Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει το ζήτημα της απαράδεκτης δήλωσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε Συμπόσιο Τουρκικού πανεπιστημίου στη Σμύρνη όπου ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο οθωμανικό κράτος ή τη διάδοχό του Τουρκία. Μία απαράδεκτη δήλωση, προκλητική και ανιστόρητη, που προσβάλλει την ανεξαρτησία ενός κράτους, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία δήλωση ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Στις 24 Αυγούστου 1960 το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού την ένταξη της Κύπρου στον ΟΗΕ.Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Ζήνων Ρωσσίδης εκφώνησε τον πρώτο λόγο του στη Γενική Συνέλευση στις 21 Σεπτεμβρίου 1960.
Το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα τμήμα του εδάφους της να βρίσκεται από το 1974 υπό τουρκική κατοχή. Η συμφωνία ένταξης καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο αλλά υπάρχει πρόνοια ώστε το κοινοτικό κεκτημένο να εφαρμόζεται μόνο στις ελεύθερες περιοχές. Η μη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο υπό κατοχή τμήμα της Νήσου έχει μόνο γεωγραφική ισχύ και η τουρκοκυπριακή κοινότητα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα της ένταξης.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε Συμπόσιο τουρκικού πανεπιστημίου στη Σμύρνη ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος –προσβάλλοντας έτσι ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο οθωμανικό κράτος ή τη διάδοχό του Τουρκία καθώς η Κύπρος είναι εντελώς δική τους.
Μία όχι μόνο ανιστόρητη και προκλητική δήλωση αλλά κυρίως μία δήλωση ένδειξης προθέσεων που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– Είναι σε γνώση της η ανωτέρω δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη που προσβάλλει την ανεξαρτησία ενός ελεύθερου κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ;
– Ποια είναι η θέση της στην παραπάνω δήλωση που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο και είναι πλήρως αντίθετη με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας;»