Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ταξιδιωτών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού βρέθηκε η χώρα μας, η οποία, μάλιστα, κατέγραψε την καλύτερη επίδοση σε επίπεδο διανυκτερεύσεων, μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων.
Στην κορυφή των προτιμήσεων των Αμερικανών ταξιδιωτών βρέθηκε φέτος η Ελλάδα, ξεχωρίζοντας μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών προορισμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (European Travel Commission-ETC). Συγκεκριμένα, οι αφίξεις των ταξιδιωτών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στην Ελλάδα κατέγραψαν τη χαμηλότερη μείωση (-37,8%) μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου που επέτρεψαν γρήγορα την είσοδο των Αμερικανών ταξιδιωτών, αίροντας σταδιακά τους περιορισμούς, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην προσέλκυση υψηλού αριθμού τουριστών. Γεγονός που αποτυπώνεται, όπως επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς και στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη που καταγράφηκε φέτος στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί συγκαταλέγονται στους… γαλαντόμους επισκέπτες.
Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφηκε σημαντική πτώση στις αφίξεις των τουριστών από μακρινές αγορές στην Ευρώπη, με την κίνηση από τις ΗΠΑ να σημειώνει συνολικά πτώση 90% σε σχέση με το 2019 στο ένα τρίτο των ευρωπαϊκών προορισμών που μελετήθηκαν.
Πότε τοποθετείται η ανάκαμψη
Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για ευρωπαϊκά ταξίδια αναμένεται να σημειώσει μεγάλη ανάκαμψη, τα μεγέθη στις αερομεταφορές θα εξακολουθήσουν να υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, με την αποκατάστασή τους να τοποθετείται στην καλύτερη περίπτωση στο 2024, σύμφωνα με την έκθεση της ETC. Ο ευρωπαϊκός τουρισμός κατάφερε να κερδίσει το rebound αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη γηραιά ήπειρο το 2021 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 60% έναντι του 2019.
Τον υψηλότερο ρυθμό αποκατάστασης των μεγεθών τους, πάντως, κατέγραψαν οι χώρες που άνοιξαν νωρίτερα τα σύνορά τους στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, με την Ελλάδα να σημειώνει την ισχυρότερη ανάκαμψη σε όρους διανυκτερεύσεων. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέγραψε πτώση μόνο 19% σε επίπεδο διανυκτερεύσεων έναντι του 2019, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς αφίξεις διαμορφώθηκαν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα. Τη μεγαλύτερη αύξηση σε όρους διεθνών αφίξεων έναντι του 2019 κατέγραψε η Κροατία (37%), με 1,9 εκατ. ταξιδιώτες μόνο τον Σεπτέμβριο. Στον αντίποδα, η Τσεχία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση (-94%), με τα αυστηρά μέτρα που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού να εφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Πηγή Euro2day.gr
Εύα Δ. Οικονομάκη