Την 2α Δεκεμβρίου 2024 θα εκδικαστούν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου δύο υποθέσεις διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας που είχαν προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη.
Στην πρώτη κατηγορούμενος είναι ένας 37χρονος Ροδίτης που κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω πληροφοριακών συστημάτων, του οποίου η παραγωγή συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Ο κατηγορούμενος συνελήφθη την 3η Φεβρουαρίου 2017. Αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του 37χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν πλήθος αρχείων, φωτογραφίες και βίντεο, με περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων, αρκετά από τα οποία παρουσιάζουν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ενώ ο δράστης συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία.
Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2016 οι αστυνομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη βοήθεια της ΜΚΟ Child Rescue Coalition (CRC) διεξήγαγαν επιχείρηση για τον εντοπισμό δραστών για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται σε πιθανή παραγωγή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν και δύο άτομα στην Ελλάδα.
Για τον Ροδίτη, φέρεται να προέκυψε ότι με τη χρήση προγράμματος διαμοιρασμού αρχείων στο χρονικό διάστημα από 5 Φεβρουαρίου 2016 έως 9 Αυγούστου 2016, με την χρήση 5 διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών είχε κατεβάσει και μοίραζε υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Την 3η Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του και εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι που περιείχαν 106 φωτογραφίες και βίντεο με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, αλλά και το πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων “LimeSharePro”.
Μετά και την ολοκλήρωση της εργαστηριακής ανάλυσης των πειστηρίων και την αξιολόγηση αυτών αρμοδίως στον 37χρονο αποδίδεται ότι στο διάστημα από 3 Νοεμβρίου 2015 έως 3 Φεβρουαρίου 2017 κατείχε τουλάχιστον 1690 αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας, ενώ 106 αρχεία φέρεται να αφορούν σε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Απολογούμενος υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ότι προέβη σε αναζήτηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας προκειμένου να διαπιστώσει εάν είναι πρόσφορο τέτοιο υλικό στο διαδίκτυο. Επεσήμανε εξάλλου πως δεν υπήρξε δόλος, αφού δεν γνώριζε ότι και η απλή προσωρινή αποθήκευση αποτελεί αδίκημα και δεδομένου ότι η λήψη των αρχείων είχαν την έννοια της περιέργειας.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.
– Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενος είναι ένας κάτοικος της Κω που κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας δια συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή και με χρήση ανηλίκου κάτω των 15 ετών, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του. Η δικογραφία εις βάρος του σχηματίστηκε κατόπιν αστυνομικής προανάκρισης που είχε διενεργηθεί κατά το έτος 2014 από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, από της οποίας την έρευνα προέκυψε ότι χρήστες του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας 199 διαφορετικές Ι.Ρ διευθύνσεις που ανήκαν σε κάποιες εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, κατείχαν και είχαν πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία (εικόνες και βίντεο) με σκληρότατο υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Φέρεται να προέκυψε ειδικότερα ότι ο κατηγορούμενος κατά το χρονικό διάστημα από 21.2.2013 έως 4.9.2014 στην Κω με τη χρήση του λογισμικού λήψης και διαμοιρασμού «Limewire», το οποίο είχε προμηθευτεί και εγκαταστήσει μέσω του διαδικτύου σε φορητό υπολογιστή ιδιοκτησίας του, κατόπιν περιήγησής του στο διαδίκτυο «κατέβασε» (download) συνολικά 170 αρχεία – βίντεο που απεικόνιζαν ανηλίκους ηλικίας κάτω των 15 ή ακόμη και των 10 ετών, κυρίως κορίτσια, γυμνά ή ημίγυμνα να αγγίζουν απόκρυφα σημεία του σώματός τους (στήθος, γεννητικά όργανα), να ποζάρουν σε άσεμνες και ερωτικού ύφους στάσεις και να προβαίνουν σε σεξουαλικές πράξεις.
Εν συνεχεία αποθήκευε τα συγκεκριμένα αρχεία με το υλικό παιδικής πορνογραφίας στους δύο εξωτερικούς σκληρούς δίσκους του υπολογιστή του. Ορισμένα εκ των ανωτέρω αρχείων (συνολικά 96), τελούσαν ακόμη υπό διαδικασία λήψης, όμως από οπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι εμπεριείχαν και αυτά υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Δε φαίνεται να υπήρξε όμως πρόθεσή του για χρηματική συναλλαγή με αντικείμενο το συγκεκριμένο υλικό, καθώς δεν προέκυψε να το διέθεσε σε τρίτους ούτε να είχε τηλεφωνικές ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επαφές για την πώλησή του ή την παραπέρα διάθεσή του.
Ο ίδιος ανέφερε πως εν αγνοία του ελήφθησαν όλα αυτά τα αρχεία, πως κατεβάζοντας κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και μουσικές συνθέσεις ενδέχεται να ελήφθησαν και κάποια αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας, χωρίς όμως να το επιδιώξει, πως δεν ήλεγχε το συνολικό υλικό που κατέβαζε, πως δεν αντιλήφθηκε την ύπαρξη του υλικού στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και πως δε συνήθιζε να διαγράφει αρχεία.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Κώστας Ασλάνης.
https://www.dimokratiki.gr/13-10-2024/anavionoun-dyo-ypothesis-diakinisis-ylikou-pedikis-pornografias-me-katigoroumenous-enan-roditi-ke-enan-katiko-tis-ko/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.