Έπειτα από σχεδόν 8 ώρες, που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, μαζί με τα δύο συνοδευτικά του, είχε κλείσει το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (AIS), «εμφανίστηκε» να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτή τη στιγμή (ώρα 7.03 πμ) βρίσκεται 30 ναυτικά μίλια νότια Καστελλόριζου εντός του τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX, με πορεία βορειοανατολική. Πλέει με χαμηλή ταχύτητα, περίπου 4ων κόμβων, κάτι που προσομοιάζει τις συνθήκες ερευνών, ότι έχει ποντίσει δηλαδή αγόμενα και προχωρά σε παρέαση κροτάλων. Υπενθυμίζεται ότι χθες, στις 4.10 το απόγευμα το Oruc Reis πέρασε τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ερχόμενο από τον ναύσταθμο της Αττάλειας και στις 5.00 μπήκε στην περιοχή της παράνομης τουρκικής navtex. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 14 τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στην συνοδεία του αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Από αυτά τα 6 είναι κορβέτες, τα 5 φρεγάτες και τα 3 ταχέα περιπολικά. Βεβαίως και υπάρχει ισχυρή ελληνική παρουσία κάτι που δεν βολεύει επ’ ουδενί τις απόπειρες ερευνών των Τούρκων. Η συγκέντρωση τόσο μεγάλου αριθμού πλοίων γύρω από το ερευνητικό, τη στιγμή που έχει τα ηχοβολιστικά καλώδια στην θάλασσα δεν εξυπηρετεί τις ενέργειές του, αφού προκαλούν μεγάλο «θόρυβο» και τα δεδομένα που λαμβάνει είναι λανθασμένα.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, από το βράδυ της Κυριακής είχε δώσει οδηγίες σε όλους τους Αρχηγούς των Επιτελείων, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και την πολιτική ηγεσία. Οι τουρκικές κινήσεις είχαν περιέλθει εν γνώσει της ηγεσίας και σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδιάστηκε από την παράνομη NAVTEX. Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, το μήνυμα που εκπέμπεται από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι «Όπως ήμασταν, έτσι θα είμαστε και τώρα. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει και θα είμαστε όπως πρέπει, όπου πρέπει».
Η εκτίμηση είναι ότι αυτή αποτελεί την πιο σημαντική πρόκληση από τις 21 Ιουλίου, που για πρώτη φορά εξέδωσε NAVTEX η Τουρκία κι αυτό γιατί ορίζει ως πεδίο ερευνών περιοχή που φτάνει σχεδόν στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελλόριζου δηλαδή όχι μόνο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά κι εντός στην δυνητική αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας.
Πηγή: enikos.gr
Του Χρήστου Μαζανίτη