Καταγγελίες για παράνομη υλοτόμηση σε κοινότητες του πρώην δήμου Καμείρου δέχθηκε χθες ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Νίκος Θεοδωρίδης.
Στο περιθώριο της ημερίδας που διοργανώθηκε από τη διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου στο ξενοδοχείο «Mediterranean» κάτοικοι του πρώην δήμου Καμείρου προέβησαν συγκεκριμένα σε καταγγελίες.
«Γίνεται χαμός σε κοινότητες του πρώην Δήμου Καμείρου. Εκτιμούμε πως κάποιοι κόβουν παράνομα ξύλα ακόμη και από περιοχές που έχουν καεί από πυρκαγιές», κατήγγειλαν οι κάτοικοι στον κ. Νίκο Θεοδωρίδη.
«Πρέπει να αναφέρω πως χορηγούνται άδειες για υλοτόμηση. Η ποσότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις τόνους καυσόξυλων. Σημασία όμως έχει και πόση ύλη διαθέτουμε. Γίνεται παράνομα υλοτόμηση. Το φαινόμενο όμως στη Ρόδο δεν έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις όσο στην υπόλοιπη Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης και εξήγησε πως δεν είναι εκτεταμένο το πρόβλημα γιατί δεν φεύγουν τα καυσόξυλα από τη Ρόδο.
Σε ερώτηση σχετικά με τις περιοχές, όπου επιτρέπεται η υλοτόμηση ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε:
«Οι σχετικές άδειες χορηγούνται από το δασαρχείο που καθορίζει στους αιτούντες τις περιοχές από όπου μπορούν να κόψουν ξύλα. Συνήθως διεξάγονται έλεγχοι για την υλοτόμηση. Γίνονται παρανομίες. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να περιορίσουμε την παράνομη υλοτόμηση».
Ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης πραγματοποίησε ομιλία στην ημερίδα χθες και αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν οι πρώην δήμοι Αταβύρου, Καμείρου και Νότιας Ρόδου.
«Η μεγάλη και σε όλα τα επίπεδα βιολογική ποικιλότητα που υπάρχει στο νησί της Ρόδου και η οποία εξαρτάται από τη θέση του (γεωγραφικό πλάτος, απόσταση από τη στεριά) και το χρόνο που παρέμεινε απομονωμένο, αποτελεί σημαντικό φυσικό πλούτο και ιδιαίτερο πλεονέκτημα που θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Η παραδοσιακά μεγάλη θερινή τουριστική κίνηση, ο φόρτος της οποίας εντοπίζεται στις παραλιακές περιοχές, δεν δίνει μεγάλες ευκαιρίες στο μέσο επισκέπτη να γνωρίσει τον εξαιρετικό φυσικό πλούτο που μπορεί να του προσφέρει η ενδοχώρα. Η ανάδειξη και γνωριμία των επισκεπτών με το συγκεκριμένο φυσικό πλούτο μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης ενός ήπιου τουριστικού ρεύματος υψηλής αισθητικής με φυσιολατρικά, αναψυχικά, εκπαιδευτικά και οικολογικά ενδιαφέροντα. Παράλληλα μπορεί να αναδείξει ποιοτικά χαρακτηριστικά πολλών φυσικών βιολογικών προϊόντων της αγροτικής και ζωικής της παραγωγής και να προωθήσει τη διάθεσή τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά με αυξημένες ανάλογα με την ποιότητα τους τιμές. Μπορεί επίσης να ξεκινήσει την καλλιέργεια, τυποποίηση και διάθεση των ίδιων ειδών της άγριας ενδημικής χλωρίδας με πολλά υποσχόμενες προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Η αξιοποίηση του πλούτου των ειδών χλωρίδας, πανίδας, οικοτόπων και τοπίων της, μπορεί να γίνει με οργανωμένες επί τόπου επισκέψεις ατόμων ή ομάδων επισκεπτών ή με διάφορους τρόπους διαφήμισης», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης.
https://www.dimokratiki.gr/13-12-2014/katangelies-gia-paranomi-ilotomisi-sto-nisi-apo-katikous-kamirou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.