Ειδήσεις

Νησιωτικότητα και μεταφορικό ισοδύναμο, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο της ΠΕΔ

Με μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου στο Κατάλυμα της Ισπανίας στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Το θέμα του Συνεδρίου είναι “Η τοπική αυτοδιοίκηση του Νοτίου Αιγαίου στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων και στην αφετηρία της νέας εποχής”.
Παρόντες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής Δωδεκανήσου του Σύριζα κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Μάνος Κόνσολας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Τόνια Μοροπούλου, εκπρόσωποι φορέων, του ΕΚΡ, των επιμελητηρίων, πολιτευτές, ο πρώην υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, πρώην και νυν δήμαρχοι από τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α..
Πριν από τις  εργασίες πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες λέγοντας: “Τα νησιά μας είναι ευλογία αλλά είναι ταυτόχρονα και κατάρα. Αυτοί που βρίσκονται στο σταυροδρόμι, όπως τα νησιά του Αιγαίου, έχουν πολλά προβλήματα. Από την άλλη, είμαστε σε αυτό το σταυροδρόμι στην αρχή μιας νέας εποχής. Αυτός ο όρος πάντα χρησιμοποιούνταν αλλά εξαρτάται ποια έννοια του δίνουμε ο καθένας.
Το ζητούμενο είναι ότι ανεξαρτήτως αυτών που συμβαίνουν λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων αυτό που έχει πρωτεύουσα σημασία είναι να συζητώνται σοβαρά θέματα των ημερών μας, όπως το μεταναστευτικό. Αυτός ο τόπος έχει και ψυχή και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα χωρίς την ψυχή ενός τόπου. Πάνω απ’ όλα είναι το ‘Εμείς’ του Μακρυγιάννη. Αν και λέμε πολλά λόγια, δεν το αφήνουμε να λειτουργήσει στην πράξη. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι όλοι είμαστε ένα Σώμα και να καλλιεργούμε την ενότητα την οποία έχουμε ανάγκη πέρα από οποιαδήποτε άλλη αντιζηλία. Είμαστε Ένα όλοι, σε ένα σταυροδρόμι….” και προσκάλεσε όλους να παραστούν στις εκδηλώσεις για την μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου.
Ο Φ.Χατζηδιάκος για την
 Πολιτιστική Πρωτεύουσα
 και το συνέδριο
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Φ.Χατζηδιάκος αφού καλοσώρισε τους συμμετέχοντες, μίλησε για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και είπε μεταξύ άλλων: “Χαίρομαι που σήμερα το Κατάλυμα είναι γεμάτο από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Θέλω να ευχαριστήσω όσους στήριξαν την προσπάθεια της Ρόδου για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2021.
Ξεχωριστά θέλω να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηϊωάννου αλλά και τα μέλη της ομάδας που δούλεψαν πολύ σκληρά για την υποψηφιότητα. Θέλω να συγχαρώ και την Ελευσίνα αλλά και όλες τις πόλεις που πίστεψαν στον Πολιτισμό. Δεν θέλω να εκφράσω παράπονα, όπως οι φίλοι μας από την Καλαμάτα. Για εμάς ήταν μια χρυσή ευκαιρία να αναδειχθεί ο νησιωτικός χώρος πανελλαδικά. Εμείς στηριχθήκαμε στις δικές μας δυνάμεις. Μπορεί να μην είχαμε τους μεγάλους χορηγούς, όπως η Καλαμάτα που συνεισέφεραν με πάνω από 60% των εξόδων. Εγώ ζητώ από όλους σας να υλοποιήσουμε την πρότασή μας, η οποία μπορεί να συνοψίζεται σε δύο βιβλία με πολιτιστικές δράσεις για όλα τα νησιά. Για όλους εμάς τους νησιώτες, η Ρόδος και τα νησιά, στην καρδιά μας παραμένουν ο ελληνικός φάρος. Η γέφυρα βορά και νότου”.
Ο κ. Χατζηδιάκος, μιλώντας για το Συνέδριο της ΠΕΔ τόνισε: “Οι Δήμοι καλούνται για μία ακόμη φορά να συμμετέχουν στην ανάδειξη της χώρας και στο νέο μοντέλο μέσω της μεταρρύθμισης.
Σημασία έχει η ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής. Η Τ.Α. είναι βέβαιο ότι ενισχύει το δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος.
Η Δημοκρατία μέσω της Τ.Α. καθίσταται πολυεπίπεδη. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα γίνει πράξη. Δυστυχώς το κράτος έλαβε αποφάσεις που αφορούσαν περισσότερες φορολογικές επιβαρύνσεις κατά των νησιών, όπως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και άλλα μέτρα που είναι εναντίον της ανάπτυξης των νησιών”.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ υπενθύμισε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στις νησιωτικές περιοχές, όπως η συγκοινωνιακή σύνδεση, τα μεταφορικά και οι αποστάσεις που επιβαρύνουν τους νησιώτες. Μίλησε ακόμη για την διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, όπως αυτή την περίοδο γίνεται ‘επανεκκίνηση’:
“Έξι χρόνια μετά τον ‘Καλλικράτη’ όλοι έχουμε εντοπίσει ατέλειες, παραλείψεις και αδυναμίες. Η αλλαγή θα έχει νόημα και αποτέλεσμα εάν το νέο θεσμικό πλαίσιο κατατείνει επιτέλους στο νέο μοντέλο του σύγχρονου επιτελικού κρατικού μηχανισμού ώστε να έχει εφαρμογή η αρχή της αποτελεσματικότητας. Η Τ.Α. είναι πιο κοντά στον πολίτη, εισπράττει την αγωνία και την αγανάκτηση του πολίτη.
Οι Δήμοι σήκωσαν το βάρος των ευπαθών ομάδων και των συμπολιτών μας, χωρίς αρμοδιότητες και κυρίως χωρίς πόρους” και μίλησε για την έλλειψη πόρων, για την αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού και μια σειρά από αιτήματα της Τ.Α. και κυρίως για τις αλλαγές στους νησιωτικούς Δήμους που πρέπει να λαμβάνονται από τις τοπικές κοινωνίες και όχι από το κέντρο ενώ επισήμανε το πρόβλημα με το νόμο 4412/2016 που έχει ‘παγώσει’ όλα τα έργα και προκαλεί πρόβλημα στον Δήμο Ρόδου για τον διαγωνισμό της ανάθεσης του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτη. Έθεσε ακόμη το ζήτημα της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων και την ευχέρεια να βάζουν οι ΟΤΑ τέλη τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τα οικονομικά τους (τέλος διανυκτέρευσης, τέλη από τους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.) Τέλος, ανέβασε τους τόνους σχετικά με το προσφυγικό ζητώντας ενίσχυση των νησιωτικών Δήμων που έχουν σηκώσει το βάρος, ενώ προέβη σε δήλωση για την προκλητικότητα της Τουρκίας: “Εμείς εδώ στην παραμεθόριο δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε όποιες δηλώσεις γίνονται έστω και από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο της απέναντι χώρας”.
Ο Π.Κουρουμπλής
Στην ομιλία του ο υπουργός κ. Π. Κουρουμπλής, ξεκίνησε με αναφορά στην τοποθέτηση του Μητροπολίτη κ. Κυρίλλου, λέγοντας: “Είναι σοβαρό να έχουμε ως πυξίδα την ενότητα. Ανεξαρτήτως των ιδεολογικών μας τοποθετήσεων, είμαστε στην ίδια όχθη και απέναντί μας είναι τα προβλήματα τα οικονομικά, τα κοινωνικά, το πρυσφυγικό, ο πόλεμος που εμπλέκονται παγκόσμιες δυνάμεις και γεννά πόνο και προσφυγιά. Η χώρα μας μαζί με την Κύπρο και την Μάλτα υφίστανται τις συνέπειες του προσφυγικού. Σήμερα είμαστε στο νοτιότερο μέρος της χώρας, σε μια γεωστρατηγικά κρίσιμη περιοχή και εξόχως δύσκολη αλλά και επικίνδυνη. Οφείλουμε να ανοίξουμε τον διάλογο γνωρίζοντας για τι μιλάμε. Οφείλουμε αν θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί να ξεκινήσουμε με βάση την εμπιστοσύνη ανάμεσά μας. Στο υπουργείο κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια με πλήρη ανταπόκριση από όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας. Οφείλω να το πω αυτό γιατί σήμερα έχουμε έτοιμο ένα νομοσχέδιο 166 άρθρων δουλεμένο από την προσπάθεια που έγινε μέσω διαλόγου. Ανοίξαμε την επαναθεσμοποίηση του ‘Καλλικράτη’ και ήταν η 1η φορά που δώσαμε σε θεσμούς την δυνατότητα να συμμετέχουν στον διάλογο. Διότι μπορεί το προϊόν που θα προκύψει να έχει τα λιγότερα λάθη. Μπορεί να έφυγα από το ΥΠΕΣ αλλά η Τ.Α. απέδειξε ότι έχει συμμάχους σε κάθε προσπάθεια. Όλοι καταλάβαμε ότι η ‘κοκορομαχία’ είναι πολυτέλεια για την χώρα. Ο τόπος δεν κερδίζει, ούτε ο θεσμός. Η αυτοδιοίκηση μαζί με την Εκκλησία και το κράτος, έβαλαν ‘πλάτη’ και κράτησαν την κοινωνία. Πιστεύω στον δημοκρατικό πατριωτισμό που δίνει τη δυνατότητα να αγαπάς την πατρίδα σου αλλά να σέβεσαι και την αγάπη που έχει ο άλλος για την δική του. Πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε την υπέρβαση. Χρειάζεται ένα κοινό μέτωπο σε κάποια ζητήματα για να πάει μπροστά ο τόπος”.
Μίλησε ακόμη για τους στόχους του ΥΕΝ και τόνισε: “Μαζί με τον κ. Ν.Σαντορινιό θέλουμε να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της θάλασσας, τη ναυτιλία και την ποντοπόρο. Σε ό,τι αφορά τη νησιωτική πολιτική, θα δούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Δήμοι που έχουν ένα μεγάλο κοινωνικό και οργανωτικό έλλειμμα και είναι νησιωτικοί. Αυτό υπάρχει διότι δεν βρέθηκαν οι μηχανισμοί για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των νησιών. Με απόφαση του πρωθυπουργού, ο Γιάννης Δραγασάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία για την επεξεργασία των προτάσεων από την Τ.Α. Αυτό περιλαμβάνει και τις προσλήψεις άνω των 200 ατόμων σε Δήμους και Περιφέρειες. Απαιτείται διαβούλευση με τους θεσμούς του Αιγαίου”. Είπε ακόμη ότι έχει όραμα να χτίσει μαζί με τον εφοπλισμό τη ναυτοσύνη και ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους εφοπλιστές αλλά και τη ναυτική εκπαίδευση κ.λπ.
Μάλιστα έκανε αναφορά στο λεγόμενο ‘μεταφορικό ισοδύναμο’ το οποίο θα ενταχθεί μέσα στον γενικότερο σχεδιασμό του ΥΕΝ που θα πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2016.
Ο Γ. Χατζημάρκος
Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος είπε: “Είναι απολύτως ακριβής ο τίτλος του συνεδρίου. Τις 3 ηπείρους τις ζήσαμε και τις συναντήσαμε. Την αφετηρία της νέας εποχής την ζούμε. Διοικητική ανασυγκρότηση μιας χώρας που βυθίζεται στα προβλήματά της χωρίς επανακαθορισμό του ρόλου της αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει. Όλα τα μοντέλα των ξένων χωρών είναι διοικητικά μοντέλα που έχουν ένα μεγάλο βαθμό πολιτικής και έργου. Αυτά τα περί διοικητικής αυτοτέλειας είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ελλάδα. Το πολιτικό σύστημα ήθελε ελεγχόμενη την Τ.Α. θέλοντας να αποφύγει τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο βαθμός πολιτικής επιρροής ή ικανότητας διαμόρφωσης πολιτικών εμετράτο σε φυσικό εκτόπισμα ή μέγεθος πολιτικής… μαγκιάς. Και φαίνεται ότι εμείς στο Ν.Αιγαίο είχαμε ένα μικρό πρόβλημα. Και πολύ εύκολη η κριτική που γίνεται συχνά περί γκρίνιας. Το Ν.Αιγαίο είναι η πατρίδα της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, των δύο από τα πέντε hotspots της χώρας, της αμφισβήτησης των συνόρων της. Πώς εκτιμάται αυτό από το κράτος; Το 2015 δεχθήκαμε την μεγάλη επίθεση που μας προσέβαλε ως προς την δυσφήμιση των νησιών μας για να περάσει η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Το τέχνασμα αυτό δίχασε τους νησιώτες. Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Όλα τα νησιά θα ακολουθήσουν και τώρα βρισκόμαστε ενώπιον προκλήσεων. Η ΠΝΑ θα είναι κλειστή την προσεχή Τρίτη λόγω υποστελέχωσης. Βιώνουμε αστείες καταστάσεις και δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί. Κύριε υπουργέ, περιμένουμε τα υδατοδρόμια. Έχουμε βιώσει απίστευτες πρακτικές εδώ και ένα χρόνο. 115 λιμάνια στο Ν.Αιγαίο με προϋπολογισμό στο ΠΕΠ Ν.Αιγαίου 2014-2020….. 5εκ. ευρώ από τα 168 εκ. ευρώ για όλα τα νησιά!!! Ποιος θέλει να τα μοιράσει; Οι εκχωρήσεις δεν φτάνουν για να καλύψουμε ούτε τα τρέχοντα ζητήματα. Ωραία είναι τα λόγια, αλλά στην πράξη… βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο και αυτό πρέπει να ανατραπεί. Δεν έχουμε κανένα άλλο περιθώριο. Ελπίζω αυτή η προπαγάνδα για τους νησιώτες ότι είναι “κλέφτες” να σταματήσει κάποτε αφού οι ανταγωνιστές μας πέτυχαν στον τουρισμό. Παραμένουμε η Περιφέρεια με το 40% των αφίξεων στον τουρισμό. Μην έχετε αυαταπάτες”.
Ο Γ. Πατούλης
Κατηγορηματικός εμφανίσθηκε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης ο οποίος τόνισε: “Είναι δυνατό να συζητάμε τα ίδια αντιαναπτυξιακά ζητήματα όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε τέτοια κρίση; Εγώ πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν όλα διότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να τα καταφέρει. Δεν μπορεί να μιλάνε οι άλλοι αυτοδιοικητικοί άλλων χωρών κι εμείς να σκύβουμε το κεφάλι γιατί δεν του δίνουν την δύναμη να αναπτύξει την τοπική του κοινωνία. Να τελειώσουν τα μισόλογα και οι ευχές. Για την χώρα είναι η ώρα της εθνικής συνεννόησης και της στρατηγικής. Δεν μπορούμε να κάνουμε πλέον απλή διαχείριση μιας κρίσης. Ήρθε η ώρα να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε”.
Ο Ν. Σαντορινιός
Ο νέος υφυπουργός ναυτιλίας κ. Ν.Σαντορινιός στον χαιρετισμό του τόνισε μεαξύ άλλων τα εξής: “Η πορεία μου στα κοινά έχει συνδεθεί με την αυτοδιοίκηση. Και οι αγώνες που έχουμε δώσει είναι κοινοί για τη νησιωτικότητα. Και ξέρουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια γι αυτό το κράτος η νησιωτικότητα δεν υπήρχε. Είναι άδικη η κατάργηση του ΦΠΑ και συμφωνώ. Όμως πρέπει να διεκδικήσουμε τα αντισταθμιστικά μέτρα. Αυτό είναι μέρος της συμφωνίας και όχι υπό διεκδίκηση. Τα νησιά για όλους ήταν και είναι οι χώροι διακοπών. Έχουμε βιώσει υποστελέσχωση, κλειστές υπηρεσίες, διάλυση δημόσιας Υγείας, κλειστά σχολεία για πολλά χρόνια. Το ζητούμενο είναι να γίνει επανεκκίνηση για τα νησιά μας. Εμείς μαζί με βουλευτές των νησιών δώσαμε μάχη για να αναγνωριστεί η νησιωτικότητα. Ο κ. Κουρουμπλής έκανε πολλά για τα νησιά μας και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της νησιωτικότητας. Αυτό πρέπει να έχει εφαρμογή σε όλους τους τομείς όπως λέει η ρήτρα νησιωτικότητας. Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε στο Ν.Αιγαίο 1,5εκ. ευρώ κι εμείς το κάναμε 11εκ. ευρώ. Το ζητούμενο είναι να σχεδιάσουμε και να αναζητήσουμε πολιτικές για τα νησιά και να αναζητήσουμε πόρους και από άλλες πηγές. Δεν μιλάμε για μεταφορικό ισοδύναμο όταν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.
Δώσαμε μάχες όπως η ίδρυση χαρτοφυλακίου νησιωτικής πολιτικής και η ίδρυση του συμβουλίου νησιωτικής πολιτικής. Τρίτο βήμα η ίδρυση ινστιτούτου για τη νησιωτική πολιτική. Είμαι σίγουρος ότι μαζί με τον Π.Κουρουμπλή θα συνεργαστούμε για το καλό των νησιών και σας καλώ να συνεργαστούμε όλοι γι αυτό τον σκοπό”.
Ο Β. Λεβέντης
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης είπε: “Ποιος θα φέρει τα λεφτά του στην Ελλάδα με τέτοια ισχνή πλειοψηφία; Εγώ ζητάω μια δυνατή κυβέρνηση. Εγώ είπα και του Τσίπρα ότι για να μπω σε κυβέρνηση χρειάζεται προεργασία. Αυτή η κυβέρνηση εδώ και 2 χρόνια δεν έχει καταφέρει να βρει πολιτική πορεία. Αυτά γίνονται για νομή λαφύρων εξουσίας. Εδώ χρειάζεται συνεννόηση και προσέγγιση. Εγώ δεν ενδιαφέρομαι για νομή της εξουσίας. Εστειλα τις θέσεις μου στον κ. Τσίπρα αλλά δεν εισακούστηκα, ούτε μου απάντησε. Παρακολουθώ την μάχη μεταξύ δημάρχων και Πολιτείας. Οι δήμαρχοι αισθάνονται αδικημένοι γιατί δεν έχουν πόρους. Εδώ ο δήμαρχος γίνεται επαίτης. Η Πολιτεία φοβάται να δώσει εξουσία. Θα έπρεπε να είχε λυθεί διότι η κεντρική εξουσία φοβάται να δώσει εξουσίες. Το βασικό θέμα είναι οι αρμοδιότητες γιατί απ’ όσο βλέπω δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Θα πρέπει να γίνεται διαχειριστικός έλεγχος συχνά για να απομακρύνεται το ενδεχόμενο διαφθοράς και μάλιστα με κλήρωση. Το ίδιο θα έλεγα ότι πρέπει να γίνει και στην Εκκλησία”.
Ακολούθησαν και άλλοι χαιρετισμοί και στη συνέχεια έγιναν βραβεύσεις σε διατελέσαντες προέδρους ΤΕΔΚ.
Οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα στο ξενοδοχείο Μεντιτερράνιαν με τα συμπερασματα του συνεδρίου.

 

3 2

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου