Αντεπιτίθεται η κυβέρνηση στο μπαράζ δημοσιευμάτων για τις υποκλοπές. Μιλά για «σχέδιο φθοράς της μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης». Τα πυρά ΣΥΡΙΖΑ για τις πληροφορίες παρακολούθησης του Ν. Δένδια. Η γραμμή του ΠΑΣΟΚ.
Στο «κόκκινο» σκαρφάλωσε το πολιτικό θερμόμετρο μετά τις νέες αποκαλύψεις – και από διαφορετικές πηγές, πλέον – για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, χωρίς να αποκλείονται πλέον ακόμα και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Το Σαββατοκύριακο ένα νέο μπαράζ δημοσιευμάτων, από την Εφημερίδα των Συντακτών, το Documento και το Βήμα, ανέδειξαν νέες πτυχές της υπόθεσης, περιλαμβάνοντας υπουργούς και στελέχη της ΕΥΠ στις λίστες των παρακολουθούμενων.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας φέρεται ως (άλλο ένα) θύμα του λογισμικού Predator, ενώ ο Γιάννης Λαβράνος (Krikel) εμφανίζεται όχι μόνο να αναπτύσσει σχέσεις με τους Γρηγόρη Δημητριάδη, τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, αλλά και να συναντά τον πρωθυπουργό.
Παρά την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η κυβέρνηση απέφυγε, μέχρι αργά τη νύχτα, να σχολιάσει επισήμως τα δημοσιεύματα. Μόνο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με διαρροή, διαψεύδει ότι έδωσε άδεια στην Intellexa για εξαγωγή και πώληση του Predator, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το «Βήμα».
Σήμερα ο Γ. Οικονόμου επανήλθε στο θέμα με δήλωσή του. Σε αυτή υποστηρίζει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η βούληση της κυβέρνησης για την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων και την απηνή τιμωρία τόσο των εμπλεκομένων όσο και των διασπορέων ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών. Αναφορικά με τα δημοσιεύματα κάνει λόγο «για τροφοδότηση της κοινής γνώμης με πληθώρα δημοσιευμάτων και μάλιστα σε δόσεις, τα οποία στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και ευφάνταστες αφηγήσεις, δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο» και αφήνει αιχμές ότι «πρώτη ύλη αυτών των δημοσιευμάτων είναι υλικό που διοχετεύεται από άγνωστες αδιαφανείς πηγές». Μιλά δε για «σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης».
Ατύπως στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν στην αξιωματική αντιπολίτευση έλλειψη πολιτικού αφηγήματος, εξαιτίας του οποίου «επιχειρεί να δηλητηριάσει και να διχάσει» την κοινή γνώμη με το θέμα των παρακολουθήσεων. Την κατηγορούν ότι υιοθετεί απολύτως τις «λίστες» του Κώστα Βαξεβάνη και τα υπόλοιπα δημοσιεύματα και ότι καλεί την κυβέρνηση να αποδείξει πως δεν ισχύουν, αντί να κληθούν, όσοι τα γράφουν και τα διακινούν, να αποδείξουν με στοιχεία ότι είναι αληθή. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, θεωρούν ότι τα «δημοσιεύματα σε δόσεις και με στοιχεία εκβιασμού» έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν και εσωτερικό πρόβλημα στη ΝΔ.
Όπως λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τον λόγο έχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που θα πρέπει να διερευνήσει όλα όσα καταγγέλλονται, «προκειμένου να εμποδιστεί η διασπορά ειδήσεων, φημών και συκοφαντιών, καθώς και να εντοπιστούν εκείνοι που τόλμησαν να παίξουν με θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών».
Παράλληλα, περνούν στην αντεπίθεση, σημειώνοντας ότι «πέντε μέρες πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές και πριν φύγει από την εξουσία το 2019, ο κ. Τσίπρας γνωρίζοντας -όπως παραδέχθηκε στο STAR- ότι λειτουργούσε παράνομο λογισμικό επί ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του δηλαδή, άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα για τα παράνομα λογισμικά. Γιατί;», είναι το ερώτημα που θέτουν και εξηγούν ότι με τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε την 1η Ιουλίου 2019 με τροποποίηση στο άρθρο 370Α ΠΚ, «η παράνομη παγίδευση, παρακολούθηση, καταγραφή, αποτύπωση σε υλικό φορέα, συνομιλίας που λαμβάνει χώρα μέσω δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας και επίσης η παράνομη χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αποτυπώθηκε η υποκλαπείσα επικοινωνία, υποβαθμίστηκαν από σοβαρά κακουργήματα που επέσυραν ελάχιστη ποινή κάθειρξης 5 έτη σε ελαφρά πλημμελήματα, με ελάχιστη ποινή φυλάκισης 10 ημέρες ή ακόμα και απλά χρηματική ποινή».
Σε θεσμικό επίπεδο, τις αρχές της εβδομάδας η Κυβέρνηση θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τα κακόβουλα λογισμικά, το οποίο θα κινείται σε τέσσερις άξονες: α) Στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους, β) στον εκσυγχρονισμό και την εξαντλητική ρύθμιση της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ειδικά όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα με πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες, γ) στην αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τη βελτιστοποίηση της δράσης της και δ) στη σύσταση Επιτροπής Συντονισμού για θέματα κυβερνοασφάλειας.
ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι και γιατί παρακολουθούσαν τον ΥΠΕΞ;
Η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει τον πρωθυπουργό “στο καναβάτσο”, θεωρεί “αστείες” τις δικαιολογίες των “πηγών” του Μαξίμου και εγείρει ιδιαίτερο θέμα για την παρακολούθηση του Νίκου Δένδια. “Είναι υπουργός Εξωτερικών, χειρίζεται εξόχως λεπτά και κρίσιμα για τα εθνικά συμφέροντα ζητήματα. Ποιοι τον άκουγαν και γιατί;”, ρωτούν αρμόδιες πηγές. Συνδέουν μάλιστα την “περίπτωση Δένδια” με την έλευση του FBI στην Αθήνα, θεωρώντας “εξαιρετικά πιθανό” να σχετίζεται με τις έρευνες με τις υποκλοπές.
Ακολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΕπιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει ερωτήματα απαιτώντας, πλέον, απαντήσεις:
Γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε πολλάκις και πεισματικά να δεχτεί τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να δώσουν απαντήσεις ο πρώην ΓΓ του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και οι εμπλεκόμενοι με το Predator επιχειρηματίες, Γιάννης Λαβράνος (Krikel) και Φέλιξ Μπίτσιος (Intellexa); Και γιατί ο κ. Λαβράνος μίλησε χθες, στην Εφημερίδα των Συντακτών; “Μήπως επειδή ο κλοιός σφίγγει και έστειλε μηνύματα στους πολιτικούς συνομιλητές του;”.
Γιατί οι παραπάνω δεν προσήλθαν ούτε καν στην ευρω-Εξεταστική Επιτροπή (PEGA) κατά την διήμερη παραμονή της στην Αθήνα πριν από δέκα ημέρες;
Γιατί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να προσέλθει και στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές (με την ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ), όπως και να απαντήσει στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” σε δύο διαδοχικές ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα;
Γιατί εδώ και τέσσερις μήνες, που “έσκασε” η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ (και η απόπειρα παγίδευσης του με το Predator) καμία δημόσια αρχή δεν έκανε έλεγχο στα γραφεία της Intellexa, όπως παρατηρεί και η ευρω-Εξεταστική στο σχέδιο πορίσματός της; “Έστω και τώρα μπορεί να γίνει έλεγχος διότι ‘το χρήμα δεν κρύβεται’”, σημειώνουν.
Γιατί η κυβέρνηση δεν ήρε την απαγόρευση στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα “θύματα” για τους λόγους που τέθηκαν σε παρακολούθηση; Εν προκειμένω, επισημαίνουν ότι: Η εν λόγω απαγόρευση ήρθε εκτάκτως με τροπολογία τον περσινό Μάρτιο, όταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, έχοντας μάθει ότι παρακολουθείτο και από την ΕΥΠ και με το Predator, ζήτησε την ενημέρωση. Η κυβέρνηση “διαφημίζει” ότι τις επόμενες ημέρες θα άρει την απαγόρευση με νέα νομοθετική ρύθμιση, μόνο που, κατά τις πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί, η άρση… δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Δηλαδή, δεν θα επιτραπεί να ενημερωθούν …όσοι έπεσαν θύματα παρακολούθησης αυτά τα τρία χρόνια.
Πόσο σύμπτωση μπορεί να είναι ότι τρία πρόσωπα με τελείως διαφορετικές δραστηριότητες και ρόλους, ο Θανάσης Κουκάκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χρήστος Σπίρτζης, δέχθηκαν στα κινητά τους το ίδιο link παγίδευσης με το Predator; “Αν αυτό δεν δείχνει ενιαίο κέντρο που έδινε εντολές παρακολούθησης, τότε τι δείχνει;”, ρωτούν.
Ν. Ανδρουλάκης: Να πέσει άπλετο φως
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να αντιδράσει πιο ήπια. Αφού απέδωσε “τεράστιες ευθύνες” στον κ.Μητσοτάκη “για το πώς λειτούργησε το Μαξίμου όλη αυτή την περίοδο”, αποφεύγοντας να τον εντάξει στο κέντρο του συστήματος παρακολουθήσεων, τόνισε:
“Δεν πρέπει να πέφτουν σκιές στην πολιτική ζωή. Πρέπει η δημοκρατία μας να είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή δημοκρατία. Όχι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εκθέτει διεθνώς τη χώρα θέλοντας να αποκρύψει με ένα δεύτερο σκάνδαλο, το σκάνδαλο των υποκλοπών. Γι’ αυτό πρέπει να πέσει άπλετο φως, η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και επιτέλους να μάθουμε όλη την αλήθεια. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την αλήθεια και τη διαφάνεια. Από την αλήθεια και τη διαφάνεια έχουν να φοβηθούν αυτοί που λειτουργούν εις βάρος της δημοκρατίας και εις βάρος της πατρίδας μας γενικότερα”.
Πηγή