Η ρομποτική ηπατεκτομή πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Συγκεκριμένα από τον δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, επιστημονικό διευθυντή και διευθυντή της Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και την ομάδα του.
Αναλυτικά, η 69χρονη ασθενής, η οποία υπεβλήθη στην επέμβαση, είχε βεβαρυμμένο ιστορικό ηπατίτιδας Β και C. Βρισκόταν υπό παρακολούθηση τα τελευταία χρόνια για όγκο του ήπατος. Αυτή η νόσος, έως πρόσφατα, αντιμετωπιζόταν με διαδοχικές θερμοκαυτηριάσεις (RFA). Αυτές, δυστυχώς, δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κατά συνέπεια ο όγκος μεγάλωσε σε μέγεθος (από 1.5cm σε 6cm) και η χειρουργική επέμβαση αποτελούσε τη μοναδική λύση.
Η ασθενής υπεβλήθη σε δεξιά ρομποτική ηπατεκτομή και μετά από επτά ημέρες νοσηλείας έλαβε εξιτήριο σε άριστη κατάσταση, Πλέον, έχει πλέον τεθεί σε πρόγραμμα δεκαετούς στενής ιατρικής παρακολούθησης.
Ρομποτική ηπατεκτομή: Τα σημαντικά πλεονεκτήματα
Η ρομποτική χειρουργική του ήπατος είναι εφικτή, ασφαλής και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα: Υψηλή ευκρίνεια της εικόνας και πραγματική τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση, μεγάλη μεγέθυνση έως και δέκα φορές, σταθερό χειρουργικό πεδίο που επιτρέπει τη διενέργεια πολύωρων επεμβάσεων, κινητικότητα των ρομποτικών εργαλείων που προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνη του χεριού, υψηλή εργονομία που μειώνει την κόπωση του χειρουργού, ώστε αυτός να μπορεί απερίσπαστα να χειρουργεί επί ώρες, ενώ ο ασθενής απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (όπως μειωμένο πόνο, γρηγορότερη ανάρρωση, μικρότερη πιθανότητα για μετεγχειρητικές κοίλες, μικρότερη καταστροφή εσωτερικών ιστών, άρα και μικρότερη πιθανότητα συμφύσεων).
«Η πρώτη επιτυχημένη ρομποτική ηπατεκτομή στη χώρα μας αποτελεί γεγονός και σημαντική απόδειξη ότι παρά την οικονομική κρίση τα ελληνικά νοσοκομεία προσφέρουν ορισμένες από τις πλέον εξειδικευμένες επεμβάσεις παγκοσμίως, δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ