Ειδήσεις

Κουντουρά: Αύξηση 9% στις αεροπορικές θέσεις για Ελλάδα το 2017 – Ψηλότερα το 2018

«Η ενίσχυση της συνδεσιμότητας είναι το “κλειδί” για την τουριστική ανάπτυξη».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλών η υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά στο πλαίσιο της 33ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασε τις υλοποιούμενες αναπτυξιακές δράσεις της ενιαίας εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα.

«Είναι  σημαντικό  να δώσουμε το μήνυμα ότι ο τουρισμός αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη», τόνισε η Υπουργός.

«Με συμφωνίες και διαπραγματεύσεις με αεροπορικές εταιρίες εξασφαλίσαμε αύξηση των πτητικών προγραμμάτων προς την Ελλάδα. Το 2017 η  συνολική  αύξηση είναι της τάξεως του  9% στις  προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα σε σχέση με το 2016. Επιδιώξαμε επίμονα την  απευθείας αεροπορική σύνδεση Ντουμπάι- Αθήνας- Νέας Υόρκης καθημερινά και όλο το χρόνο,  η οποία εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2017  όπως επίσης και τη  σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο που ξεκίνησε στο τέλος  Σεπτεμβρίου. Καλωσορίζουμε και τη νέα πτήση Θεσσαλονίκη- Ντόχα».

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, το 2017 είναι θεαματική χρονιά με σημαντική αύξηση:

Στις διεθνείς αφίξεις, που, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου, θα αγγίξουν τα 30 εκατομμύρια με την κρουαζιέρα

Στις πληρότητες, τις διανυκτερεύσεις, στα τουριστικά έσοδα.

Στις επιπλέον προγραμματισμένες  αεροπορικές θέσεις που ξεπέρασαν το  1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες στο οκτάμηνο.

Η μεγάλη αυτή αύξηση του τουρισμού αποτυπώθηκε σε σειρά άλλων δεικτών και παραγωγικών τομέων. Το 2017  ο τουρισμός:

-Ενίσχυσε τις μεταφορές, τις εξαγωγές, την κατανάλωση, τις καταθέσεις.

– Συνέβαλε στην άνοδο του λιανικού εμπορίου, και στην αύξηση κατά 20% περίπου του τζίρου στις αγορές  tax free ξένων επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης.

– Κυριαρχεί  στις ενάρξεις νέων επιχειρήσεων, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το ρεκόρ 16ετίας  που καταγράφεται το 2017 στο ισοζύγιο απασχόλησης συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον τουρισμό. Αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως επισημαίνουν οι οικονομικές αναλύσεις τραπεζικών ομίλων και αναπτυξιακών φορέων.

«Τα μηνύματα για το 2018 είναι ακόμη πιο θετικά, με  διψήφια αύξηση στην εκκίνηση των προκρατήσεων από όλες τις βασικές αγορές όπως επίσης και στην  World Travel Market του Λονδίνου όπου συμμετείχαμε.

Η ζήτηση για την  Ελλάδα είναι ισχυρή, τα τουριστικά προγράμματα αυξάνονται το 2018, εντάσσονται νέοι προορισμοί, και ξεκινούν νέες πτήσεις νωρίτερα από ποτέ και για μεγαλύτερο διάστημα του έτους.  Το περίπτερο του ΕΟΤ με  70 εκθέτες από την Ελλάδα ξεχώρισε για τη μεγάλη επισκεψιμότητα και βραβεύτηκε από τους διοργανωτές της Έκθεσης του Λονδίνου  ως το κορυφαίο περίπτερο για τον υψηλό αριθμό επαγγελματικών συναντήσεων.

Οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος το 2016  ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών και η αύξηση συνεχίστηκε και το χειμώνα.  Οι φετινοί μήνες  Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι ακόμη καλύτεροι και ανοδικά κινείται και ο Νοέμβριος. Ενισχύσαμε τα τουριστικά μας μερίδια στις  παραδοσιακές αγορές  αλλά επιλέξαμε στρατηγικά να  ανοίξουμε νέες αγορές επισκεπτών  υψηλής αγοραστικής δύναμης που ταξιδεύουν όλο το χρόνο. Η Μέση Ανατολή, η Κίνα, η Νότιος Κορέα, η Ινδία επίσης που ανοίξαμε το 2017, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς η Ρωσία που ενισχύσαμε, και νέες αγορές στην Ευρώπη που επενδύσαμε όπως η Πολωνία και οι Σερβία, καταγράφουν  διψήφιες αυξήσεις στις αφίξεις και πολύ μεγάλη δυναμική για τα επόμενα χρόνια.

Διερευνούμε τις μελλοντικές δυνατότητες να ενισχύσουμε την παρουσία μας και την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος από την Ασία, από αγορές όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, αλλά και από την Αυστραλία», ανέφερε η υπουργός.

Η ίδια τόνισε και το θεσμικό ρόλο του υπουργείου στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό με το βλέμμα στο 2018, που αποτυπώνεται από την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας σε μεγάλες διοργανώσεις. Η χώρα μας διεκδίκησε και εξελέγη για πρώτη φορά στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την περίοδο 2018-2021, ανέλαβε για  πρώτη φορά την προεδρία της  Υψηλού Επιπέδου  Συνάντησης του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό στο Παρίσι τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ επί  ελληνικής προεδρίας, υιοθετήθηκε Δήλωση Πολιτικής του ΟΟΣΑ από περισσότερες από 60 χώρες και παγκόσμιους θεσμούς, για την επίτευξη των στόχων στη  βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη.

«Συνδιοργανώσαμε  με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρώτη διεθνή ημερίδα  για το Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού στην Αλεξανδρούπολη. Υποστηρίξαμε και θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2018 η  8η Διεθνής Συνάντηση για τον Τουρισμό του Δρόμου του Μεταξιού, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τους συμμετέχοντες φορείς. Επίσης, το Μάρτιο του 2018 θα φιλοξενήσουμε το 6ο Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ της Λουκέρνης στην Πελοπόννησο, ενώ ανακηρύξαμε το  Έτος Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018 σε συνέχεια του αφιερωματικού έτους 2016. Συν-σχεδιάσαμε σειρά κοινών εκδηλώσεων και προωθητικών ενεργειών ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε την μεγάλη δυναμική για περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος όλα τα επόμενα χρόνια. Προωθούμε την τουριστική συνεργασία  με την Κίνα και υποστηρίζουμε ενεργά  την πρωτοβουλία Ένας Δρόμος- Μία Ζώνη  για τους Δρόμους του Μεταξιού και τον εορτασμό του έτους Ευρωπαϊκής Ένωσης- Κίνας 2018. Διεκδικήσαμε και αναλάβαμε  τη  διοργάνωση  στην Ελλάδα σημαντικών συνεδρίων των ξένων τουριστικών αγορών, όπως το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων ASTA Destination Expo στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2018. Περισσότεροι από 500 Αμερικανοί πράκτορες θα γνωρίσουν την πατρίδα μας και θα προωθήσουν και θα προβάλλουν τον προορισμό Ελλάδα στην αμερικανική αγορά», ανέφερε η υπουργός.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο άμεσα ολοκληρώνεται και θα ανακοινωθεί και το νέο ψηφιακό οικοσύστημα για τον ελληνικό τουρισμό. Το σύστημα αυτό δίνει  έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στις διαδικασίες και τις υπηρεσίες προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους πολίτες, την ψηφιακή αναβάθμιση της εκπαίδευσης, τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς και στην παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου