Βάσει των εξαγγελιών των κ.κ. Σταϊκούρα και Βεσυρόπουλου στις 8/10/2020, οι νέες βελτιωτικές ρυθμίσεις του καθεστώτος οφειλών στη Φορολογική διοίκηση προσφέρουν πλέον στους υπόχρεους τις παρακάτω επιλογές:
1) Νέα ρύθμιση 12 δόσεων (άτοκη) και 24 δόσεων (με επιτόκιο 2,5%)
Αφορά τρέχουσες οφειλές και όχι περιπτώσεις τμηματικής καταβολής δόσεων.
Διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου 2020 :
ü Θα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης από τον Μάιο του 2021 είτε σε 12 άτοκες (ενώ στην υφιστάμενη πάγια ρύθμιση η επιτοκιακή επιβάρυνση είναι 5,32%) είτε σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% (έναντι 6,32% που ορίζεται στην υφιστάμενη πάγια ρύθμιση), των τρεχουσών οφειλών που δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, για όσες επιχειρήσεις, αφενός έχουν πληγεί από την πανδημία και αφετέρου έχουν κάνει χρήση της αναστολής καταβολής υποχρεώσεων έως 30/4/2021.
ü Αντιθέτως, φορολογούμενος ανεξαρτήτως αν έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία και δεν έχει επιλέξει το ευεργέτημα της αναστολής των τρεχουσών εισφορών Μαρτίου – Ιουνίου 2020 (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ), δεν μπορεί να ενταχθεί στο ευεργετικό νέο μέτρο των 12 – 24 δόσεων, αλλά αντιθέτως θα έχει την επιλογή μόνο της υφιστάμενης “Πάγιας” ρύθμισης των 24 δόσεων (τακτικές οφειλές).
2) Αναβίωση παλαιών “χαμένων” ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών ή Εξωδικαστικού μηχανισμού:
Αφορά μόνο περιπτώσεις τμηματικής καταβολής δόσεων στην Εφορία –
Διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020 :
ü Όσοι πληττόμενοι από τον COVID – 19 επιχειρηματίες διατηρούν ρύθμιση τμηματικής καταβολής δόσεων, την οποία απώλεσαν (100 ή 120 δόσεις) επειδή δεν κατέβαλαν τουλάχιστον 2 δόσεις στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να προβούν στην αναβίωση της αρχικής ρύθμισής τους. Από τον τρέχοντα Οκτώβριο, θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση, ενώ οι μη καταβληθείσες δόσεις (minimum 2) προστίθενται ως υπεράριθμες, με την ολοκλήρωση της αρχικής ρύθμισης. Έτσι, στην πραγματικότητα παρέχεται
μία χρονική επιμήκυνση, βάσει των μηνών των μη καταβληθεισών δόσεων, της αρχικώς και προ πανδημίας ισχύουσας ρύθμισης.
ü Αντιθέτως, φορολογούμενος που είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι και διέθετε ενήμερη ρύθμιση την 1η/11/2020 και μετά, την οποία έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές του μόνο στην “Πάγια” ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων. Πριν τις εξαγγελίες των κ.κ Σταϊκούρα και Βεσυρόπουλου δεν θα μπορούσε να ρυθμίσει εκ νέου τις οφειλές του, ενώ με τις προωθούμενες αλλαγές, θα του δίνεται τουλάχιστον η συγκεκριμένη μία και μοναδική λύση. Δεν θα μπορεί όμως να επανενταχθεί στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων, παρά μόνο εάν ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία κλάδους και η απώλεια της ρύθμισης έγινε στο διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020.
3) Νέα ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (πρώην ΤΕΜΠΜΕ):
ü Οι οφειλές των επιχειρηματιών από το πρώην ΤΕΜΠΜΕ (δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) που μεταφέρθηκαν στην Εφορία, θα μπορούν πλέον να ρυθμιστούν σε νέες 120 δόσεις, με κλιμακούμενη απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις έως και 100%.
Επισήμανση: Ποιες επιχειρήσεις θεωρούνται ως πληττόμενες από τον COVID -19 και εμπίπτουν στις ευεργετικές διατάξεις του ΥΠ.ΟΙΚ.:
– Όσες διέκοψαν αναγκαστικά τη λειτουργία τους, κατόπιν απόφασης διοικητικής αρχής/Κράτους (έναρξη Lockdown στις 18/3/2020).
– Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν νόμιμη μείωση των μισθωμάτων που εισέπρατταν κατά 40%.
– Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε ΚΑΔ/κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που έχουν πληγεί από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού (σχετικές δημοσιευθείσες ΠΝΠ & Εγκύκλιοι).
Ρόδος, 13 Οκτωβρίου 2020
Εκ του Εμπορικού Συλλόγου