Ειδήσεις

Σε απόγνωση οι Δήμαρχοι των νησιών

Με επιστολές απόγνωσης δήμαρχοι και ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) προσπαθούν να κινητοποιήσουν την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την Ευρώπη για τους κινδύνους λόγω της υπερσυγκέντρωσης ανθρώπων στα hotspots (ή αλλιώς Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης – ΚΥΤ) στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Την ίδια στιγμή, τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα ΚΥΤ αναδεικνύουν καθημερινά με αναφορές και ανακοινώσεις οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τονίζοντας τις τραγικές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία των αιτούντων άσυλο. Μόλις χθες, ένας άνθρωπος στη ΒΙΑΛ, το ΚΥΤ της Χίου όπου παραμένουν 1.964 άτομα ενώ οι υποδομές επαρκούν για μόλις 800, δοκίμασε να βάλει τέλος στη ζωή του, ύστερα από μήνες αναμονής.

Οι ροές παρουσιάζουν σταθερή αύξηση και καθημερινά φτάνουν πάνω από 100 άτομα στα νησιά. Χαρακτηριστικά, χθες το πρωί στα νησιά έφτασαν ακόμα 245 άτομα. Από τις αρχές του μήνα έως και χθες, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες έφθασαν στα ελληνικά νησιά 1.535 μετανάστες και πρόσφυγες.

 Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ζητεί συνάντηση αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ενωσης στην οποία θα συμμετέχουν και οι δήμαρχοι των νησιών, με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστο Στυλιανίδη, με επιστολή που δημοσιοποίησε χθες. Ο κ. Πατούλης εκφράζει την ανησυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς «οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών, σε συνδυασμό με τις τεράστιες καθυστερήσεις μετεγκατάστασης και τις ελάχιστες επαναπροωθήσεις, διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή και τροφοδοτούν σε ορισμένες μειοψηφίες φαινόμενα μισαλλοδοξίας και φανατισμού».

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε ζητήσει για τον ίδιο λόγο συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, κάνει λόγο για μέρες ανάλογες του καλοκαιριού του 2015 στο νησί, ζητώντας να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή και των πέντε δημάρχων των νησιών που υποδέχονται τις ροές. Στη Λέσβο χθες βρίσκονταν 6.693 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων πάνω από 5.000 στο ΚΥΤ στη Μόρια που έχει σχεδιαστεί για τη διαμονή 2.300 ατόμων το μέγιστο και για μικρό χρονικό διάστημα.

Ζητούν επειγόντως μέτρα

Πάνω από 40 οργανώσεις και ομάδες εθελοντών που δρουν στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα καλούν τις ντόπιες και κεντρικές αρχές να λάβουν επειγόντως μέτρα ώστε να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι προσφύγων από το κρύο, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.

«Τα hotspots είναι μη βιώσιμα και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα ξεκάθαρο σχέδιο για να αποφευχθούν τραγωδίες σαν αυτή του περασμένου χειμώνα», επισημαίνουν. «Περίπου 5.000 άνθρωποι ζουν σήμερα στο στρατόπεδο της Μόριας, ενώ έχει χωρητικότητα 2.000 ατόμων. Ανάμεσά τους, άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις, άνθρωποι με αναπηρίες, έγκυοι, πολλά παιδιά, μαζί και ασυνόδευτα ανήλικα και επιζώντες βασανιστηρίων. Πολλοί ζουν σε θλιβερά ανεπαρκείς καλοκαιρινές σκηνές και αναγκάζονται να κοιμούνται στο δάπεδο, πάνω σε λεπτά στρώματα ή πάνω σε κουβέρτες», σημειώνουν.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου