Ειδήσεις

Σχολεία – Πρώτο κουδούνι υπό την απειλή της μετάλλαξης «Δέλτα» – Όλα τα μέτρα που ισχύουν

Η μετάλλαξη «Δέλτα» του κοροναϊού στιγματίζει την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μπορεί η κυβέρνηση, το σύστημα Υγείας, οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να έχουν την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, ωστόσο φέτος η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης θεωρείται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά των κρουσμάτων στα σχολεία.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις γονέων, οι οποίοι θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι εάν δουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στο σχολείο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει μία σειρά αυστηρών κανόνων που θα πρέπει να εφαρμόζουν και τα παιδιά, προκειμένου να είναι ασφαλής η είσοδος και, κυρίως, η παραμονή τους στις σχολικές τάξεις.

Κατ’ αρχήν, σήμερα, πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, κατά την οποία γίνεται ο καθιερωμένος αγιασμός, οι μαθητές θα προσέλθουν στα σχολεία στις 8:15 το πρωί και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που θα περιλαμβάνει οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κοροναϊού COVID-19, την ορθή χρήση της μάσκας, την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, τη διανομή των βιβλίων της νέας χρονιάς ανά θρανίο και τη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

Τα μέτρα
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (self) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), με ευθύνη και κόστος δικό τους.

Για την πρώτη εβδομάδα, το self test πρέπει να γίνει την Κυριακή (σ.σ. χθες) ή το πρωί της Δευτέρας πριν το σχολείο.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Τι ισχύει για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο
Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
– Δύο εργαστηριακά τεστ (rapid) πέραν των προβλεπομένων.

– Εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ – τις ημέρες που δεν κάνουν τα δύο εργαστηριακά.

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
– Δύο αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ, ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Σχολική κάρτα
Κατά τα λοιπά, τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες θα πρέπει να έχουν ανά χείρας, για να εισέλθουν στο χώρο τους σχολείου τους, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό νόσησης ή την σχολική κάρτα, όπου δηλώνεται το αποτέλεσμα του δωρεάν self test.

Ήδη, οι διευθυντές των σχολείων, είτε μέσω ανακοινώσεών τους στους δικτυακούς τόπους τους, είτε μέσω mail, έχουν ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία και το πώς θα πρέπει να προσέλθουν οι μαθητές στις τάξεις.

Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, λοιπόν, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, αλλιώς θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εκτυπωμένη ή χειρόγραφα συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (από το γονέα) τη σχολική κάρτα, που θα βεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του self test.

Ο έλεγχος με self test είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Βεβαίωση self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου). Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν, εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος.

Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Βήμα-βήμα η διαδικασία για τη σχολική κάρτα
Για την έκδοση της σχολικής κάρτας, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο για τη δήλωση αυτοδιαγνωστικών τεστ COVID-19 – Self tests ΕΔΩ

Στη συνέχεια, κάνετε εισαγωγή με τους κωδικούς taxisnet.

Έπειτα επιλέγετε: Σχολική κάρτα για COVID-19

Συμπληρώνετε τα πεδία και εκτυπώνετε.

Διαφορετικά, μπορείτε να εκτυπώσετε ΕΔΩ την σχολική κάρτα και να την συμπληρώσετε χειρόγραφα.

Έκκληση Μητσοτάκη για εμβολιασμό των παιδιών
Στο άνοιγμα των σχολείων, καθώς και στον εμβολιασμό των παιδιών 12 ετών και άνω, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Όπως είπε, «τα σχολεία ανοίγουν αύριο, ανοίγουν με περισσότερους εκπαιδευτικούς», ενώ απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι πιθανό να ξανακλείσουν τα σχολεία λόγω έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».
«Τα σχολεία ανοίγουν αύριο, πιστεύω σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Με μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Έχουμε ξεκάθαρα πρωτόκολλα, αλλά δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά. Κάνω έκκληση στους γονείς. Στα παιδιά μας κάνουμε 17 εμβόλια. Αυτό είναι το 18ο», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι βέβαιο ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 12 ετών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απηύθυνε έκκληση «σε γονείς, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά να εμβολιαστούν».

Πηγή in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου