«Αγκάθι» αποτελεί το στεγαστικό πρόβλημα για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο της κατοικίας τους και να αναλάβουν υπηρεσία σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.
Στη «δοκιμασία» που περνούν οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου, Κώστας Κορδιστός και στελέχη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Σταύρος Πετράκης -αντιπρόεδρος, Γιώτα Βενετοπούλου ειδική γραμματέας, Αχιλλέας Ζορμπάς, οργανωτικός γραμματέας, Τάσος Καραγκάνης, μέλος, Θανάσης Γκούμας, μέλος, Γιώργος Τρούλης, μέλος και Γιώργος Μακράκης, μέλος εκτελεστικής επιτροπής ΑΔΕΔΥ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Όπως δήλωσε ο κ. Πετράκης, το στεγαστικό πρόβλημα έχει πάρει πλέον σοβαρές διαστάσεις για τους εκπαιδευτικούς, ενώ η κεντρική διοίκηση αδιαφορεί. Απαιτείται η ενεργοποίηση και στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για το λόγο αυτό η ΔΟΕ έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών και ενημερωτικών συναντήσεων σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό τη Ρόδο.
«Η σχολική χρονιά αρχίζει με πολλά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια. Ένα από τα σοβαρότερα είναι η στέγαση των λειτουργών του δημοσίου και εν προκειμένω των εκπαιδευτικών. Η κατάσταση έχει φτάσει σε δύσκολο σημείο και πρέπει το κεντρικό Κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν θέση σε αυτά τα ζητήματα», ανέφερε ο κ. Πετράκης.
Οι αναπληρωτές ή οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί όπως είπε, ξεκινούν από τον τόπο κατοικίας τους (κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα) στις αρχές Σεπτέμβρη για να παρουσιαστούν στα σχολεία στα οποία τοποθετήθηκαν. Φτάνοντας λ.χ. στη Ρόδο ο κάθε αναπληρωτής έρχεται αντιμέτωπος με τη βάσανο εξεύρεσης κατοικίας και μέχρι να βρεθεί το σπίτι αναγκάζεται να μείνει τότε σε ξενοδοχείο με αποτέλεσμα τα έξοδα να τρέχουν. Όταν με το …καλό βρει σπίτι, καλείται να πληρώσει 400 έως 600 ευρώ για ενοίκιο, ποσά απαγορευτικά, καθώς ο μισθός του αναπληρωτή εκπαιδευτικού ανέρχεται στα 930 ευρώ και του νεοδιόριστου στα 776 ευρώ. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών σύμφωνα με τον κ. Πετράκη οι οποίοι αναγκάστηκαν να μείνουν στο αυτοκίνητο ή σε κάποιο κάμπινγκ αδυνατώντας να πληρώσουν τα ακριβά ενοίκια.
«Πρέπει να βοηθήσει η Τ.Α. να βρεθούν λύσεις. Δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτό το πράγμα. Η κυβέρνηση αδιαφορεί», είπε ο κ. Πετράκης. Αναφέρθηκε επίσης στις συγχωνεύσεις σχολείων, οι οποίες αποφεύχθηκαν στη Ρόδο χάρη στην ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, των συλλόγων και του γονεϊκού κινήματος. Τέλος, είπε ότι υπάρχουν ακόμη κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέο κύμα διορισμού αναπληρωτών (οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπουν στη διαδικασία εξεύρεσης κατοικίας).
Η λύση του επιδόματος στέγασης, όπως είπε ο κ. Αχιλλέας Ζορμπάς, οργανωτικός γραμματέας της ΔΟΕ αποτελεί απλά ένα παυσίπονο. Σημείωσε ότι απαιτούνται δραστικά μέτρα.
«Οι εκπαιδευτικοί έχουμε αποδείξει ότι στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους μαθητές και στις ανάγκες τους. Ξεκινάμε σήμερα από τη Ρόδο έναν κύκλο επαφών και ενημέρωσης. Δεν νοείται το 2024 ο εκπαιδευτικός να αντιμετωπίζεται ως παρίας της κοινωνίας… Απαιτούνται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης», είπε ο κ. Ζορμπάς.
Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τύπου ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αποδεχθεί το αίτημα της ΔΟΕ να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών και της χορήγησης επιδόματος. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δεν έχει εγκρίνει ακόμη το σχετικό αίτημα που της απηύθυνε η ΔΟΕ και δεν έχει συζητηθεί ακόμη το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο.