Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου (Υ.Σ.Ρ.) λειτουργεί ως Ενυδρείο-Μουσείο και ερευνητική μονάδα του Ελληνικού Κέντρου θαλασσιών Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του
Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μελέτη και προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος γενικότερα και των απειλούμενων υδρόβιων ειδών ειδικότερα.
Μια από τις εθελοντικές δράσεις του Υ.Σ.Ρ. είναι η άµεση και ταυτόχρονα μοναδική σε τοπικό επίπεδο ανταπόκριση σε περίπτωση εκβρασμού νεκρών, τραυματισμένων ή σε δυσχέρεια θαλάσσιων απειλούµενων ζώων (όπως θαλάσσιων χελωνών, κητωδών, Μεσογειακών φωκιών-βλέπε CITES, IUCN, ΕΕ) που προστατεύονται από την Εθνική και Διεθνή νομοθεσία. Όσον αφορά στις θαλάσσιες χελώνες ο Υ.Σ.Ρ. λειτουργεί ως “Σταθμός Πρώτων Βοηθειών” για την ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανήσου µε την προσφορά
φροντίδας στα χρήζοντα βοήθειας ζώα, από το επιστημονικό προσωπικό του και είναι ενταγμένος επισήμως στο χάρτη των Κέντρων Περίθαλψης και Πρώτων Βοηθειών της Μεσογείου.
Σημαντικό ρόλο στην πολυετή αυτή δράση του Υ.Σ.Ρ. παίζει η άριστη συνεργασία µε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, με τις Λιμενικές Αρχές των γειτονικών νησιών της Δωδεκανήσου, με το Σύλλογο για την
Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων»- στην περίπτωση των θαλάσσιων χελωνών – καθώς και με ευαισθητοποιημένους πολίτες οι οποίοι ενημερώνουν το προσωπικό του Σταθμού άμεσα.
Στις 26 Δεκεμβρίου 2018 στην παραλία των Κρητικών Ρόδου βρέθηκε μια ζωντανή θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, η οποία μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Σταθμού. Παρουσίαζε ενδείξεις κόπωσης και
εξάντλησης λόγω ασιτίας.
Η χελώνα η οποία φιλοξενήθηκε σε ειδικό χώρο του Υ.Σ.Ρ. υπό την εποπτεία των ιχθυολόγων του Σταθμού Γ. Κονδυλάτου και Η. Σαντορινιού και του κτηνιάτρου Π. Μαργιέ, ο οποίος εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες του και κατόπιν καθοδήγησης από ειδικό-υπεύθυνο του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», τρεφόταν αρχικά με υποβοήθηση. Ωστόσο από τις αρχές Ιουλίου 2019 τρεφόταν μόνη της.
Η χελώνα η οποία ονομάστηκε «Άριελ» είναι γένους θηλυκού, ζύγιζε 43,5 κιλά, το καμπύλο μήκος του κελύφους της ήταν 73 εκ. και το καμπύλο πλάτος 68 εκ. Σήμερα κατόπιν συνεχούς φροντίδας ζυγίζει 45,5 κιλά, το κέλυφός της έχει καμπύλο μήκος 73,5 εκ. και καμπύλο πλάτος 68 εκ. Στο μπροστινό δεξί της πόδι τοποθετήθηκε το TAG A929/Sea turtle Protection Society-Kifisia-Greece.
Η «Άριελ», μετά την 9μηνη καθημερινή περίθαλψη της είναι τώρα σε θέση να βρεθεί ξανά στο φυσικό της περιβάλλον. Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 10:00 θα αφεθεί ελεύθερη στην παραλία του Ενυδρείου στην πόλη της Ρόδου.
Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σπάνιο αυτό γεγονός, να πλησιάζουν την τοποθεσία πολύ προσεκτικά, χωρίς φωνές και θόρυβο και να κρατούν απόσταση από το ζώο: η χελώνα δεν πρέπει ούτε να ενοχληθεί, ούτε να φοβηθεί, ούτε να στρεσαριστεί!
Ο Προϊστάμενος του Υ.Σ.Ρ.
Δρ. Ανδρέας Σιούλας