ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
Στάση αναμονής τηρεί η ΝΔ μετά την ανάδειξη του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, μέχρι να οριστούν τα νέα πρόσωπα, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους κι έπειτα σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, η αξιωματική αντιπολίτευση «ως θεσμικό κόμμα που είναι, θα αναζητήσει επαφές» για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. Οσο για την επίσκεψη Ομπάμα θεωρεί «αυταπόδεικτο» ότι έχει μεν μεγάλη σημασία, αλλά θα είχε διαφορετική βαρύτητα αν στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ είχε εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον. Η ανάδειξη του νέου πλανητάρχη συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Ατυπου Συντονιστικού Οργάνου Κοινοβουλευτικού Εργου της ΝΔ την περασμένη Πέμπτη και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στη συνέχεια: «Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ είναι, αναμφισβήτητα, ένα πολύ σημαντικό διεθνές γεγονός και η επιλογή του αμερικανικού λαού είναι, ασφαλώς, απόλυτα σεβαστή. Η Νέα Δημοκρατία προσδοκά στη συνέχιση και ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ».
Εκτός κύκλων της ΝΔ πάντως έγινε πολύς λόγος για τα ανάμεικτα συναισθήματα που προκάλεσε στα διάφορα στελέχη (και στις πτέρυγες για όσους θέλουν να βλέπουν τέτοιες κατηγοριοποιήσεις) του κόμματος η εκλογή Τραμπ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανήρτησε στο Twitter μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι ήρθε «το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε» συνιστώντας «σκέψη, περισυλλογή και δράση». Μετριοπαθέστερη θεωρήθηκε η τοποθέτηση του συντονιστή μεταναστευτικής πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με την οποία «η διασπορά μας έχει ρίζες και στα δύο κόμματα» ενώ ούτως ή άλλως «η αμερικανική πολιτική είναι σταθερή». Η προσέγγιση πως «η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι σταθερή με συγκεκριμένο προσανατολισμό γεωστρατηγικών στόχων» είναι η κυρίαρχη στη ΝΔ και είναι ταυτόχρονα αυτή που συμμερίζονται δημόσια αλλά και σε κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις τους σαμαρικοί και καραμανλικοί βουλευτές. Ετι περαιτέρω, πηγές της ΝΔ επισημαίνουν πως «η Αμερική εξέλεξε πρόεδρο. Εμείς έχουμε τα δικά μας στρατηγικά συμφέροντα και θα ψάξουμε διαύλους επικοινωνίας» ενώ παράλληλα αναλύονται οι διαστάσεις «του ρεύματος της αντισυστημικής ψήφου που έχει αποτυπωθεί σε πολλές χώρες». Εκείνοι που θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο την κουβέντα λένε με νόημα πως «την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος εμείς στην Ελλάδα τη ζήσαμε το 2012», τώρα «κάνουμε προβολές των ειδικών χαρακτηριστικών της αμερικανικής εκλογής και περιμένουμε». Προσθέτουν επίσης πως «κυβερνητικοί χουλιγκανισμοί» εναντίον του νεοεκλεγμένου Αμερικανού προέδρου είναι ανεπίτρεπτοι».
Η επόμενη μέρα
Η λέξη-κλειδί για τη ΝΔ στην ανάλυση του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών και άξονας των επόμενων κινήσεών της είναι ο όρος «θεσμικά». «Ολα πρέπει να εξετάζονται θεσμικά», επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέσα από αυτό το πρίσμα βλέπουν και την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, αυτή την εβδομάδα. «Θα είμαστε εκεί στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου», εξηγούν, υπογραμμίζοντας την καλή άποψη που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον πρόεδρο Ομπάμα. Στην ίδια λογική, η συντονίστρια του τομέα Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνει πως αν είχε εκλεγεί η Χίλαρι, η επίσκεψη Ομπάμα θα μπορούσε να έχει κάποια αποτελέσματα ακόμη και δεσμευτικά για την επόμενη προεδρία. Τώρα τα πράγματα είναι μεν διαφορετικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν είναι σταθερή με συγκεκριμένο προσανατολισμό.
Οσο για το αν η ΝΔ είναι μεταξύ εκείνων που συμμερίζονται την άποψη που διατυπώθηκε σε editorial της εφημερίδας Independent, «πως η εκλογή Τραμπ μπορεί να είναι καταστροφή για τις φιλελεύθερες αξίες», στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι θέσεις του Τραμπ υπέρ της μείωσης της φορολογίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι από εκείνες που έχουν μεγάλο ποσοστό αποδοχής, ενώ άλλες, που διατυπώθηκαν προεκλογικά και αναφέρονται σε κοινωνικά θέματα, είναι τουλάχιστον ανησυχητικές. Στην «πίσω αυλή της ΝΔ» εκφράζονται προβληματισμοί για τον αντίκτυπο της εκλογής Τραμπ στις ιδεολογικές αναζητήσεις της κεντροδεξιάς παράταξης.
ΕΘΝΟΣ