Αν τελικά υιοθετηθεί από την ευρωβουλή, το ψήφισμα, που ζήτησαν έλληνες ευρωβουλευτές, θα αποτελέσει σημαντικό όπλο προκειμένου να ενεργοποιηθούν κονδύλια για την Ελλάδα.
Το θέμα για τις πυρκαγιές στο Μάτι δεν υπήρχε στο πρόγραμμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, κατά την έναρξη το βράδυ της Δευτέρας, οι ευρωβουλευτές Ν. Μαριάς εκ μέρους της πολιτικής ομάδας ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) και Σ. Σακοράφα εκ μέρους της GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Αριστερά) ζήτησαν την προσθήκη της συζήτησης και την κατάθεση ψηφίσματος για τις πυρκαγιές στην Αν. Αττική. Το αίτημά τους υπερψηφίστηκε.
Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Στρασβούργο. Αρχικά, κάθε κόμμα είχε καταθέσει το δικό του ψήφισμα, αλλά τελικά, οι ομάδες αποφάσισαν να συνεργαστούν για ένα κοινό ψήφισμα. Στις διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη του κειμένου, στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές ομάδες που υπογράφουν, συμμετείχαν ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Σοσιαλιστική Ομάδα και η Σοφία Σακοράφα με το Νίκο Χουντή από την Ομάδα της Αριστεράς.
Το ψήφισμα έχουν υπογράψει σχεδόν όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, εκτός δηλαδή των ανεξαρτήτων (που δεν είναι ενταγμένοι σε πολιτική ομάδα). Έχουν κατατεθεί κάποιες τροπολογίες, που όμως δεν αλλάζουν το νόημα του κειμένου.
“Το Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι, μετά από φυσικές καταστροφές, διάφορα ταμεία της ΕΕ, όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση ζωτικών υποδομών και για εργασίες καθαρισμού, επαναλαμβάνει τη σημασία των Ταμείων Συνοχής της ΕΕ για την πρόληψη των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καλεί τα κράτη μέλη να επωφεληθούν πλήρως από αυτές καθώς και να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιών των δασών και τονίζει την ανάγκη να εξασφαλισθεί η πρόληψη των πλημμυρών στις περιοχές που πλήττονται από τις δασικές πυρκαγιές, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καταστροφές”.
Επίσης, σύμφωνα με το Ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές, όπως και τη συμπάθειά τους για όλους εκείνους που επηρεάστηκαν από τη φωτιά. Επίσης εξαίρει την προσήλωση των πυροσβεστών, του Λιμενικού, των εθελοντών και όσων βοήθησαν ρισκάροντας ακόμη και τη ζωή τους για να βοηθήσουν και επισημαίνει το ρόλο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ στην συμβολή με αεροσκάφη, οχήματα, ιατρικό προσωπικό και πυροσβέστες από όλη την Ευρώπη.