Πολιτιστικά

Μουσική παράσταση: «Φτου σκόρδα – cherchez la femme»

Η οπτικο-ακουστική παράσταση «Φτου σκόρδα – cherchez la femme» δημιουργήθηκε για να τραγουδήσει το απόσταγμα της λαϊκής φαντασίας του κόσμου. Μέσω μιας γκάμας πολυπολιτισμικών τραγουδιών της παράδοσης, συγκρίνει κι ερμηνεύει τον θρύλο.

Διαχρονικές ιστορίες που ζωντανεύουν μέσα από μουσικές παραδόσεις του κόσμου. Ιστορίες για τον κύκλο της ζωής, την αγάπη, την απώλεια. Τραγούδια για τη γυναίκα της Μεσογείου. Μία παράσταση, με ζωντανή μουσική και αφηγηματικά παραδοσιακά τραγούδια που έφτασαν σε εμάς από στόμα σε στόμα. Από τη Ρόδο, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και άλλα μέρη του κόσμου, με την τεχνική των Crankies μια παλιά τέχνη οπτικοακουστικής αφήγησης. Ιστορίες ζωγραφισμένες καρέ καρέ πάνω σε καμβά ή χαρτί που διαδέχονται η μία την άλλη και τραγουδιούνται…

Η τέχνη αυτή έρχεται από πολύ παλιά, πριν γεννηθεί ο κινηματογράφος.  Άλλοτε την ονόμαζαν moving panorama και μέσα στους αιώνες θα τη συναντήσουμε σε διάφορες μορφές και ονόματα. Οι ζωγραφισμένοι καμβάδες κάποιες φορές είχαν και το μέγεθος οθόνης κινηματογράφου και στηρίζονταν σε δύο τεράστια μηχανικά καρούλια. Άλλες φορές σε ένα μεσαίο μέγεθος που να μπορεί κανείς να αφηγηθεί ή να τραγουδήσει μια ιστορία μέσα σε ένα σπίτι ή μία αυλή. Άλλες φορές ήταν ένα μικρό κουτάκι που το έκοβαν τα παιδιά για να σχηματιστεί μια οθόνη και με δύο ξυλάκια γύριζαν τα καρούλια με τις εικόνες που είχαν ζωγραφίσει τα ίδια σε μια λωρίδα χαρτί. Η τέχνη αυτή έχει τις ρίζες της στην Ινδία και με μικρές παραλλαγές έφτασε σε Αμερική και Ευρώπη τον 19 αιώνα. Η ονομασία Crankie δόθηκε από τον Peter Schumann -Bread and Puppet περίπου το 1967.

Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και εφήβους.

Συντελεστές παράστασης

Karabola Puppet Theatre

Ιδρύθηκε το 1996 στη Ρόδο. Αρχικά, πραγματοποίησε παραστάσεις και εργαστήρια κατασκευής κούκλας στο Εθνικό Θέατρο της πόλης, σε σχολεία στα χωριά της Ρόδου και στα γύρω νησιά μέχρι τον Οκτώβριο του 2004. Τα τελευταία 18 χρόνια βρίσκεται μεταξύ Αθήνας και Ρόδου καθιστώντας τη Ρόδο όχι απλώς άλλο ένα σταθμό συναυλιών, αλλά ένα τόπο δημιουργικής συνεργασίας και καλλιτεχνικής επικοινωνίας. Δίνει παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές, φεστιβάλ, μουσεία, σχολεία και ιδρύματα εστιάζοντας πάντα στη διατήρηση της παράδοσης μέσα από τις ιστορίες και τραγούδια που διαδόθηκαν προφορικά από γενιά σε γενιά. Οι δάσκαλοι που δίδαξαν, ενέπνευσαν και εμπνέουν την ομάδα: Τάκης Σαρρής, Καίτη Μπούλη, Alfred Casas, Rene Baker, Νίκος Τόμπρος, Στάθης Μαρκόπουλος, Peter Schumann. Μέλος της UNIMA Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου. Η ομάδα από τον Ιούνιο του 2020 με την εκπομπή ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ αφηγείται παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο στο Ραδιόφωνο Λυχνάρι.

Φωνητικό σύνολο «Δέκα με Τόνο».

Ιδρύθηκε το 2011 από την Άντζελα Σπανού μέσω της ανάγκης της ίδιας και των μελών του για αναζήτηση νέων εκφραστικών τρόπων και ρεπερτορίου. Ως πρωταρχικό στόχο έθεσε εξ’ αρχής τη διαρκή έρευνα και αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης ικανών να υπηρετούν τους πραγματικούς στόχους ενός τραγουδιού και όχι την εφήμερη τάση διασκέδασης. Τα μέλη του, διαθέτουν όλοι μια πολυετή εμπειρία πάνω στη φωνητική μουσική είτε μέσα τη διαδικασία των μουσικών σπουδών, είτε μέσα από τη συμμετοχή τους σε μεγάλα χορωδιακά σχήματα επί σειρά ετών. Οι «Δέκα με Τόνο» ως σήμερα έχουν να επιδείξουν μια πληθώρα εμφανίσεων σε συναυλίες και φεστιβάλ,  ηχογραφήσεις για θεατρικές παραστάσεις άλλα και πρώτες εκτελέσεις μουσικών έργων.

Κιθάρα, τραγούδι: Janez Spendov

Ούτι: Θεοδόσης Μπεκούλης

Κρουστά, νέυ: Άννα Νικητιάδη

Σχέδιο –  Crankie: Φαίη Ρεϊζίδου, Τζίνα Καρδιόλακα

Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Φαίη Ρεϊζίδου

Κατασκευή Crankie box: Janez Spendov

Διεύθυνση – προετοιμασία φωνητικού συνόλου: Άντζελα Σπανού

Φωνητικό σύνολο Δέκα με Τόνο: Κατερίνα Αντωνιάδη, Άννα Βούη, Ειρήνη Βουτυράκη, Σταύρος Ηλιάδης, Θεοδώρα Καραμπάτσου,  Αποστόλης Κουμούλης, Βασίλης Μπακίρης, Τζων Ουίλσον.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου