Ειδήσεις

Οι ΗΠΑ ανησυχούν και πάλι για την τρομοκρατία στην Ελλάδα

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα με αφορμή την υπόθεση του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση και τις καταγγελίες του για διασυνδέσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες, λίγες ημέρες πριν την άφιξη στην Αθήνα του ο υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι η οποία έχει προγραμαμτιστεί για τις 4 Δεκεμβρίου.

Η τρομοκρατία αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα θέμα των αμερικανών που δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα και πάμπολλες φορές στο παρελθόν έχουν θέσει ζητήματα στις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αν και με τη ΝΔ υπήρξαν στιγμές έντασης, καθώς παρατηρούνταν καθυστερήσεις στις συλλήψεις τρομοκρατών.

Εξαίρεση δεν αποτελεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ήδη οι ΗΠΑ από τους πρώτους μήνες της πρώτης κυβέρνησης, την περασμένη άνοιξη είχαν θέσει έντονα θέμα και υπήρξε μεγάλη αναταραχή με τις τότε νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.

Και τώρα, η πλευρά των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ανεχθεί κάλυψη ή ευνοϊκή μεταχείριση τρομοκρατών και ειδικά η υπόθεση Πανούση έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» και ήδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το THE TOC έχουν σταλεί και συγκεκριμένα μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντίστοιχα μηνύματα είχαν σταλεί στο πρωθυπουργικό γραφείο από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, είχε μεταφέρει την ενόχληση των ΗΠΑ για διάφορα ζητήματα που αφορούσαν την τρομοκρατία, η οποία, προφανώς, για την αμερικανική πλευρά, δεν έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα και αποτελεί μείζον θέμα.

Ενστάσεις και για το προσφυγικό

Παράλληλα, η πλευρά των ΗΠΑ μετέφερε και την ενόχλησή της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπό το φόβο ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και τζιχαντιστές και ο έλεγχος που κάνει η Ελλάδα είναι πλημμελής.

Όμως, η υπόθεση Πανούση τους έχει ανησυχήσει πάρα πολύ και δεν μπορούν να διανοηθούν ότι μπορεί να υπάρξει από εδώ και πέρα σχέση μελών του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Για την αμερικανική κυβέρνηση η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πρώτιστη προτεραιότητα, όταν μάλιστα έχουν και θύματα από τις επιθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Για τις ΗΠΑ, εξάλλου, ακόμα και με τη σύλληψη των μελών της 17Ν δεν έκλεισε ο φάκελος τρομοκρατία, καθώς από τότε μιλούσαν και εξακολουθούν να τονίζουν ότι υπάρχουν ασύλληπτα μέλη και εμμένουν στο κενό που καταγράφεται πριν από το 1982.

Με την παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει καχυποψία, παρά τις προσπάθειες που έκανε εξ αρχής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να τους καθησυχάσει τοποθετώντας σε διάφορες θέσεις, πρόσωπα που μπορούν να επικοινωνήσουν με τις ΗΠΑ και δεν θεωρούνται εχθρικά.

Το πρόβλημα όμως των ΗΠΑ ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο όταν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσαν τον ποινικό κώδικα και το σωφρονιστικό σύστημα και καταργούσαν νόμους της ΝΔ (Ξηρός, κουκουλονόμος, φυλακές τύπου Γ, λήψη DNA) τους ενόχλησαν σφόδρα.

Μάλιστα, τότε η τρομοκρατία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον, με την αμερικανική πλευρά να εκφράζει την δημόσια ανησυχία της για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, ενώ ο έλληνας υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι δεν πρόκειται για απελευθέρωση αλλά για μια διαφορετική μορφή κράτησης.

Ακόμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε για πολλαπλές δολοφονίες, τονίζοντας: «πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει την ποινή του, όπως αυτή του επιβλήθηκε από το ελληνικό δικαστικό σύστημα». Παράλληλα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα με κείμενό της περιέγραφε την εν ψυχρώ δολοφονία από τη «17 Ν» του Αμερικανού πλοιάρχου Ουίλιαμ Έντουαρντ Νορντίν αλλά και την εκτόξευση ρουκέτας κατά της πρεσβείας και κατήγγειλε την τρομοκρατική δράση Ξηρού.

Τότε για να κατευναστεί η αμερικανική οργή, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, ενώ ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανέλαβε πυροσβεστικό ρόλο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα. Συναντήθηκε με τον αμερικανό πρέσβη και συζήτησαν, παρουσία και του διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη, το νέο νόμο για τις φυλακές.

Αν και οι ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν από τις εκλογές, αφαίρεσαν την οργάνωση 17Ν από τον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων τον οποίο καταρτίζουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αρθεί και οι φοβίες τους.

Και αυτές οι φοβίες θα αυξάνονται όσο υπάρχει εν δράσει στην Ελλάδα, όπως λένε διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ, τρομοκρατικές οργανώσεις που πρέπει να εξουδετερωθούν. «Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δράσει η κυβέρνηση και όχι στελέχη του κόμματός που κυβερνά να συνομιλούν με μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων» είναι το μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου