Ειδήσεις

«Το επενδυτικό κλίμα στο Ν. Αιγαίο αλλάζει προς το καλύτερο»

Στην διαπίστωση ότι ‘το κλίμα αλλάζει’ παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά και λόγω της οικονομικής κρίσης, προέβη χτες με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Χαράλαμπος Λουκαράς. Μάλιστα, η δική μας περιοχή το Νότιο Αιγαίο εμφανίζει θετικό πρόσημο ως προς το ενδιαφέρον για εντάξεις στα χρηματοδοτικά προγράμματα (με πρώτες τις τουριστικές επενδύσεις) ενώ ο πρωτογενής τομέας, βρίσκεται ακόμη πολύ χαμηλά.
«Διανύουμε μια περίοδο που έχουν ανακοινωθεί τα προγράμματα τα οποία υποβλήθηκαν το 2016 και βγήκαν οι αποφάσεις και εγκρίσεις φέτος. Όσον αφορά την δική μας περιοχή, είναι προγράμματα για τον Τουρισμό, το Εμπόριο, την Μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Το αρχικό αποτέλεσμα των προγραμμάτων ήταν αρκετά αρνητικό για την δική μας περιοχή καθώς υπήρχαν πάρα πολλές προτάσεις οι οποίες λόγω περιορισμένων πόρων για το Νότιο Αιγαίο δεν ικανοποιήθηκαν. Όμως, με ταχύτατες παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικό όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση για την περιοχή –ειδικά για το πρόγραμμα τουρισμού. Μιλάμε για χρήματα της τάξεως των 15εκ. ευρώ που φαίνεται ότι με αυτό το ποσόν, μπορεί να ικανοποιηθεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων (έως και 400 ΜμΕ στο σύνολο του Νοτίου Αιγαίου). Ταυτόχρονα, λόγω του ό,τι δεν σημειώθηκε μεγάλος αριθμός αιτήσεων στα προγράμματα του Εμπορίου, Μεταποίησης και Υπηρεσιών τα χρήματα πήγαν και σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν αιτήματα ακόμη και με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Οπότε κι εκεί είχαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό εγκρίσεων» όπως είπε.
Οι εγκρίσεις, όμως, δεν σημαίνουν απόλυτα και απορροφήσεις. Υπάρχει μεγάλος δρόμος για να διανύσουν οι επιχειρηματίες που θέλουν να καταφέρουν να πάρουν τους πόρους ώστε να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και να φτάσουν στο τελικό στάδιο της εκταμίευσης των πόρων.
«Τα στοιχεία της πολύ έντονης κρίσης 2014-2015 δείχνουν ότι απείχε πολύ η εγκρισιμότητα από την απορροφητικότητα. Ελπίζουμε αυτή την φορά να μην έχουμε ανάλογα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά και η εισπραξιμότητα θα φανεί στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό αφορά τις ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό και προσανατολίζονται σε ανακαινίσεις, ιδρύσεις τουριστικών καταλυμάτων, δημιουργία τουριστικών κατοικιών, μετατροπή παραδοσιακών κτηρίων και εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Μέσα στον Οκτώβριο, αναμένεται ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα προϋπολογισμού δαπάνης για όλη την Ελλάδα 125εκ. ευρώ για την ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων και αφορά την περιοχή μας. Όλα θα κριθούν από τα πόσα χρήματα θα διανεμηθούν στο Νότιο Αιγαίο σε τελική φάση –ίσως πάνω από 4% με σημείο αιχμής την ενίσχυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων».
Ο νέος αναπτυξιακός
νόμος
Όσον αφορά το νέο αναπτυξιακό νόμο 4319/2016 ενεργοποιήθηκε ύστερα από τρία χρόνια απουσίας. «Ο α’ κύκλος άνοιξε τις αρχές του 2017 και τα αποτελέσματα αυτών των αιτήσεων βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποβλήθηκαν προτάσεις για 14 περίπου πολύ μεγάλες επενδύσεις έως 3εκ. ευρώ ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των προτάσεων για επενδύσεις ένω των 3εκ. ευρώ. Και φυσικά, κατά το 90% οι προτάσεις γι αυτές τις επενδύσεις αφορούν τον Τουρισμό» λέει ο κ. Λουκαράς.
Συνεπώς, οι επιχειρηματίες στο Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) επιλέγουν να επενδύσουν, να πάρουν το ρίσκο και να διεκδικήσουν πόρους από χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά μόνον για τον Τουρισμό.
Ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας έρχονται σε τελευταία θέση και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτούς τους τομείς, καταθέτουν λίγες προτάσεις.
Υπάρχουν πάντως τα προγράμματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενώ αναμένεται η προκήρυξη του ‘Leader’ από την ΑΝΔΩ για αγροτικές δράσεις –αλλά με χαμηλούς προϋπολογισμούς.
«Η χρηματοδότηση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και ο τρόπος είναι πολυσύνθετος. Δεν είναι μια σύντομη διαδικασία. Ωστόσο, οι συστημικές τράπεζες λειτουργούν διαφορετικά πλέον. Αυτά που χρηματοδοτούν είναι μέσω κοινοτικών προγραμμάτων (με ευρωπαϊκά κεφάλαια) που λειτουργούν ως χρήματα εγγυοδοσίας ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και ΜμΕ και μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Το τραπεζικό σύστημα διοχετεύει στην αγορά χρήματα τα οποία προέρχονται από ευρωπαϊκά κεφάλαια και έχουν καλύτερους όρους χρηματοδότησης. Το αρνητικό είναι ότι οι τράπεζες δεν στηρίζουν τη νεανική επιχειρηματικότητα. Αυτό δεν είναι θετικό….» δήλωσε ο κ. Λουκαράς.
Το κλίμα αλλάζει…
Το συμπέρασμα πάντως που είναι ενθαρρυντικό, είναι ότι στο Νότιο Αιγαίο σημειώνεται θετικό πρόσημο τόσο ως προς το ενδιαφέρον για επενδύσεις όσο και προς την υλοποίηση. Το κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο, αν και με δυσκολία.
«Το κλίμα αλλάζει. Κι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Φαίνεται ότι το Νότιο Αιγαίο (και η Ελλάδα κατ’επέκταση) αποτελεί έναν τόπο προσέλκυσης για επενδύσεις. Ωστόσο, εχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας και βεβαίως, οι δείκτες ανάπτυξης βελτιώνονται, λόγω βελτίωσης της ψυχολογίας και της σταθερότητας της οικονομίας. Βέβαια, το μείζον πρόβλημα με την υπερ-φορολόγηση παραμένει, αλλά σημειώνεται αλλαγή κλίματος από τους επιχειρηματίες που τολμούν και παίρνουν ρίσκο. Απομένει να δούμε πώς θα μετουσιωθούν όλα αυτά σε άλλους κλάδους, σε θέσεις εργασίας και προς την κοινωνία» κατέληξε ο κ. Λουκαράς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου