Ζωντανή παραμένει όλο το Σεπτέμβριο η τουριστική κίνηση, ενισχύοντας της προσδοκίες για μια καλή τουριστική σεζόν με διάρκεια και αυξημένα έσοδα σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο.
Την εβδομάδα που ξεκινά, από τις 13 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, όπως δείχνουν τα δεδομένα από την εταιρεία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, έχουν προγραμματιστεί 658 χιλιάδες θέσεις σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις. Το διάστημα από τις 20 έως τις 26 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, έχουν προγραμματιστεί 652 χιλιάδες πτήσεις από το εξωτερικό.
Πρόκειται για πολύ καλές επιδόσεις για το Σεπτέμβριο, όπως αναφέρουν πηγές του τουριστικού χώρου, δεδομένου πως το διάστημα με την υψηλότερη ζήτηση, από τις 16 έως 22 Αυγούστου είχαν προγραμματιστεί τις 841 χιλιάδες θέσεις. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είχαν προγραμματιστεί 702 χιλιάδες θέσεις σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις.
Οι σημαντικότερες αγορές
Η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη ξένη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, με 160.450 θέσεις την εβδομάδα αυτή, και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πολωνία και οι ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση είναι της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Κω, των Χανίων, της Σαντορίνης, της Ζακύνθου και της Μυκόνου.
Με βάση και αυτά τα νούμερα, και εφόσον όλα εξελιχθούν χωρίς απρόοπτα στο υγειονομικό σκέλος, φορείς του τουρισμού θεωρούν πως τα έσοδα φέτος θα ανέλθουν σε εννιά δισεκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον, δηλαδή στο 50% των εσόδων που είχαν μπει στο τουριστικό “καλάθι” το 2019. Αν η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρηθεί και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, τότε οι εισπράξεις μπορεί να είναι και υψηλότερες.
Ξοδεύουν περισσότερα
Είναι άλλωστε σημαντική η άνοδος της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη, που σε σύγκριση με πέρσι, καταγράφει αύξηση πάνω από 80%. Ειδικότερα, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ήταν στα 631 ευρώ το φετινό εξάμηνο, όταν το ίδιο διάστημα του 2019 ήταν στα 557 ευρώ και πέρσι στα 335. Το φετινό Ιούνιο η μέση δαπάνη ήταν στα 728 ευρώ, όταν τον Ιούνιο του 2019 ήταν 607 ευρώ και του 2020 ήταν 324 ευρώ.
Επιχειρηματίες που γνωρίζουν καλά το χώρο του τουρισμού εξηγούν πως φέτος υπάρχει προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, η οποία οφείλεται κατά βάση στο γεγονός πως είναι κλειστοί πολλοί προορισμοί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και η προτίμηση ακριβότερων καταλυμάτων, περισσότερο για θέμα ασφάλεια λόγω Covid.
Πηγή capital.gr