Υπό κατάληψη τελούσαν και χθες το 1ο και το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Ρόδου.
Μεταξύ των αιτημάτων που έχουν θέσει οι μαθητές, είναι να καθορίζεται η Τράπεζα Θεμάτων των εξετάσεων στα λύκεια από κάθε καθηγητή ξεχωριστά, ανάλογα με την ύλη που έχει διδάξει, να δοθούν περισσότερες ώρες κατεύθυνσης στη Β΄ Λυκείου και να προστεθούν τα μαθήματα της Χημείας και των Λατινικών στις κατευθύνσεις και οι τελικοί βαθμοί των μαθημάτων γενικής παιδείας του κάθε μαθητή να μην προσμετρούνται στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Για την επίλυση των προβλημάτων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες το πρωί στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο .
Συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στέργος Παρδαλός, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Κορωναίος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, ο αντιπρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Νίκος Οικονόμος, ο υποδιευθυντής κ. Θεόδωρος Χειμωνέτος και ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου κ. Βασίλης Νικολέττος.
Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για όλα τα προβλήματα που ώθησαν τους μαθητές σε κινητοποιήσεις.
«Και σήμερα ήταν υπό κατάληψη το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Ρόδου. Στη σύσκεψη συζητήσαμε για όλα όσα προβληματίζουν τους μαθητές. Θα δοθούν λύσεις και στα προβλήματα που παρουσιάζει το σχολικό συγκρότημα», δήλωσε ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
«Στην συνάντηση συζητήσαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα. Για να δημιουργηθούν χώροι θα τοποθετηθεί στο 1ο ΕΠΑΛ και μια προκατασκευασμένη αίθουσα», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κορωναίος.
Σε ερώτηση αν θα συνεχιστούν ο καταλήψεις, ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης δήλωσε:
«Οι μαθητές μας ενημέρωσαν πως θα παραδώσουν τα σχολεία τους αύριο το απόγευμα και θα επιστρέψουν στα μαθήματα τους».
Τους λόγους που οδήγησαν τους μαθητές σε καταλήψεις εξήγησε στη «δ» ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου κ. Βασίλης Νικολέττος.
«Απασχολεί πολύ τους μαθητές το θέμα με την τράπεζα θεμάτων. Έλαβαν αποφάσεις οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας χωρίς να μας υπολογίσουν. Στο 1ο ΕΠΑΛ υπάρχουν προβλήματα χώρων. Είναι ανάγκη να δοθούν σε χρήση κάποιες αίθουσες στο ισόγειο του σχολικού συγκροτήματος. Μας υποσχέθηκαν πως θα σταλούν από το υπουργείο Παιδείας τα χρήματα για την αγορά αναλώσιμων αγαθών. Επίσης, μας διαβεβαίωσαν πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για τους μαθητές εξαιτίας της συμμετοχής τους στην κατάληψη», δήλωσε ο κ. Βασίλης Νικολέττος.
Σε ερώτηση αν συμφωνεί με την απόφαση για την πραγματοποίηση της κατάληψης, ο κ. Νικολέττος δήλωσε:
«Ήμουν κατά της κατάληψης. Ο κ. Παπαδομαρκάκης στη συνέχεια μας έπεισε πως μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας χωρίς να προβούμε σε κινητοποιήσεις».
Σχετικά με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ο κ. Νικολέττος δήλωσε:
«Θα σταματήσουμε αύριο το απόγευμα την κατάληψη. Το πρωί το σχολείο θα είναι κλειστό. Θα επανέλθουμε στα μαθήματά μας τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου».
Σε ερώτηση τι θα πράξουν οι μαθητές αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ο κ. Νικολέττος δήλωσε:
«Αν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα που θέσαμε σήμερα στη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση. Δεν αποκλείουμε νέα κατάληψη. Αυτό θα γίνει στην περίπτωση που συναντήσουμε αδιαφορία. Εμείς δεν θέλουμε να γίνονται καταλήψεις. Ξέρουμε πως δεν πρέπει να χάνονται διδακτικές ώρες γιατί θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τις εξετάσεις».
Τους λόγους που οδήγησαν τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου σε κατάληψη εξήγησε στη «δ» ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς κ. Αλέξανδρος Μάνος.
«Προχωρήσαμε σε κατάληψη του σχολείου μας για να δείξουμε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία της τράπεζας θεμάτων. Με το σύστημα αυτό ελάχιστοι θα έχουν πρόσβαση στη γνώση. Θα προχωρούν εκείνοι που διαθέτουν χρήματα για φροντιστήρια και μπορούν να αποστηθίζουν την ύλη που περιλαμβάνεται στο σύστημα. Οι υπόλοιποι δεν θα έχουν καλή συνέχεια», δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Μάνος και συμπλήρωσε πως οι μαθητές ξεκίνησαν αγώνα, όχι γιατί θέλουν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά για να δείξουν πως δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην τους.
«Προχωρήσαμε σε κατάληψη γιατί δεν συμφωνούμε με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να θέσει σε λειτουργία την τράπεζα θεμάτων. Με το σύστημα αυτό οι μαθητές δεν μπορούν να αναπτύξουν κριτική σκέψη και προχωρούν βάσει των οδηγιών. Ακόμη και οι καθηγητές χάνουν το δικαίωμα να διαχειριστούν όπως πρέπει την ύλη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες. Αυτό έχει ως συνέπεια οι μαθητές να προσφεύγουν στα φροντιστήρια για να καλύψουν τα κενά και να ανταποκριθούν στις εξετάσεις επιβαρύνοντας οικονομικά τις οικογένειές τους. Η γνώση που μας παρέχεται δεν είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας. Έχει καταστεί ένα προϊόν τυποποιημένο. Μόνο όσοι πειθαρχήσουν και παπαγαλίσουν αυτά που θα τους παρέχονται θα μπορούν να κινηθούν στην αγορά εργασίας. Όσοι θελήσουν να κοιτάξουν και λίγο πίσω απο τις σελίδες του βιβλίου θα θεωρούνται απροσάρμοστοι και ενοχλητικοί. Εκείνοι που δεν έχουν τα χρήματα για τα απαραίτητα πλέον φροντιστήρια θα είναι οι «άτυχοι» που δεν θα χωρούν στο εξελιγμένο μας εκπαιδευτικό σύστημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην είσοδο του 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου.