Την ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για το μεταναστευτικό, που θα κατανέμει, μέσω της αρχής της αλληλεγγύης, ισότιμα τα βάρη στα κράτη μέλη, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, με αφορμή την 90ή επέτειο από την σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και επωμίζεται δυσανάλογα βάρη.
Επεσήμανε δε, ότι τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα δεν πρόκειται να σταματήσουν, καθώς διαρκώς υπάρχουν συνθήκες που ευνοούν την κινητικότητα των πληθυσμών, είτε λόγω ένοπλων συρράξεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως σήμερα στο Σαχέλ και τη Μέση Ανατολή, είτε επειδή υφίσταται κατάσταση κοινωνικής ανισότητας, και οδηγούν τους ανθρώπους σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.
«Η Ελλάδα έχει μια συγκεκριμένη πολιτική, που στηρίζεται στην επιτήρηση των συνόρων, τη δημιουργία ανθρώπινων δομών για εκείνους που έρχονται στην Ελλάδα και στην επιθυμητή και αναγκαία αλληλεγγύη της ΕΕ, ως χώρα πρώτης υποδοχής», ανέφερε.
Και πρόσθεσε πως «έχουμε καταφέρει πολλά. Να μπορούν τα ασυνόδευτα ανήλικα να βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, να υπάρχει έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, αλλά καμία χώρα μόνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό».
«Δεν λειτούργησε η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016»
Όπως είπε, είναι «πρωτίστως ένα θέμα συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής, που πρέπει να εδράζεται σε τρία πεδία: την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων κατά τρόπο ώστε να μπορεί να καταπολεμηθεί η μάστιγα, που συνδέεται με την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τους διακινητές, να διασφαλιστεί επαρκώς ότι θα γίνονται επιστροφές όπου δεν χωρεί ζήτημα ανθρωπιστικής προστασίας και να διασφαλίζουμε ότι θα υπάρχουν οι νόμιμες οδοί της μετανάστευσης».
«Δυστυχώς, η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016 δεν έχει παραγάγει τα αποτελέσματα που αναμέναμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
«Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η ρωσική εισβολή»
«Η Ελλάδα, όπως και το Λουξεμβούργο, πιστεύει στο όραμα της Ένωσης, την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης σε μια ήπειρο που ζούσε επί αιώνες την τραγωδία του πολέμου», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτη, μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια αναθεωρητική ενέργεια που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ελπίζουμε στην ταχεία λήξη της ένοπλης σύρραξης και την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας», τόνισε.
Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία με πολλούς τρόπους, ενώ εξετάζει πώς θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, η οποία επιδεινώθηκε μετά την υπαναχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων»
«Η διεύρυνση της ΕΕ, αναμφίβολα, θα συμβάλλει στην εδραίωση της σταθερότητας στην Ευρώπη, αλλά και στη δική μας περιοχή», σημείωσε, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε πως τόσο η Ελλάδα όσο και το Λουξεμβούργο στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρούνται τα προβλεπόμενα ορόσημα και οι όροι που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Είμαστε 20 χρόνια μετά την Θεσσαλονίκη», ανέφερε, προσθέτοντας πως «το 2003 η Ελλάδα ήταν η επισπεύδουσα χώρα, έτσι ώστε να καταγραφεί με έμφαση ότι η φυσική θέση των Δυτικών Βαλκανίων είναι μέσα στην ΕΕ. Είναι ένας αναγκαίος όρος, έτσι ώστε μια ιστορικά πολύπαθη περιοχή να μπορέσει να απολαύσει τους καρπούς της ειρήνης σε μια ευρύτερη γειτονιά ασφάλειας και ευημερίας».
«Είκοσι χρόνια μετά, επαναλαμβάνουμε την ίδια βασική μας θέση», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και υπενθύμισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκάλεσε μια διάσκεψη στην Αθήνα, έτσι ώστε οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, η Μολδαβία και η Ουκρανία, να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν τα βήματα που θα πρέπει να αναληφθούν, έτσι ώστε να υπάρξει η καλοδεχούμενη εξέλιξη της προώθησης των ενταξιακών διαδικασιών.
«Απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο η στάση της Αλβανίας για Μπελέρη»
«Κάθε χώρα έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτά οφείλουμε να σεβαστούμε, όπως όμως και τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τα όργανα της ΕΕ και ιδίως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αφορούν στον σεβασμό των θεμελιωδών κανόνων της ΕΕ. Σε αυτούς συγκαταλέγω πρωτίστως τον σεβασμό στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Όπως ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, συζήτησε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας θέματα που αφορούν στη διεύρυνση, ενώ μετέφερε «τη θεμελιώδη θέση της χώρας μας ότι επί της αρχής επιδιώκουμε και ενθαρρύνουμε την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
«Ο σεβασμός όμως στο κράτος δικαίου απαιτεί και μια έμπρακτη στάση, η οποία αποδεικνύεται στην καθημερινότητα και όχι μόνο στους θεσμούς», επεσήμανε και τόνισε χαρακτηριστικά:
«Η περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, συνιστά μια απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο μέτρο που ένας εκλεγμένος δήμαρχος για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά του επειδή δεν του έχει επιτραπεί, όπως θα μπορούσε και θα όφειλε με πολιτική βούληση, ως διοικητική πράξη, να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του».
«Αυτό κατά την άποψη της χώρας μας και κατά την άποψη του διεθνούς δικαίου συνιστά μια σαφή παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του κ. Μπελέρη, παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και του κράτους δικαίου», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως «ενθέρμως επί της αρχής υποστηρίζουμε την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, πρέπει όμως να αποδεικνύεται ο σεβασμός στις αρχές της ΕΕ, οι οποίες εν πολλοίς είναι και οικουμενικές αρχές και αφορούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
«Παραβιάζονται τα πολιτικά δικαιώματα του Φρέντι Μπελέρη»
Ευρωπαϊκή αναβάθμιση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας, λέγοντας πως, τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία.
«Αυτό το καλοκαίρι, χτυπηθήκαμε από τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, πρώτα από τις φωτιές και μετέπειτα από τις πλημμύρες. Η Ευρώπη όμως στέκεται ξανά στο πλευρό μας», σημείωσε και ευχαρίστησε την ΕΕ και τα κράτη μέλη για τη βοήθεια που παρείχαν στη χώρα μας.
«Τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά. Η εκτίμηση της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι κανείς δεν είναι πια απολύτως προστατευμένος από την κλιματική κρίση. Γι΄ αυτό πρέπει να εργαστούμε τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της πολυμερούς διπλωματίας για την αναβάθμιση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας», σημείωσε.
Προσέθεσε πως «η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, εκτεθειμένη στην κλιματική αλλαγή, θέτει την κλιματική κρίση και ασφάλεια σε απόλυτη προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί και έναν από τους έξι πυλώνες της υποψηφιότητάς της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για την περίοδο 2024-2025. Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους στο ΣΑ ΟΗΕ», είπε ο κ. Γεραπετρίτης απευθυνόμενος στον ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου.
Μιλώντας για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Λουξεμβούργο, επεσήμανε πως ως μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις και αξίες.
«Η σκέψη μας συγκλίνει σε πολλά σημεία ως προς το μέλλον της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη πιο πράσινη. Στην ενεργειακή διαφοροποίηση και αυτονομία της ΕΕ, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά, ως ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε.
Τέλος, τόνισε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν για τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και διαπίστωσαν πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε πολλά πεδία.
Μήνυμα στην Τουρκία από τον ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου
Τη στήριξή του στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα με τις μεγάλες πυρκαγιές και τις πλημμύρες εξέφρασε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, και υπογράμμισε πως έχει μεγάλο σεβασμό για τους πυροσβέστες που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Όπως ανέφερε, με τον κ. Γεραπετρίτη συζήτησαν για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα και τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια προσέγγισης είναι «εξαιρετικά σημαντική για όλη την ΕΕ, τις διμερείς σχέσεις και για να υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο».
«Αλλά είναι και ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στους Τούρκους ότι – κατά την άποψή μου – δεν θα γίνει καμία πρόοδος αν η Τουρκία δεν σέβεται τους θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Asselborn.
«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση, όπου μπορούμε να μιλήσουμε πάλι για τη διεύρυνση όσον αφορά την Τουρκία», προσέθεσε μάλιστα.
Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, επεσήμανε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική που να βασίζεται στην αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα, αλλιώς θα καταρρεύσει η συμφωνία Σένγκεν, που είναι μια μεγάλη κατάκτηση της ΕΕ».
Και προσέθεσε πως η συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών, που επετεύχθη τον Ιούνιο, θα δώσει ώθηση να πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού σαν Ευρωπαίοι. Πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί και να βρει τρόπους νόμιμης μετανάστευσης», τόνισε, λέγοντας χαραικτηριστικά πως «το Δουβλίνο δεν δουλεύει πια».