«Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» ήταν η χθεσινή και στη Ρόδο εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.200 άτομα πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο (ρευματοειδής αρθρίτιδα).
Όπως επεσήμαναν σε συνέντευξη τύπου χθες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ρευματολόγος ιατρός κ. Ευάγγελος Μανδρακός και οι ρευματολόγοι ιατροί κκ. Θεόδωρος Αναγνώστης και Νίκος Αφαντενός, σημαντικό ρόλο παίζει η έγκαιρη διάγνωση της νόσου.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όπως υπογράμμισαν οι γιατροί χθες, είναι μία συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προκαλεί μια συμμετρική χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων. Η αιτιολογία της δεν έχει καθοριστεί ακριβώς, καθώς τόσο περιβαλλοντικοί όσο και γενετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη νόσο.
«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό και να ενημερώσουμε και τους ιατρούς για τα συγκεκριμένα νοσήματα. Θέλουμε να ληφθούν αποφάσεις και σε κεντρικό επίπεδο και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους», δήλωσε ο κ. Μανδρακός.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, τόνισε πως σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ρευματολογικών νοσημάτων παίζει η έγκαιρη διάγνωση.
«Έχουν δρομολογηθεί αρκετές δράσεις για την ενημέρωση του κοινού στο κέντρο και στην επαρχία. Πρέπει να αναφέρουμε πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αρκετοί αποφεύγουν να επισκεφθούν τους ρευματολόγους ιατρούς. Πιστεύουμε πως θα βελτιωθεί η κατάσταση στο μέλλον και θα υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για τους ρευματοπαθείς», τόνισε ο κ. Μανδρακός και πρόσθεσε πως για την εξυπηρέτηση των ασθενών, υπάρχουν μόνο τρεις ρευματολόγοι στα Δωδεκάνησα.
«Υπολογίζουμε ότι 3.000.000 Έλληνες πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Ποσοστό 11% του πληθυσμού πάσχει από οσφυαλγία, 4,8% από αυχεναλγία, 4,5% από οστεοπόρωση και 2,1% από σοβαρά αυτο- φλεγμονώδη νοσήματα. Ποσοστό 1% πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Υπάρχει η ψωριαστική αρθρίτιδα, ο λύκος και άλλες παθήσεις. Χαρακτηριστικό των νοσημάτων αυτών είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Αυτό και μόνο θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους πάσχοντες», δήλωσε ο ρευματολόγος κ. Θεόδωρος Αναγνώστης.
«Πρέπει να διαχωρίσουμε τα ρευματικά νοσήματα σε εκφυλιστικά και αυτοάνοσα. Από τα πιο συχνά εκφυλιστικά νοσήματα είναι η οστεοαρθρίτιδα, το αυχενικό σύνδρομο, και η οσφυαλγία. Τα αυτοάνοσα νοσήματα οφείλονται σε διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Για αυτά υπάρχουν θεραπείες. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα εκφυλιστικά που είναι χρόνια μεν και όχι τόσο βαριά», δήλωσε ο ρευματολόγος κ. Νίκος Αφαντενός και πρόσθεσε πως για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων υπάρχουν πλέον πολλά φάρμακα.
«Πολλές φορές οι ασθενείς μπερδεύουν την οστεοαρθρίτιδα με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα . Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο νόσων. Η οστεοαρθρίτιδα είναι εκφυλιστικό νόσημα που εξελίσσεται στην πορεία του χρόνου. Για να φθείρει μια άρθρωση μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια. Αν ένα αυτοάνοσο νόσημα είναι επιθετικό μπορεί σε ένα χρόνο να καταστρέψει όλες τις αρθρώσεις.
Τα φάρμακα για την ίαση των συγκεκριμένων ασθενειών είναι σχετικά ακριβά αλλά αποτελεσματικά», δήλωσε ο κ. Νίκος Αφαντενός.
«Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι το πρήξιμο και οι πόνοι στις αρθρώσεις.
Η πρωινή δυσκαμψία δηλαδή θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους πάσχοντες. Αν υπάρχουν υποψίες για κάποιο αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα θα πρέπει να επέμβει ιατρός», τόνισαν οι γιατροί.
https://www.dimokratiki.gr/13-10-2015/1-200-atoma-sti-rodo-paschoun-apo-morfes-arthritidas/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.