Κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί σε εκτροφείς μινκ σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά, ενώ έχει αποφασιστεί η θανάτωση των θετικών ζώων.
Πέρα του ιδιοκτήτη της μονάδας στο Βόιο διαπιστώθηκε ότι θετικοί στον κορωνοϊό είναι άλλοι τρεις εκτροφείς στην Κοζάνη και ισάριθμοι στα Γρεβενά, σε σύνολο 120 rapid tests. Στην Καστοριά, από 135 rapid tests θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 9 εκτροφείς και εργαζόμενοι στις φάρμες μινκ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας.
Στην περιοχή της δυτική Μακεδονίας συνολικά λειτουργούν 84 τέτοιες φάρμες και ο αριθμός των μινκ υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο. Σε ό,τι αφορά στα ζώα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό στο Βόιο Κοζάνης, πολλά από αυτά κατέληξαν, ενώ άλλα ήδη παρουσιάζουν συμπτώματα.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έλεγχοι των δειγμάτων που ελήφθησαν από τα ζώα, ενώ έχει αποφασιστεί η θανάτωση όσων έχουν προσβληθεί. «Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί μετάλλαξη του κορονοϊού στα ζώα που εξετάστηκαν, ωστόσο η διαδικασία συνεχίζεται», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 90 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων, οι μισές από τις οποίες στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, δύο στην Π.Ε. Φλώρινας και οι υπόλοιπες στις Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Δανίας παραδέχθηκε σήμερα ότι η εκστρατεία μαζικής θανάτωσης, που διεξάγει για να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού στα βιζόν, δεν ήταν νομικά βάσιμη, ενώ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων αυτών έως το 2022, προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει τη διαταγή της για την εξόντωση όλων των μινκ που εκτρέφονται στις φάρμες της χώρας.
Στις 4 Νοεμβρίου, η Δανία διέταξε την εξουδετέρωση όλων των βιζόν στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων.