Οργανωμένο κύκλωμα παραχάραξης ταξιδιωτικών εγγράφων και ταυτοτήτων λειτουργεί κάτω από τη «μύτη» των διωκτικών αρχών στο νησί της Ρόδου.
Το κύκλωμα, σύμφωνα με μαρτυρία ζευγαριού Σύρων, που κατόρθωσαν να ταξιδέψουν στην Αυστρία και περιέγραψαν την περιπέτειά τους στο «The Local», εφοδιάζει μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την έξοδό τους από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου.
Οι συλλήψεις μεταναστών, που επιδιώκουν με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων άλλων χωρών, να ταξιδέψουν μέσω του κρατικού αερολιμένα Ρόδου είναι σχεδόν καθημερινές. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει γίνει σύλληψη παραχαρακτών αν και η μαζική σχεδόν χρήση πλαστών πιστοποιητικών θα έπρεπε να είχε ενεργοποιήσει τις αρχές.
Ο Saad και η σύζυγος του Oula, μαζί με το 8χρονο παιδί τους, την 78χρονη μητέρα του, την θεία του και τα 4 παιδιά της, άφησαν την Δαμασκό για να βρούν μια καλύτερη τύχη στην Αυστρία, όπου ο αδελφός της συζύγου του μένει και εργάζεται τα τελευταία 11 έτη.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ ζούν πλέον στην μικρή πόλη του Gollersdorf.
O Saad ηλικίας 34 ετών, είναι ηθοποιός και η σύζυγος του τον συνέδραμε στην παραγωγή ενός φίλμ που προκάλεσε την αντίδραση του καθεστώτος με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να αναζητήσουν άσυλο σε άλλη χώρα.
Η απόφασή τους να φύγουν από τη Συρία επισπεύστηκε μετά από τον βομβαρδισμό της γειτονιάς τους.
Φίλοι τους, που είχαν εγκαταλείψει τη Συρία τους έδωσαν, όπως περιγράφουν, το τηλέφωνο ενός συνδέσμου στην Κωνσταντινούπολη ο οποίος μπορούσε να τους μεταφέρει σε λιμάνι της Τουρκίας και από εκεί με πλοίο στην Ελλάδα.
Πώλησαν όλα τα υπάρχοντά τους για να πληρώσουν τα έξοδα στο κύκλωμα των διακινητών τα οποία υπολογίζουν στις 60.000 ευρώ.
Δεν ήθελαν να ταξιδέψουν με φουσκωτό σκάφος στην Ελλάδα και μίλησαν με ένα άτομο που τους έδειξε ένα βίντεο από ένα τουριστικό σκάφος το οποίο θα μπορούσε να τους μεταφέρει. Γρήγορα όμως διαπίστωσαν ότι όλοι οι διακινητές ήταν ψεύτες και ότι αντιμετώπιζαν τους μετανάστες, όπως είπε, «σαν μια σακούλα από δολάρια».
Ταξίδεψαν οδικώς στην Τουρκία στην καρότσα ενός φορτηγού που χωρούσε 13 άτομα αλλά μετέφερε 25.
Η διαδρομή μέσα από βουνά ήταν καθορισμένη προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους.
Όταν έφτασαν στο λιμάνι της Τουρκίας το τουριστικό σκάφος ήταν μια μεγάλη ψαρόβαρκα στην οποία επιβιβάστηκαν περίπου 100 άτομα.
Κυβερνήτης ήταν ένας Σύρος ψαράς. Το ταξίδι για την Ελλάδα είχε διάρκεια 7 ωρών και τις τελευταίες ώρες η βάρκα άρχισε να βάζει νερά.
Ο Saad περιγράφει ότι ο κυβερνήτης ήταν τόσο φοβισμένος, που κάλεσε τον αδελφό του να ενημερώσει το Λιμενικό για να τους σώσει.
Μεταφέρθηκαν στη Ρόδο και η οικογένεια παρέμεινε στο νησί για 4 μέρες μέχρι να βρεί και να αγοράσει πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Ο Saad αναφέρει ότι είναι εύκολο να αγοράσει κανείς πλαστά έγγραφα από εγκληματικές οργανώσεις στη Ρόδο!
Αφού εξασφάλισαν και χαρτιά που τους επέτρεψαν την 6μηνη παραμονή τους στην Ελλάδα μετέβησαν στην Αθήνα κι από εκεί προσπάθησαν να ταξιδέψουν στην Βιέννη αλλά αστυνομικός αντιλήφθηκε την πλαστότητα των εγγράφων τους.
Αποφάσισαν εν συνεχεία να πάνε οδικώς στην Αυστρία μέσω άλλου κυκλώματος στην Αθήνα.