Τοπικές Ειδήσεις

Ενδιαφέρον από του Κινέζους για έργο αποτέφρωσης απορριμμάτων στη Ρόδο και αιολικά πάρκα στα Δωδεκάνησα

Τις επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα προτάσσει ως βασικό «επενδυτικό δέλεαρ» στα κινεζικά κεφάλαια το Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, που υπογράφηκε χθες από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κινέζο ομόλογό του Zhong Shan.

Με το εν λόγω Μνημόνιο προτείνεται από ελληνικής πλευράς η είσοδος των κινεζικών κεφαλαίων κυρίως σε 14 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, ο ΑΔΜΗΕ, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, καθώς και σε μια σειρά αιολικών πάρκων. Έμφαση, επίσης, πέραν του Λιμένος Πειραιώς, δίνεται και στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αχαΐα, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Ρόδο.

Όπως ορίζει το Μνημόνιο, σύμφωνα με το Πλαίσιο Συνεργασίας 2020-2022 σε Βασικούς Τομείς που υπεγράφη τον Οκτώβριο μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, τα δύο μέρη θα ακολουθήσουν την αρχή περί «συμμετοχής των εταιρειών, προσανατολισμού στην αγορά, εμπορικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις τοπικές πρακτικές και τους διεθνείς κανόνες» για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να αναλάβουν τα ακόλουθα βασικά έργα αμοιβαίου οφέλους και κοινής ανάπτυξης:

1. Εξαγορά και επέκταση του λιμένα του Πειραιά
2. Αιολικά έργα στη Θράκη, στη Μάνη, στο Τρίκορφο και στην Κρήτη
3. Επενδύσεις της Κρατικής Εταιρείας Δικτύου Ενέργειας της Κίνας στο μετοχικό κεφάλαιο και σε λοιπά έργα διασύνδεσης δικτύου
4. Επέκταση του εργοστασίου βωξίτη NFC
5. Ηλιοθερμικό έργο M.I.N.O.S.
6. Έργο αποτέφρωσης απορριμμάτων στη Ρόδο

Η Ελλάδα πρότεινε τα ακόλουθα έργα, τα οποία η κινεζική πλευρά θα εξετάσει ενεργά και θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν:

1. ΕΛΠΕ – Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ+0,83% Α.Ε. (πώληση μετοχών).
2. ΔΕΠΑ – Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Ελλάδας Α.Ε. (πώληση μετοχών).
3. Εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης «Ariadne Interconnector» (πώληση μετοχών).
4. Περαιτέρω Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ITPO) Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπου η κινεζική Κρατική Εταιρεία Δικτύου Ενέργειας έχει δικαίωμα «προαίρεσης».
5. Ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Κρήτη.
6. Ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε ακατοίκητα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος.
7. Έργο Διαχείρισης απορριμμάτων στην Αχαΐα – Πελοπόννησο.
8. Έργο Διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι ο κατάλογος αυτός εκφράζει απλώς την ενεργό στάση και τις κοινές επιθυμίες των δύο μερών για την προώθηση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς και δεν είναι νομικά δεσμευτικός.

πηγή naftemporiki.gr

Του Σταμάτη Ζησίμου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου