Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης ανήρτησε στο facebook το ακόλουθο σχόλιο:
«Το αίτημα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν είναι ένα «καπρίτσιο». Ούτε χάρη ζητάμε, ούτε προνομιακή μεταχείριση. Το δίκιο μας ζητάμε.
Τόσο απλά και τόσο καθαρά. Ζητάμε το δίκιο που χάσαμε όταν η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε τον νησιωτικό ΦΠΑ, με δική της πρόταση προς τους δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας για το 3ο μνημόνιο.
Δεν ήταν μόνον ήττα των νησιών. Ήταν εθνική ήττα. Διότι η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο. Τα νησιά στις εσχατιές του Αιγαίου, φυλάνε Θερμοπύλες.
Κάθε απόφαση που στρέφεται εναντίον τους, κάθε επιλογή που υπονομεύει τις τοπικές οικονομίες και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών, είναι εθνικά επιζήμια σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια συγκυρία έντασης και ρευστότητας στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.
Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους, είναι πως η επαναφορά του νησιωτικού ΦΠΑ πέρα από την αποκατάσταση μιας αδικίας έχει τον χαρακτήρα της αναπτυξιακής θωράκισης των νησιών που πρέπει να είναι ο στρατηγικός στόχος κάθε πολιτικής εθνικής ασφάλειας για την περιοχή μας.
Όλα τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, έχουν άλλη διάσταση για την Αθήνα κι άλλη διάσταση για μας τους νησιώτες – ακρίτες. Το μειονέκτημα της νησιωτικότητας λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της έντασης κάθε προβλήματος. Οικονομία, παιδεία, υγεία, δημογραφικό επιδεινώνονται από τα μειονεκτήματα της νησιωτικότητας και απαιτείται σοβαρό αναπτυξιακό αντιστάθμισμα.
Ανάπτυξη με υψηλή φορολογία δεν γίνεται. Όσο μεγαλώνουν οι φόροι τόσο πολλαπλασιάζονται οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, στην επιχειρηματικότητα, στη δημιουργία εισοδήματος και εν τέλει στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Ειδικά για τον τόπο μας που η αναπτυξιακή δυναμική του βασίζεται σχεδόν απόλυτα στον τουρισμό, το υψηλό ΦΠΑ έχει ακόμη αρνητικότερες συνέπειες.
Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι κρίσιμος όρος για να βγει η εξίσωση Τουρισμός – Ανάπτυξη – Τοπική Ευημερία – Εθνική Ασφάλεια.
Η Ρόδος, το Νότιο Αιγαίο, τα 48 νησιά μας έδειξαν και αυτό το καλοκαίρι πόσα μπορούν να προσφέρουν στην εθνική οικονομία, τη στιγμή που το έχει ανάγκη.
Όπως το ίδιο συνέβη και στην περίοδο της δεκαετούς κρίσης όταν όλα κατέρρεαν και ο τουρισμός στα νησιά μας έδινε κάθε χρόνο ανάσα στο ΑΕΠ της χώρας.
Δυστυχώς όμως αυτή η συμβολή δεν αναγνωρίστηκε. Τιμωρηθήκαμε επειδή πετύχαμε, επειδή μείναμε όρθιοι, επειδή βάλαμε πλάτη για μείνει όρθια ολόκληρη η Ελλάδα.
Σήμερα σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, με μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται για την τεχνοκρατική συγκρότησή της και την εθνική υπευθυνότητά της είναι ο σωστός χρόνος για να θεραπευτεί η αδικία, να προστατευτεί το εθνικό συμφέρον και να μπουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της «επόμενης μέρας» με οφέλη για όλους, όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γνωρίζουμε και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες και όλα. Αλλά εδώ μιλάμε για μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας, για μείζον ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Στα νησιά μας, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό υπερασπιζόμαστε όχι μόνο τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Υπερασπιζόμαστε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, την ανοιχτή κοινωνία, με ελεύθερη οικονομία και ευκαιρίες για όλους.
Αλλά στο τέλος της μέρας, ούτε έσοδα για το κράτος πρόκειται να χαθούν. Με μειωμένο ΦΠΑ θα βγουν ακόμη παραπάνω. Τα νησιά μας αποτελούν τόπους με κουλτούρα δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας.
Οραματιστήκαμε το τουριστικό θαύμα και το κάναμε πραγματικότητα με ρεαλισμό. Σε ένα εύκρατο φορολογικό κλίμα μπορούν να ανθίσουν ακόμη περισσότερο. Να γίνουν πόλοι έλξης επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό που επιτρέπει σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και επαγγελμάτων να έχουν την έδρα τους στα νησιά μας.
Ούτε μαγικές λύσεις, ούτε μαγικά ραβδιά υπάρχουν. Το μέλλον διαμορφώνεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα.
Η απόφαση για επαναφορά του νησιωτικού ΦΠΑ είναι απόφαση ζωής για τα νησιά μας, εθνικής ισχύος για την Ελλάδα και ασφάλειας για το σύνολο της Ευρώπης.
Ζητάμε με αυτοπεποίθηση αυτό που είναι “win – win” για όλους και για αυτό με αισιοδοξία και ρεαλισμό μπορούμε να το πετύχουμε».