Ιδιαιτέρως επικριτικός κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και για την επιλογή της ΕΕ να προσκαλέσει το ΔΝΤ στη δανειακή διάσωση της Ελλάδας το 2010 εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την απομείωση του χρέους υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η τότε κυβέρνηση «ίσως επιζητούσε» την είσοδο του Ταμείου στη χώρα.
«Θεωρώ όνειδος της ΕΕ ότι επέτρεψε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη δανειακή διάσωση ενός κράτους – μέλους της. Δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει από την πρώτη στιγμή» είπε και συμπλήρωσε ότι ευτυχώς υπήρξαν δυνάμεις, οι οποίες έδωσαν μάχη εναντίον της εισβολής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης το 2010.
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι στις δυνάμεις που αντιστάθηκαν δεν περιλαμβάνεται η τότε ελληνική κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. «Καλό θα ήταν να υπήρχε και μια μάχη από την πλευρά της Ελλάδος στην είσοδο του ΔΝΤ, διότι πολύ πιθανό να το επιζητούσαν κιόλας» ανέφερε. Επισήμανε, μάλιστα, ότι ιστορικά το ΔΝΤ είχε μόνο ρόλο παρατηρητή για τα πρώτα 20 λεπτά των συνεδριάσεων του Eurogroup. «Τώρα έγινε αφέντης και μέγας διαπραγματευτής. Πρέπει να ακούμε, συνεχώς, τι λέει. Θεωρώ ότι υπάρχει θέμα» ανέφερε.
Ρύθμιση χρέους, μόνο με σκληρή λιτότητα
Ο κ. Χριστοδουλάκης προέτρεψε τη σημερινή κυβέρνηση να αξιοποιήσει την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά την προειδοποίησε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα κυρώσεων και προσαρμογής μετά την απομείωση.«Το ΔΝΤ δεν έχει κάνει καμία απομείωση μέχρι τώρα χωρίς βαρύτατο πρόγραμμα προσαρμογής. Άρα, μην λέμε ότι θέλουμε τη συνηγορία του ΔΝΤ» είπε και δήλωσε με προβληματισμό, ότι αν το ΔΝΤ ζητά νέο μνημόνιο τότε ανοίγουν άλλες περιπετειώδεις διαδρομές.