Ειδήσεις

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν – Στήριξη στην Αθήνα από Μακρόν

Ως ισχυρό ανάχωμα απέναντι σε κάθε είδους πρόκληση στην ευρύτερη περιοχή παρουσίασε χθες τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. «Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση δεν θα επιτρέψει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στις κοινές δηλώσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ελιζέ. «Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πλήρης συνεργασία σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και εξοπλισμών αποκτά σήμερα μεγαλύτερη σημασία μπροστά στις προκλήσεις.

Με τις τρεις λέξεις «μαζί πιο ισχυροί» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κωδικοποίησε τη σημασία της χθεσινής συνάντησης που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο. Οι κ. Μακρόν και Μητσοτάκης υπογράμμισαν τις στέρεες βάσεις που διαμορφώνονται στις διμερείς σχέσεις αλλά και την ιδιαίτερη συγκυρία, που απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να κινηθεί για την αντιμετώπιση πολυδιάστατων προκλήσεων.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, οι ηγέτες των δύο χωρών επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση για αμοιβαία στήριξη, ενώ υπογράμμισαν εκείνες τις παραμέτρους όπου ήδη εκδηλώνονται η στενή σχέση και η αμοιβαία συνδρομή. Ο κ. Μητσοτάκης και από τη γαλλική πρωτεύουσα απηύθυνε μήνυμα προς την Αγκυρα, ως απάντηση στις διαρκώς επαναλαμβανόμενες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. «Αυτούς που λένε ότι θα έρθουν μέσα στη νύχτα, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας, εκεί που φαίνεται ποιος έχει το δίκαιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην αμυντική ενίσχυση της χώρας μέσα από τις συμφωνίες για εξοπλισμούς που έχουν υπογραφεί με το Παρίσι. «Τα πρώτα Ραφάλ πετούν ήδη στους ουρανούς, οι πρώτες φρεγάτες μας ναυπηγούνται ήδη», ανέφερε.

Στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης μεταξύ των κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι βρέθηκαν η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι μεταναστευτικές ροές και η κατάσταση στη Λιβύη. [REUTERS / Christian Hartmann]
Ενεργειακή κρίση
«Αυτούς που λένε ότι θα έρθουν μέσα στη νύχτα, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας, εκεί που φαίνεται ποιος έχει την αληθινή ισχύ με το μέρος του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου.
Κεντρικό θέμα στη χθεσινή συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν ήταν, βεβαίως, το ενεργειακό, όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση αναζητά κοινό βηματισμό και αποφάσεις. Ενόψει του Ατυπου Συμβουλίου στην Πράγα, στις 6 και 7 Οκτωβρίου, συζητήθηκε χθες η προοπτική συντονισμού ενεργειών από Αθήνα και Παρίσι. «Συμφωνούμε σε πολλά θέματα και όσον αφορά τις τιμές και σε σχέση με την ανάγκη πολλαπλασιασμού των πηγών ενέργειας», δήλωσε ο κ. Μακρόν. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για μια πιο δυναμική παρέμβαση στις τιμές χονδρικής και υπέρ της άμεσης αποσύνδεσης των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρισμού. Ενώ τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία στην ανάγκη εφαρμογής πολιτικών μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και προγραμμάτων στήριξης, ώστε οι πολίτες να μην είναι απροστάτευτοι.

Ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε την Αθήνα για τη βοήθεια στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη Γαλλία το φετινό καλοκαίρι, ενώ επισήμανε, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, τη σημασία ενίσχυσης του κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης καταστροφών.

Στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης βρέθηκε, ασφαλώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον κ. Μακρόν να τονίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη της Ε.Ε. προς το Κίεβο και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί ότι θα αυξηθούν οι ποσότητες σιτηρών που εξάγονται μέσω θαλάσσιων οδών από την Ουκρανία.

Πέραν αυτών, η πίεση των μεταναστευτικών ροών και η κατάσταση στη Λιβύη απασχόλησαν, επίσης, τους κ. Μητσοτάκη και Μακρόν.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου