Ειδήσεις

Αλλάζει ο τρόπος οργάνωσης του υπαίθριου εμπορίου

Αλλάζει ο τρόπος οργάνωσης του υπαίθριου εμπορίου με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, με στόχο την αντιμετώπιση στρεβλώσεων που παρατηρούνται στην αγορά.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» στοχεύει συγκεκριμένα στον εξορθολογισμό του τοπίου στις λαϊκές αγορές, θέτει μια σειρά από κριτήρια κοινωνικά, πληθυσμιακά, οικογενειακά αλλά και πληρότητας μιας λαϊκής αγοράς, με στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση για τους παραγωγούς, που θα μπορούν να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα αλλά και για τους ανέργους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Κυρίως ρυθμίζει τον τρόπο, που θα δίνονται οι θέσεις. Οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα κατανέμονται από τις Περιφέρειες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Θεσπίζεται και δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο με τους κατόχους αδειών πωλητών σε λαϊκές αγορές, πλανόδιο και στάσιμο εμπόριο αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων.
Ορίζονται οι διαδικασίες προστίμων ενώ οι παραγωγοί εφόσον τους έχει χορηγηθεί άδεια στάσιμου εμπορίου, μπορούν να κάνουν αίτηση στον οικείο δήμο εντός της Περιφερειακής Ενότητάς τους και το ύψος και ο τρόπος είσπραξης καθορίζεται από το Δήμο.
Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Γιώργος Πόκκιας η αναβάθμιση της λαϊκής αγοράς της Ρόδου είναι στις άμεσες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. «Αποτελεί μόνιμή μας επιδίωξη η αναβάθμιση των υποδομών της λαϊκής αγοράς και η αύξηση των επισκεπτών», αναφέρει ο αντιδήμαρχος, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα ότι με την καλύτερη λειτουργία των λαϊκών αγορών αναδεικνύεται περισσότερο η ντόπια παραγωγή και ενισχύεται ο πρωτογενής τομέας.
Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη η μελέτη για τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου για τη διαμόρφωση μιας διακριτής ταυτότητας και την αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου σημείου, στην παραλιακή ζώνη της πόλης. Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει και την περιοχή Αγίου Δημητρίου, όπου λειτουργεί η λαϊκή αγορά κάθε Τετάρτη και Σάββατο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πέρα από την βελτίωση των υποδομών της λαϊκής, στόχος είναι να αλλάξει η «χωροταξία» των πάγκων. Οι παραγωγοί θα είναι συγκεντρωμένοι σε διαφορετικό σημείο από τους εμπόρους, ενώ σε ξεχωριστό χώρο, σχεδιάζεται να λειτουργήσει ψαραγορά (έμποροι και αλιείς θα είναι εμφανώς τοποθετημένοι).
Η υλοποίηση της μελέτης θα ενταχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ). Πάντως οι παραγωγοί δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται ιδιαίτερα με τα σχέδια της δημοτικής αρχής για την διαφορετική …χωροταξία. Στην πλειοψηφία τους εκφράζουν επιφυλάξεις για την αλλαγή της τοποθέτησης των πάγκων, καθώς πολλοί από αυτούς κατέχουν τα πόστα τους εδώ και πολλά χρόνια και οι καταναλωτές έχουν μάθει πλέον που βρίσκονται. Σε περίπτωση που χρειαστεί να μετακινηθούν, οι παραγωγοί ανησυχούν ότι θα χάσουν τους σταθερούς πελάτες τους.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ρυθμιστεί τα ζητήματα με τις άδειες των πωλητών της λαϊκής αγοράς (δεν υπάρχει πλέον στη λαϊκή σχεδόν κανένας πωλητής χωρίς άδεια), ενώ έχουν γίνει προκηρύξεις για νέες θέσεις με αποτέλεσμα να δοθεί η ευκαιρία σε νέους παραγωγούς που ενδεχομένως παράγουν νέα προϊόντα να ενταχθούν στη λαϊκή αγορά. Τέλος, σε κάθε λαϊκή διενεργούνται έλεγχοι από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εμπορίου με στόχο την επικράτηση της ευταξίας.

Οι επισημάνσεις της ΚΕΔΕ
Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΔΕ αναγνωρίζει ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, ωστόσο, σημειώνει ότι δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό για κατ’ εξοχήν τοπικές υποθέσεις και δραστηριότητες, όπως είναι η λειτουργία των λαϊκών αγορών, εμποροπανηγύρεων, χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών αγορών, κινητές καντίνες κλπ., να εμπλέκονται εκτός των Δήμων οι Περιφέρειες και άλλα διοικητικά όργανα, «διότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η βασική αρχή της εγγύτητας».
Η ΚΕΔΕ εκφράζει τη διαφωνία της και για το ότι το ημερήσιο τέλος που καταβάλλουν οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές, δεν θα καταβάλλεται εξ’ ολοκλήρου στους Δήμους, αλλά μέρος αυτού. Ζητεί να καταβάλλεται στο σύνολό του στους δήμους, διότι αφενός έχουν την ευθύνη της αποκομιδής των απορριμμάτων και της καθαριότητας στους χώρους άσκησης του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών, αφετέρου δε, διότι στο σχέδιο νόμου προτείνεται και η κατάργηση του τέλους καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων που εισέπρατταν μέχρι τώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου