Για τη στοχοποίηση του Καστελλορίζου από την Τουρκία, την σημερινή επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο νησί για τα 77 χρόνια από την απελευθέρωσή του αλλά και την σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας όταν απομακρύνονται τα φώτα της δημοσιότητας, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Αμύγδαλος.
Ο κ. Στράτος Αμύγδαλος, μιλά σήμερα για την «άλλη» Ελλάδα, την Ελλάδα της εσχατιάς του Αιγαίου, που επιμένει, αγωνίζεται, αντιστέκεται κόντρα στα σημεία των καιρών και των… ορέξεων του «σουλτάνου» τονίζοντας ότι «όσο μας πιέζουν τόσο μας πεισμώνουν, όσο μας “πολιορκούν” τόσο μεγαλώνει μέσα μας η Ελλάδα».
• Κύριε Αμύγδαλε, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την άφιξη σήμερα στο Καστελλόριζο της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τα 77 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού.
Πράγματι, σε μια συγκυρία που το νησί μας έχει στοχοποιηθεί όσο ποτέ άλλοτε από την Τουρκία, η αξιότιμη κυρία Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση για να παραστεί στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο πάντα της τήρησης των μέτρων λόγω των ειδικών καταστάσεων που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί ειδική τελετή για την ανακήρυξή της ως επίτιμης δημότη Μεγίστης, για την ύψιστη τιμή που μας έκανε, να αποδεχτεί την πρόσκλησή μας και να κοσμήσει με την παρουσία της, τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 77χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού μας αλλά και σε ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης συνεισφοράς της στο δημόσιο βίο της χώρας και στην διασφάλιση των Δημοκρατικών Θεσμών και του Πολιτεύματος.
Ξέρετε, πέρα από ύψιστου συμβολισμού επίσκεψη, πρόκειται και για μια ουσιαστική επίσκεψη της Αρχηγού του κράτους στο νοτιοανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας και κατ΄επέκταση της Ευρώπης.
Ανεξαρτήτως τι μπορεί να ισχυρίζεται η Τουρκία, η ιστορία κυρία Φώτη δεν ξαναγράφεται. Πέρα από τα αυτονόητα, ότι δεν δικαιούνται ούτε μια σπιθαμή ελληνικής γης, ούτε ένα ναυτικό στάδιο Αιγαίου, προσπαθούν να μας «λαβώσουν» το ηθικό, να μας χτυπήσουν στο θυμικό. Οσο μας πιέζουν τόσο μας πεισμώνουν, όσο μας «πολιορκούν» τόσο μεγαλώνει μέσα μας η Ελλάδα. Είμαστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι όλοι όσοι ζούμε εδώ, σε αυτό το νησί.
Οι περισσότεροι έχουμε τη δυνατότητα να φύγουμε, να αναζητήσουμε καλύτερη ποιότητα καθημερινότητας, αλλά δεν το κάνουμε. Μένουμε στον τόπο μας, τον στηρίζουμε, τον αγαπάμε, τον πονάμε και στηρίζοντας τον τόπο μας, εμείς οι λιγοστοί κάτοικοι, στηρίζουμε την Ελλάδα, και δεν είναι υπερβολή αυτό που σας λέω.
• Η Ελλάδα σάς «στηρίζει», εσάς του ακρίτες;
Η Ελλάδα σαφώς μας στηρίζει, αλλά θέλουμε να μας στηρίζει και όταν δεν μας στοχοποιεί ο Ερντογάν. Θέλουμε δίπλα μας το κράτος και στην καθημερινότητά μας, και όχι μόνο όταν το Καστελλόριζο βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της προκλητικής ρητορικής του Ερντογάν. Είναι αναγκαίο να ληφθεί ειδική μέριμνα για να μπορούμε όχι μόνο εμείς να μείνουμε στον τόπο μας, αλλά και για να επιστρέψουν και όσοι το επιθυμούν και πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που θέλουν να γυρίσουν στο νησί μας αλλά δεν έχουν κίνητρα.
Θα μπορούσε για παράδειγμα, για το Καστελλόριζο αλλά και για άλλα μικρά νησιά, υπό προϋποθέσεις, να υπερισχύει η εντοπιότητα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ή να μην απαιτείται ΑΣΕΠ, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέοι άνθρωποι που μένουν στον τόπο τους ή ακόμα και για να επιστρέψουν όσοι το επιθυμούν. Ετσι θα θωρακίσουμε τα μικρά νησιά μας και ουσιαστικά.
• Είναι αυτό ένα από τα θέματα που θα θέσετε στην κυρία Πρόεδρο;
Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα θέσουμε στην κυρία Πρόεδρο, μαζί με μια σειρά από άλλα θέματα, ζητώντας την παρέμβασή της, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις. Η ζωή στα μικρά νησιά κυρία Φώτη, δεν είναι εύκολη. Αυτά που για τους κατοίκους της Ρόδου, ή της Κω, ή της Καρπάθου ακόμα, είναι αυτονόητα, για εμάς εν έτει 2020 παραμένουν ζητούμενα.
Ποιος ξέρει ότι το Καστελλόριζο δεν έχει φαρμακείο για να εξυπηρετούμαστε, παρά μόνο σε ένα μικρό γραφειάκι παραδίδουμε τις συνταγές για να παραλάβουμε τα φάρμακά μας, με το επόμενο διαθέσιμο πλοίο;
Παρότι υπάρχει χώρος για να στεγαστεί φαρμακείο, δεν έχουμε αυτή την «πολυτέλεια». Λοιπόν, αντιλαμβάνεστε, και για να απαντήσω και στο προηγούμενο ερώτημά σας, αν μας στηρίζει η Ελλάδα, επιθυμούμε τη στήριξη σε όλα τα επίπεδα, όλο το χρόνο. Αυτά που αλλού έχουν επιλυθεί, εμείς ακόμα -και με ευθύνη προηγούμενων δημοτικών αρχών- τα διεκδικούμε.
• Είναι μια καλή ευκαιρία κύριε Αμύγδαλε, να μάθουμε τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες επιλέγετε να ζείτε στο νησί αυτό.
Πολύ σωστά το είπατε, επιλέγουμε.
Ο οικισμός μας δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο και εξυπηρετείται από απορροφητικές σηπτικές δεξαμενές, που έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στο θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά ελλοχεύει και ο κίνδυνος διάδοσης επιδημιών στο νησί. Επιπλέον, το νησί μας είναι άνυδρο και το νερό προέρχεται από την διαδικασία της αφαλάτωσης.
Το έργο της λιμνοδεξαμενής υλοποιήθηκε εδώ και χρόνια, αλλά αστόχησε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συλλεχθούν τα όμβρια ύδατα!
Το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1980 και έκτοτε δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και των υποδομών του. Ο οικισμός είναι πυκνοκατοικημένος και αποτελείται από παραδοσιακές κατοικίες, χωρίς να διαθέτει δίκτυο με πυροσβεστικούς κρουνούς και οδικό δίκτυο για την πρόσβαση πυροσβεστικού οχήματος! Σε περίπτωση πυρκαγιάς, η φωτιά κινδυνεύει να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτη σε όλον τον οικισμό… Και δεν είναι μόνο αυτά, η Πέρα Μεριά είναι σχεδόν απροσπέλαστη από τροχοφόρα κατά τους θερινούς μήνες, όταν η παραλιακή οδός καταλαμβάνεται από τραπεζοκαθίσματα. Θα πρέπει να σχεδιαστεί οδός έκτακτης ανάγκης μικρού πλάτους για άμεση πρόσβαση τροχοφόρων στην Πέρα Μεριά από τον Προφήτη Ηλία. Είναι αναγκαία η οργάνωση δεύτερου λιμένα πρόσδεσης πλοίων στον Μεγάλο Νίφτη, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, προκειμένου να ελλιμενίζονται εκεί πλοία με οχλούσες δραστηριότητες όπως πολεμικά πλοία, πλοία με οικοδομικά υλικά κ.ά. και βέβαια οργάνωση μικρής μαρίνας στο Μανδράκι. Τους καλοκαιρινούς μήνες υποδεχόμαστε πολλά σκάφη αναψυχής χωρίς να διαθέτουμε την απαραίτητη υποδομή στο κεντρικό λιμάνι. Θα βοηθούσε πολύ τον τουρισμό μας και θα δινόταν μεγάλη ώθηση στην οικονομία, αν μπορούσε να χωροθετηθεί μικρή μαρίνα στο Μανδράκι, όπου θα μπορούν να δένουν τα σκάφη αναψυχής και θα προμηθεύονται νερό και ρεύμα. Επιπλέον, από το 2012 προσπαθούμε να οριοθετήσουμε τη γραμμή αιγιαλού στον κεντρικό λιμένα αλλά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες αποκατάστασης κτηρίων σε ακτίνα 100μ από την παραλιακή οδό, που είναι μεγάλο πλήγμα γιο την ανάπτυξη του οικισμού μας και όπου δεν υπάρχει ανάπτυξη του οικισμού, είναι περιττό να μιλάμε για οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη.
• Είναι πολλά τα ζητήματα που εκκρεμούν, όπως προκύπτει από όσα μας αναφέρετε.
Βεβαίως και είναι και μάλιστα είναι ζωτικής σημασίας θέματα. Οι μαθητές μας δεν έχουν πρόσβαση σε ενισχυτική διδασκαλία που θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν στο επίπεδο των Πανελληνίων εξετάσεων. Δεν υπάρχει φροντιστήριο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών που είναι απαραίτητο εφόδιο για την μελλοντική ενασχόληση των νέων με τον τουρισμό. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε επαγγελματίες εκπαιδευτικούς για την ίδρυση ιδιωτικών διδασκαλείων.
Ως δημοτική αρχή, θα προτείνουμε και την ίδρυση μιας μικρής τεχνικής σχολής με αντικείμενο εκμάθησης συναφές με τη θάλασσα, κάτι που θα ωφελούσε όχι μόνο τους νέους απόφοιτους των σχολείων μας, αλλά θα αναζωογονούσε την οικονομική ζωή του οικισμού κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Ξέρετε, όταν τα φλας της δημοσιότητας σβήνουν και οι κάμερες κλείνουν, δεν εξαφανίζονται και τα προβλήματα.
Εμείς καλούμαστε να τα διαχειριστούμε μόνοι μας γι αυτό και ζητάμε την στήριξη του κράτους, γιατί το Καστελλόριζο δεν είναι μόνο ένας καίριος γεωγραφικός σχηματισμός στο Αιγαίο, το Καστελλόριζο είναι οι άνθρωποί του, είμαστε όλοι εμείς που στεκόμαστε με το ανάστημά μας απέναντι στις παράλογες βλέψεις της γείτονος χώρας. Το Καστελλόριζο είναι η Κυρά της Ρω, η οποία κληροδότησε σε κάθε έναν από εμάς, τη δύναμη, το σθένος, το κουράγιο της και αποτελεί παράδειγμα και οδηγό για όλους μας. Εδώ είμαστε, εδώ θα παραμείνουμε. Ούτε ένας κάτοικος αυτού του νησιού δεν πτοήθηκε όλους αυτούς τους μήνες, κανείς δεν σκέφτηκε να το εγκαταλείψει για να ζήσει σε ένα μεγαλύτερο νησί. Δεν φοβόμαστε… Ζητάμε μόνο τη στήριξη του κράτους, για να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Να κρατάμε «ζωντανό» το Καστελλόριζο, να στέλνουμε το μήνυμα της ομοψυχίας, της ομόνοιας, του ελληνικού σθένους σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο.
• Νιώθετε μόνοι; Αυτό απορρέει από τα λεγόμενά σας.
Μόνοι δεν νιώθουμε, γιατί η παρουσία του Στρατού, του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού είναι για εμάς τεράστια ανακούφιση. Μόνοι νιώθουμε όταν καλούμαστε να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε ως νησιώτες˙ Πρόσβαση στην Υγεία, στην Εκπαίδευση των παιδιών, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη… Μόνοι νιώθουμε όταν διεκδικούμε ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες με τους συμπατριώτες μας. Τότε νιώθουμε μόνοι…