Στο 5ο Μεσογειακό Φόρουμ με θέμα «Ο Δρόμος της Αλφαβήτου: Κληρονομιά και Προκλήσεις στη Μεσόγειο» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Χαναανικών, Φοινικικών και Καρχηδονιακών Πόλεων (LCCPP), υπό την αιγίδα της UNESCO, συμμετείχε ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, μετά από πρόσκληση της τέως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδης Κράτσα.
Δήμαρχος ενός νησιού με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό, σταυροδρόμι πολιτισμών ανά τους αιώνες, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το εν λόγω συνέδριο, οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν στις 11 και 12 Οκτωβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά.
Η συμμετοχή του δημάρχου απετέλεσε και ευκαιρία να προβληθεί το νησί στη Μεσόγειο ως εταίρος για πολιτιστική συνεργασία και ως τουριστικός προορισμός, μέσω και της παρουσίασης της Ρόδου στο Forum και της δημοσιογραφικής κάλυψης που έτυχε το Φόρουμ, από το δίκτυο χορηγών επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Μεσογείου.
Στο συνέδριο συμμετείχαν πέραν της κ. Κράτσα, ο πρώην πρόεδρος του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, εκπρόσωποι της UNESCO, διαπρεπείς καθηγητές Πανεπιστημίου και δήμαρχοι των χωρών της Μεσογείου.
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδιάκος μαζί με άλλους δημάρχους και εκπροσώπους πόλεων, υπέγραψαν από κοινού τη Χάρτα Αξιών του Συνδέσμου Πόλεων, στο Δημαρχείο Αθηνών. Πρόκειται για δικτύωση πόλεων της χώρας με στόχο την προβολή, τις ανταλλαγές και τις συνεργασίες.
Ο δήμαρχος κ. Χατζηδιάκος έκανε ειδική αναφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ρόδου παρουσιάζοντας σχετικό βίντεο, ενώ εξελέγη πρόεδρος της Συνέλευσης των Δημάρχων και ο δήμος Ρόδου ορίσθηκε ως συντονιστής του προγράμματος για τους δήμους της Ελλάδος.
Η δικτύωση πόλεων αποτελεί και προϋπόθεση για τα ευρωπαϊκά και ευρωμεσογειακά προγράμματα. Μέσα από τη δικτύωση, αλλά κυρίως από τη δεσπόζουσα θέση που έχει η Ρόδος στη Μεσόγειο, θα δοθεί η ευκαιρία στο δήμο και στην ουσία στο νησί, να είναι βασικός εταίρος στην υλοποίηση των τεσσάρων αξόνων δράσης (δράσεις αυτοχρηματοδοτούμενες ή συγχρηματοδοτούμενες από ευρωπαϊκά ή/και ευρωμεσογειακά προγράμματα):
Πολιτισμός & Εκπαίδευση: δημιουργία Ινστιτούτου Ερευνών για τον Χαναανικό, Φοινικικό και Καρχηδονιακό Πολιτισμό και υποτροφίες σε ερευνητές των πόλεων του Δικτύου, συνεργασία και προβολή των Μουσείων και πολιτιστικών Ιδρυμάτων μέσα και από την δημιουργία εικονικού μουσείου με πληροφορίες σχετικά με τις πόλεις του Συνδέσμου και διαδραστικού χάρτη του «Δρόμου των Φοινίκων», δημοσίευση περιοδικών).
Πολιτιστικός Τουρισμός: ανάπτυξη κρουαζιέρας, αθλητικών αγώνων ιστιοπλοΐας στο«Δρόμο των Φοινίκων», με σταθμό τη Ρόδο.
Χειροτεχνία & Παραδοσιακές τέχνες: μεταφορά τεχνογνωσίας ως προς τη Φοινικική πορφύρα, το φυσητό γυαλί, την αρχαία και σύγχρονη κεραμική, τα κοσμήματα, καθώς και δυνατότητα πώλησης προϊόντων με το σήμα του Artyr.
Θαλάσσιο Περιβάλλον: αειφόρος ανάπτυξη «πράσινων» λιμένων στις πόλεις του Συνδέσμου και δημιουργία συστήματος πιστοποίησης βιωσιμότητας λιμένων.