Η Μάγδα Διαμαντή από τη Ρόδο, επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοκτέιλ «Lady Amarena» που διεξαχθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στην Μπολόνια της Ιταλίας στις 16/10!
Η συνταγή του κοκτέιλ της “Cherry Brulee”, διακρίθηκε ανάμεσα σε πολλές άλλες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει την πρωτιά, στο διαγωνισμό για τις γυναίκες bartenders.
Στη συνέντευξή της στη «δ», μιλά για τον διαγωνισμό, την επιλογή της να μπει δυναμικά στο χώρο του bartending σπάζοντας ταμπού και προκαταλήψεις παρ΄ότι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τα σχέδια της αλλά και για την μεγάλη της αγάπη… το σέικερ!
• Mάγδα, ας ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τον παγκόσμιο τελικό διαγωνισμό κοκτέιλ της ερχόμενης Tετάρτης όπου θα εκπροσωπήσεις την Eλλάδα. Πώς έφτασες μέχρι εκεί;
Η συμμετοχή σε κάποιο διαγωνισμό ήταν πάντα μέσα στις επιδιώξεις μου ως bartender. Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δοκιμάσει κάποιος τις δυνατότητές του, να εκφράσει τη δημιουργικότητά του, να κάνει διασυνδέσεις στο χώρο του και να αποκτήσει καινούργιες εμπειρίες και αναγνωρισιμότητα. Η σκέψη, λοιπόν, υπήρχε στο μυαλό μου καιρό πριν και με τον διαγωνισμό της Lady Amarena μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω τον εαυτό μου. Η πρόκρισή μου για τον τελικό στη Μπολόνια της Ιταλίας, μου έδωσε μεγάλη χαρά και τώρα ανυπομονώ να παρουσιάσω το κοκτέιλ μου “Cherry Brulee” ελπίζοντας να γυρίσω νικήτρια. Παρόλο που την τελική απόφαση την πήρα μόλις 4 μέρες πριν λήξουν οι συμμετοχές στον διαγωνισμό, η διαδικασία της δημιουργίας για την γεύση και την εμφάνιση του κοκτέιλ μου ήταν μια συναρπαστική διαδρομή.
• Aν και απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, φαίνεται ότι σε κέρδισαν οι… αλχημείες του bartending όπου δραστηριοποιείσαι επιτυχημένα στα τελευταία χρόνια. Mίλησε μας γι αυτή τη διαδρομή.
Πάντα με γοήτευε ο χώρος της εστίασης. Η επικοινωνία των ανθρώπων σ’ αυτούς τους χώρους έχει πραγματικά τεράστιο ενδιαφέρον αλλά και η ομαδική δουλειά που απαιτείται για να ευχαριστήσεις αυτούς που θα βρεθούν μπροστά σου.
Πιστεύω ότι προορισμός μας είναι η χαρά. Για μένα λοιπόν, το Μπαρ έχει την εξής μαγική διάσταση: Μπορεί να κάνει μια χαρούμενη παρέα ακόμα πιο χαρούμενη και να βοηθήσει όσους έρχονται φορτωμένοι με τα προβλήματά τους να τα αφήσουν, ίσως, για λίγο στην άκρη.
Η διαδρομή από τη Φιλοσοφική στο Μπαρ, ξεκίνησε από τα φοιτητικά μου χρόνια. Θυμάμαι να επισκέπτομαι μπαρ και να χαζεύω τον τρόπο που δουλεύουν, να δοκιμάζω κοκτέιλ και να προσπαθώ να βρω τα συστατικά τους, να ρωτάω συνεχώς για ετικέτες ποτών και να γοητεύομαι από την ατμόσφαιρα της γιορτής που είχαν τη δυνατότητα να δημιουργούν οι bartenders. Στην αρχή αυτής της διαδρομής και χωρίς κάποια εξειδίκευση, οι θέσεις που δούλεψα ήταν φυσικά αυτές της υποδοχής και τους σέρβις.
Ο στόχος μου ωστόσο ήταν μια θέση πίσω από τη μπάρα. Ήμουν τόσο αποφασισμένη να γίνω επαγγελματίας bartender, που σχεδόν με κάθε ευκαιρία έμπαινα με το «έτσι θέλω» στο μπαρ. Συνεχίζοντας λοιπόν τις σπουδές μου ως φιλόλογος, η πρώτη μου κίνηση ήταν να φοιτήσω παράλληλα στη σχολή της bar academy. Δούλεψα σε αρκετά μαγαζιά της Αθήνας δίπλα σε καταξιωμένους bartenders μαζεύοντας γνώση και εμπειρία.
Ακολούθησαν πολυάριθμα σεμινάρια και αναγνωρισμένα πτυχία όπως το WSPC. Επιστρέφοντας στη Ρόδο με την ολοκλήρωση των σπουδών μου, εντάχθηκα στο δυναμικό της εταιρείας Barevolution όπου μου δόθηκε η δυνατότητα να εξελιχθώ δουλεύοντας σε γνωστά μαγαζιά του νησιού ως head bartender, να συμμετέχω σε events, να φτιάξω καταλόγους κοκτέιλ όπως επίσης και να εκπαιδεύσω μελλοντικούς επαγγελματίες.
• Θέλω να μας πεις για την γυναικεία παρουσία στο χώρο των μπαρ, ένα κατ’ εξοχήν ανδρικό επάγγελμα. Πόσο δύσκολο είναι να καταφέρει μια γυναίκα, να βρει το δικό της χώρο για να μπορέσει να δημιουργήσει, όπως κάνεις εσύ;
Δεν θα σου κρύψω ότι το να είσαι γυναίκα στο χώρο των μπαρ δεν είναι περίπατος. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις είναι αντίστοιχες αυτών που γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν σε κάθε επάγγελμα που είναι ανδροκρατούμενο. Ταμπού και δυσπιστία.
Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να σε πάρουν στα σοβαρά και για μένα εκεί είναι που μία γυναίκα ουσιαστικά πρέπει να προσπαθήσει διπλά από έναν άντρα, για να αποδεικνύει κάθε μέρα την αξία της σαν επαγγελματίας και όχι απλά σαν μια διακοσμητική όμορφη παρουσία. Αυτό ωστόσο που διαπιστώνω στα τελευταία χρόνια με μεγάλη χαρά είναι ότι η κοινωνία σιγά σιγά αποβάλλει αυτή τη νοοτροπία. Η ραγδαία εξέλιξη στην «μπαρ σκηνή» της Ελλάδας γενικότερα έχει αναδείξει πολλές γυναίκες bartender και η παρουσία τους στο χώρο γίνεται όλο και μεγαλύτερη.
• Στη Pόδο, πώς είναι η κατάσταση ως προς αυτό;
Ακόμα και στη Ρόδο, η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει. Δεν θα ξεχάσω όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στο νησί, τα απορημένα και έκπληκτα βλέμματα των πελατών καθώς με έβλεπαν να δουλεύω. Ερωτήσεις τύπου ‘’Εσύ θα το φτιάξεις;’’, ‘’ξέρεις να κάνεις και εσύ κοκτέιλ;’’ ήταν πολύ συνηθισμένες. Ακόμα, μερικοί ομολογούσαν ότι δεν έχουν ξαναδεί κοπέλα να φτιάχνει κοκτέιλ και γι’ αυτούς ήταν ένα ασυνήθιστο θέαμα. Έβλεπα την ανησυχία στο βλέμμα τους τη στιγμή που ετοιμάζονταν να πιουν αυτό που τους είχα φτιάξει! Τα δεδομένα, όπως είπα, όμως αλλάζουν και τώρα πλέον κάποιοι με αναζητούν για να πιουν κοκτέιλ ‘’από τα χεράκια’’ μου. Μπορώ να το λέω πια και να είμαι περήφανη γιατί το κατέκτησα με δουλειά και επιμονή. Το ευχάριστο είναι ότι όλο και περισσότερες κοπέλες στο νησί βρίσκονται πίσω από αξιόλογες μπάρες και δηλώνουν συμμετοχή σε σεμινάρια bartending, αντιμετωπίζοντας πλέον τον χώρο σαν επιλογή για μια καριέρα στο χώρο της εστίασης.
• Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;
Πέρα από τον διαγωνισμό και το αποτέλεσμά του, τα επόμενα σχέδια μου αφορούν περισσότερο σε μέρη της δουλειάς μου που έχουν να κάνουν με το χώρο εκτός μπαρ. Πιστεύω ότι εξελίσσομαι εξερευνώντας όλο το φάσμα της δουλειάς μου. Είμαι ενθουσιασμένη με το γεγονός ότι θα συμμετέχω ως εισηγήτρια στο πλάι του manager και ιδιοκτήτη της Barevolution Δημήτρη Καντιμοίρη, στα σεμινάρια bartending που θα γίνουν φέτος για 3η χρονιά στο νησί και για πρώτη φορά σε συνεργασία με τα εκπαιδευτήρια ΑΚΜΗ.
Οπως μου αρέσει να λέω, είναι ο ιδανικός συνδυασμός του πτυχίου μου ως εκπαιδευτικός και του πάθους μου που είναι το μπαρ. Χαίρομαι που επιτέλους μου δίνεται η ευκαιρία να μεταδώσω γνώσεις και εμπειρία και γιατί όχι να εμπνεύσω και να βοηθήσω και άλλους στην πορεία και την εξέλιξή τους. Θα έχω επίσης την τιμή να λάβω μέρος σε μια εκδήλωση που θα γίνει φέτος στο πλαίσιο της επετείου των 10 χρόνων του Athens bar show, με την συμμετοχή γυναικών bartenders από την ελληνική και διεθνή σκηνή. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τις γυναίκες bartenders και να εμπνεύσει περισσότερες να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της εστίασης.
Μαζί με όλα αυτά σίγουρα θα με βρείτε πίσω από κάποια μπάρα να ανακατεύω και να χτυπάω στο σέικερ ποτά, να μιλάω για ετικέτες, να παίζω με τις μπούκλες μου και να εξυπηρετώ με χαμόγελο!