Η φοροεπιδρομή που υφίστανται οι Έλληνες ξενοδόχοι, μετά την εφαρμογή των νέων, αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, κομίζει και την απαίτησή τους για περιορισμό των υπηρεσιών φιλοξενίας που δεν φορολογούνται και προωθούνται σε ιστοσελίδες στο πρότυπο της Airbnb.
Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση και στα ξενοδοχεία στο 13% εισήχθη την 1η Οκτωβρίου, και ο ΣΕΤΕ ενθαρρύνει τους ξενοδόχους να την απορροφήσουν παρά να προβούν σε αύξηση τιμών, ζητώντας παράλληλα και τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους χωρίς να πληρώνουν φόρο.
Ο Σύνδεσμος ζητά ακόμα βοήθεια στο να επιτραπεί στους ξενοδόχους να επενδύσουν στις μονάδες τους είτε μέσω άλλων μέτρων φορολόγησης είτε με τη διευκόλυνση των ρυθμιστικών περιορισμών που διέπουν τις νέες επενδύσεις.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας λίγο πριν το συνέδριο της ΑΒΤΑ στο Costa Navarino, «πρέπει να ξεπεράσουμε το ζήτημα του ΦΠΑ. Θα ήταν λάθος στρατηγικής σημασίας να μετακυλίσουμε την αύξηση στον πελάτη».
Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι ο ΣΕΤΕ συνεργάζεται με την εταιρία KPMG προκειμένου να εντοπίσει ιδιοκτήτες κατοικιών στο Airbnb που είναι πιθανό να τα ενοικιάζουν παράνομα χωρίς να πληρώνουν φόρο.
Το κλειδί είναι να αναγκάσουμε όλους να συμμορφωθούν με το ισχύον πλαίσιο ΦΠΑ, είπε.Κατά το προηγούμενο συνέδριο της ΑΒΤΑ, ο πρόεδρος της Ένωσης, Noel Josephides, αναφερόμενος στην οικονομία διαμοιρασμού (sharing economy), ειπε ότι αυτή η διαδικτυακή επανάσταση δεν θα αφήσει κανένα τουριστικό επιχειρηματικό μοντέλο ανέπαφο.
Πρόκειται για την άνθιση αυτού που ονομάζουμε sharing economy, ένα άλλο όνομα της ανάπτυξης της μαύρης οικονομίας, που όμως παρουσιάζεται μ ε έναν έξυπνο και συμπαθητικό τρόπο, τόνισε ο κ. Josephides.
Ιστοσελίδες όπως αυτή της Airbnb προσφέρουν μια πλατφόρμα που επιτρέπει την ανάπτυξη της μαύρης αγοράς, είπε.Σημειώνεται ότι από 1η Νοεμβρίου απελευθερώνεται η τουριστική μίσθωση σπιτιών, όπως προβλέπει η Συμφωνία με τα προαπαιτούμενα για το τρίτο μνημόνιο.Στις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου υπάρχει η κατάργηση, από 1ης Νοεμβρίου 2015, της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 4276/2014, που ορίζει ότι “Ακίνητο που εκμισθώνεται για προσωρινή διαμονή του μισθωτή για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριάντα (30) ημερών θεωρείται τουριστικό κατάλυμα”.
Δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός που να διαχωρίζει τη μίσθωση ενός τουριστικού καταλύματος από άλλη μίσθωση, σε άλλο κατάλυμα.
tornosnews.gr