των αλιέων μέσα από μια νέα δραστηριότητα.
Μέσω αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού, ο τουρίστας έρχεται σε επαφή με τον πλούτο των θαλασσών μέσω των ψαράδων. Οι επισκέπτες θα μπορούν να επιβιβάζονται στα αλιευτικά σκάφη, όπου θα ενημερώνονται για τις τεχνικές αλιείας, σπογγαλιείας κ. α., την υδατοκαλλιεργητική παραγωγή, θα φιλοξενούνται σε αλιευτικές κοινότητες. Οι τουρίστες θα γνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τοπική γαστρονομία, θα μπορούν να συμμετέχουν σε διοργάνωση γιορτών και εκδηλώσεων στις αγροτικές και αλιευτικές περιοχές, θα έρχονται σε επαφή με τα τοπικά έθιμα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις κάθε περιοχής.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ:
1. Στον Αλιευτικό Τουρισμό μπορούν να συμμετέχουν οι αλιείς που έχουν επαγγελματική άδεια σε ισχύ και σκάφος μήκους μέχρι 15 μέτρα.
2. Τα σκάφη που προορίζονται για Αλιευτικό Τουρισμό, θα πρέπει να μπορούν να επιβιβάζουν έως και 12 άτομα. Παράλληλα θα πρέπει να πληρούνται οι οριζόμενες από την κείμενη νομοθεσία και Προεδρικά Διατάγματα, προδιαγραφές των σκαφών (ελάχιστο ύψος των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, κ. λπ.) και να διαθέτουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.
3. Το αλιευτικό σκάφος θα πρέπει να τηρεί τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία κανόνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την υγιεινή.
Οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτή τη μορφή τουρισμού, θα πρέπει να ενημερώνουν τις περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας, υποβάλλοντας με την αρχική τους αίτηση, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως φωτοαντίγραφο της επαγγελματικής τους άδειας, αίτηση για τα αλιευτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται απ’ τους επιβάτες – τουρίστες και πιστοποιητικό ασφάλισης για αστική ευθύνη.
Στους παραβάτες θα επιβάλλονται, πέραν των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, οι προβλεπόμενες ποινές για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας.
ΒΗΜΑ