Ειδήσεις

Ρόδος : Οι καιρικές συνθήκες καταστρέφουν τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου

 Στ. Γέροντας: «Ηδη έχει χαθεί το 10% από το δυνατό αέρα» -Γ. Τσακαλιός: «Η χονδρική τιμή στα 3,00 έως 3,2 ευρώ το κιλό»

 

Συστάσεις για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη συγκέντρωση των καρπών από τα ελαιόδεντρα, απευθύνουν μέσω της «δημοκρατικής» οι επαγγελματίες του κλάδου παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου.  Η μεταβολή των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί είναι δυνατόν να προκαλέσουν μείωση της παραγωγής, η οποία φέτος αναμένεται να κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, η συγκομιδή του καρπού από τους ελαιώνες της Ρόδου θα ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του μηνός Φεβρουαρίου. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι εξαιρετικά μεγάλο κι εάν τελικώς οι παραγωγοί καθυστερήσουν το μάζεμα των ελιών, τότε θεωρείται σίγουρο ότι θα χάσουν ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής τους.
«Ηδη, λόγω των ισχυρών ανέμων που επεκράτησαν τις προηγούμενες ημέρες και λόγω των βροχοπτώσεων, έχει χαθεί στα σίγουρα το 10% της φετινής παραγωγής», δήλωσε προς τη «δημοκρατική» ο παραγωγός και ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στον Αρχάγγελο,  κ. Στέφανος Γέροντας. Ο ίδιος τόνισε ότι «οι καιρικές συνθήκες στο νησί έχουν αλλάξει σημαντικά. Για το λόγο αυτό, εάν τελικά οι ελιές δεν μαζευτούν άμεσα, τότε αυτές θα καταλήξουν στο έδαφος και θα γίνουν τροφή για τα σκουλήκια».
Τις ίδιες ακριβώς συστάσεις κάνει και ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στ’ Απόλλωνα, κ. Γιώργος Τσακαλιός. «Η παραγωγή φέτος στα σίγουρα είναι καλύτερη απ’ ό,τι η περσινή, όμως είναι καλό οι ελιές να μαζευτούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, διότι σε αντίθετη περίπτωση από τις βροχές και τους αέρηδες θα πέσουν στο έδαφος».
Η άμεση αποκομιδή του ελαιοκάρπου είναι σημαντική και για έναν ακόμα σπουδαίο λόγο. Φέτος έχουν γίνει ολιγότεροι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου. Ολιγότεροι ψεκασμοί συνεπάγεται καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου. Η καλή αυτή ποιότητα θα διασφαλιστεί εφόσον η συγκομιδή ξεκινήσει και ολοκληρωθεί νωρίς.

Συγκρατημένη αισιοδοξία
για ποσότητα και τιμές
Σήμερα όλοι οι ελαιώνες της Ρόδου εμφανίζουν καλή εικόνα. Τα περισσότερα δέντρα είναι φορτωμένα καρπό, αν και σε όλους τους ελαιώνες υπάρχει αρκετός καρπός που ήδη έχει πέσει στο έδαφος. Οι εκτιμήσεις των παραγωγών προβλέπουν σαφώς υψηλότερη παραγωγή απ’ ό,τι η περσινή. Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι φέτος αναμένεται να παραχθούν περίπου 2.200 τόνοι ελαιολάδου. Η ποσότητα αυτή είναι αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο είναι πολύ πιο χαμηλή από την παραγωγή των ετών 2011 και 2012.
Η ποιότητα του ελαιολάδου που παράγεται στη Ρόδο κυμαίνεται σε αρκετά καλό επίπεδο. Βέβαια, η ποιότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και επηρεάζεται από το χρόνο παραμονής του καρπού στο δέντρο, από τους ψεκασμούς που έχουν γίνει, από τις ελιές που μαζεύτηκαν από το έδαφος και τοποθετήθηκαν στα σακιά, όπως και από το χρόνο που τα γεμάτα σακιά παραμένουν σε κάποια αποθήκη μέχρις ότου μεταφερθούν στο ελαιοτριβείο.
Σε ό,τι αφορά την χονδρική τιμή πώλησης του ελαιολάδου, οι ελαιοτριβείς υπολογίζουν ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 3,2 ευρώ το κιλό. Τόσο ο κ. Γέροντας, όσο και ο κ. Τσακαλιός υποστήριξαν προς τη «δημοκρατική» ότι «η τιμή χονδρική θα κυμανθεί κοντά στα 3,00 έως 3,20 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές αφορούν αγορές βυτίων, διότι οι τιμές λιανικής θα διαμορφώνονται από τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η χονδρική τιμή του ελαιολάδου στην υπόλοιπη χώρα διαμορφώνεται στα 3,5 ευρώ το κιλό, όμως κυρίως λόγω του μεταφορικού κόστους στη Ρόδο η τιμή είναι συνήθως μειωμένη κατά 0,2 έως 0,3 ευρώ.
Σε υψηλό επίπεδο
τα τοπικά ελαιοτριβεία
Η τελευταία δεκαετία υπήρξε καθοριστική για τη βελτίωση των υποδομών των ελαιοτριβείων της Ρόδου. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έτρεξαν, έδωσαν τη δυνατότητα στους ελαιοτριβείς να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους με την αγορά καινούργιων μηχανημάτων σύνθλιψης του καρπού.
Η εξέλιξη αυτή προσέδωσε περαιτέρω ποιοτικά χαρακτηριστικά για το παραγόμενο ελαιόλαδο της Ρόδου.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός του ελέγχου που γίνεται σε ό,τι αφορά στα απόβλητα των ελαιοτριβείων, τα οποία πια (σε μεγάλο ποσοστό) συγκεντρώνονται σε ειδικές δεξαμενές και δεν απορρίπτονται σε ρέματα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, η εξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός δεν θα σταματήσουν, καθώς είναι ακόμα πολλές οι υποδομές που οι ίδιοι οι ελαιοτριβείς επιθυμούν να δημιουργήσουν.
Εκείνο που κατά την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε αναμονή είναι το χρηματοδοτικό Μέτρο 123Α, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Μέτρο αυτό αφορά στην ανάπτυξη της Γεωργίας και για διάφορους λόγους η υλοποίησή του έχει σταματήσει (για 20 ημέρες σύμφωνα με το Υπουργείο). Οι ελαιοτριβείς, όπως και οι παραγωγοί και γενικά οι αγρότες, αναμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα αυτό, καθώς προβλέπει γενναίες επιδοτήσεις για μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας έργα σχετικά με την παραγωγή και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου