• Δεν επικαλύπτουν οι επιχορηγήσεις του ΥΠΕΣ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα πληρωθούν από το δάνειο
Η δημοτική αρχή Ρόδου «επιμένει» στη λήψη δανείου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς, δεν θα υπάρξει επικάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που πρόκειται να εξοφληθούν από το δάνειο με αυτές που θα καλυφθούν από τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου.
«Οι εξελίξεις σχετικά με την επιχορήγηση των δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών για την χρηματοδότηση των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και αντιστοίχως για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών, μας ανάγκασαν να επανεξετάσουμε την απόφαση που είχαμε λάβει για τη λήψη δανείου. Προβήκαμε στην αναγκαία προεργασία προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν θα υπήρχε επικάλυψη των ποσών που επρόκειτο να πληρώσουμε αφενός μεν από χρήματα που θα αποτελούν προϊόν δανείου και αφετέρου από τις επιχορηγήσεις του ΥΠΕΣ. Διαπιστώσαμε ότι η επικάλυψη είναι πολύ μικρή οπότε αποφασίσαμε ότι δεν θα μεταβάλουμε ως προς το περιεχόμενό της την αρχική απόφαση για τη δανειοδότηση του δήμου Ρόδου», ανέφερε ο κ. Χαλκιάς και πρόσθεσε ότι η κατηγορία του δανείου που εγκρίθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το δήμο Ρόδου, δεν απαιτεί την προσκόμιση προγράμματος οικονομικής αποκατάστασης που το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε να προσκομιστεί.
«Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο ο δήμος Ρόδου να εισπράξει τόσο το ποσό του δανείου όσο και τα ποσά των δύο επιχορηγήσεων προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό κενό του 2023. Ετοιμάσαμε απάντηση στην αναβλητική πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αιτιολογήσαμε τον νομικό μας ισχυρισμό, σχετικά με τη έλλειψη αναγκαιότητας εκπόνησης προγράμματος οικονομικής αποκατάστασης του δήμου Ρόδου. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την κατηγορία του δανείου που ζητάμε να λάβουμε… Θεωρούμε ότι αυτή είναι η σωστή νομική προσέγγιση. Εξάλλου έχουμε υπόψη και την περίπτωση χρηματοδότησης που ζήτησε και πήρε ο δήμος Ηρακλείου που είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα… Στην περίπτωση του δήμου Ηρακλείου το ελεγκτικό συνέδριο δεν ζήτησε την εκπόνηση προγράμματος. Εξάλλου το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο οποίο απευθυνθήκαμε, προδιαγράφει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ένας δήμος για να λάβει δανειοδότηση. Η κατηγορία του δανείου που εγκρίθηκε για τον δήμο Ρόδου δεν περιελάμβανε το συγκεκριμένο δικαιολογητικό και γι’ αυτό δεν το συμπεριλάβαμε. Δεν είναι ωστόσο κάτι που δε μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση που όντως απαιτηθεί», είπε ο κ. Χαλκιάς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της λήψης του δανείου. Συνολικά στα ταμεία του δήμου θα εισρεύσουν 17 εκατ. ευρώ με τα οποία θα εξοφληθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Θεωρούμε ότι το υπόμνημά μας θα γίνει δεκτό από το ελεγκτικό συνέδριο. Η διαδικασία της λήψης δανείου θα ολοκληρωθεί λίαν συντόμως. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να έχουμε εισροή χρημάτων άνω των 17 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Ρόδου, χρήματα αναγκαία για να ορθοποδήσει οικονομικά. Θα καταφέρουμε να εξοφλήσουμε με τον τρόπο αυτό το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2023. Μας μένει να λύσουμε ζητήματα που αφορούν σε υποχρεώσεις του 2023 οι οποίες δεν έχει καταστεί δυνατό να καταχωρηθούν στο μητρώο δεσμεύσεων του δήμου… (κοντά στα 6 εκατ. ευρώ συνολικά)».
Αναπροσαρμογή
δημοτικών Τελών
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Χαλκιάς δήλωσε επίσης ότι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου έτσι ώστε να εφαρμοστούν ενιαίες και …δίκαιες χρεώσεις σε όλο το νησί.
«Ξεκινήσαμε ήδη την κατάρτιση των απαιτούμενων αναλογιστικών μελετών για την αναπροσαρμογή των τελών καθαρότητας και ηλεκτροφωτισμού. Η μελέτη είναι πλέον ολοκληρωμένη και θεωρούμε ότι η συζήτηση στη δημοτική επιτροπή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Διαπιστώσαμε εξετάζοντας τα μεγέθη, ότι τα έξοδα του δήμου Ρόδου, όπως πρέπει να υπολογιστούν σύμφωνα και με το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπερβαίνουν κατά πολύ τα έξοδα. Συγκεκριμένα, τα έξοδα υπερβαίνουν κατά πολύ τα 30 εκατ. ευρώ και τα έσοδα αθροίζονται λίγο πάνω από το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Αυτό δημιουργεί κατ’ έτος μία διαφορά που υπερβαίνει κατά πολύ τα 10 εκατ. ευρώ, πράγμα που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα… Είμαστε συνεπώς υποχρεωμένοι να αναπροσαρμόσουμε τα δημοτικά τέλη. Μπήκαμε στη διαδικασία να μελετήσουμε τις παραμέτρους της προσαρμογής και ακολουθήσαμε τις υποδείξεις του ελεγκτικού συνεδρίου», είπε ο κ. Χαλκιάς και πρόσθεσε τα εξής:
Μεταξύ άλλων το Ελεγκτικό Συνέδριο εντοπίζει κατηγορίες τελών που δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν. Πρόκειται για τέλη που προσδιορίζονται με βάση τη γεωγραφική ενότητα, πράγμα που δεν επιτρέπεται. Δεν παίζει ρόλο για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών αν μία κατοικία βρίσκεται στη Ρόδο, στις Καλυθιές, ή στα Λάερμα… Το παραγόμενο προϊόν της κατοικίας (σ.σ. απορρίμματα) είναι ανεξάρτητο από τη γεωγραφική θέση της. Το ίδιο ισχύει και για τη γενική χρήση. Αντιθέτως το παραγόμενο προϊόν θα πρέπει να δούμε πόσο είναι ανά κατηγορία επιχείρησης και με βάση αυτό να αποφασίσουμε πόσο θα χρεώσουμε. Δεν μπορεί εν ολίγοις ένα γραφείο να πληρώνει τα ίδια ποσά με κάποια επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις και τις κατευθυντήριες γραμμές του Ελεγκτικού Συνεδρίου προχωρούμε στην αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών ώστε οι χρεώσεις να είναι δικαιότερες για τους πολίτες. Δεν μπορώ να αντιληφθώ προσωπικά γιατί κάποιος ο οποίος κατοικεί στη Ρόδο θα πρέπει να πληρώσει αρκετά ακριβότερα τέλη από κάποιον που κατοικεί στην Ιαλυσό, στην Κρεμαστή, στ’ Αφάντου κοκ.
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών, διευκρίνισε ότι οι εκπτώσεις για τα «ευάλωτα» νοικοκυριά που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, θα συνεχίσουν να ισχύσουν.