Ειδήσεις

“Κατηγορηματική δέσμευση”για όλα τα αναγκαία μέτρα στην επιστολή Χαρδούβελη σε eurogroup,E.E.,ΔΝΤ

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται κατηγορηματικά (unequivocally) να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, σε παραγωγική συνεργασία με τα όργανα (σημ. της τρόικα), επαναλαμβάνοντας την προσήλωση στις προτάσεις που ήδη έχουμε στείλει στα όργανα» αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης στην δισέλιδη επιστολή του προς τον επικεφαλής του Eurogroup, τα στελέχη της ΕΕ αλλά και του ΔΝΤ την οποία παρουσιάζει το Capital.gr μαζί με την επιστολή του EFSF και την έκθεση της τρόικα.

Τα 3 έγγραφα έχουν πάρει τον δρόμο προς τα κοινοβούλια της Φινλανδίας, της Ολλανδίας της Γερμανίας με στόχο να εγκριθεί η παράταση. Ανάλογη έγκριση απαιτείται από τον EFSF. Η επιστολή του ΥΠΟΙΚ αιτείται τεχνική παράταση του μνημονίου το πολύ 2 μήνες αλλά και την νέα γραμμή ECCL η οποία όπως αναφέρεται ρητά στην επιστολή θα προτείνεται να διαρκέσει 12 μήνες (σημ. η νέα γραμμή θα εγκριθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης).

Η γραμμή, αναφέρεται στην επιστολή «θα διασφαλίσει τα επιτεύγματά μας στη δημοσιονομική προσαρμογή, θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο μέλλον. Γι αυτό το λόγο οι ελληνικές αρχές θα διατηρήσουν παράλληλα και μία σχέση με το ΔΝΤ σε προληπτική βάση» επισημαίνει ο ΥΠΟΙΚ προσδιορίζοντας και τον ρόλο του ΔΝΤ…

Η επιστολή του EFSF

Ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – EFSF στην επιστολή του, διευκρινίζει ότι για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και να εκταμιευθεί το 1,8 δις ευρώ που απομένει, η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει τις «prior actions», δηλαδή τα προαπαιτούμενα. Τα προαπαιτούμενα περιγράφονται αδρά στην πολύ σύντομη έκθεση της τρόικα.

Η έκθεση της τρόικας

Στην συνοπτική έκθεση της τρόικα εύρους 3 σελίδων με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου του 2014 και τίτλο «Ελλάδα: Πορεία της 5ης αναθεώρησης του 2ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» αναφέρει αναλυτικά ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να παραδώσουν ένα ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του. Αυτό απαιτεί στροφή προς τα εμπρός στο διαρθρωτικό πεδίο».

«Συνολικά, οι αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, αν και ένας αριθμός σημαντικών θεμάτων πρέπει να αντιμετωπιστούν με στόχο να ολοκληρωθεί η 5η αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης, σε ορισμένες περιοχές, να διευκρινιστούν ζητήματα και να γίνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προβλέπονται ήδη».

Η έκθεση αναφέρει τα πεδία που πρέπει να γίνουν «συγκεκριμένες δεσμεύσεις»:

– Προϋπολογισμός. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί χωρίς όρους για την επίτευξη των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος του 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. «Έχουν προτείνει να λάβουν ορισμένα μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 2015 (π.χ. η αύξηση συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% έως 13%, μείωση ή και κατάργηση μη μισθολογικών παροχών, μείωση των ανώτατων ορίων δαπανών). Ωστόσο η τρόικα βλέπει «ένα σημαντικό κενό, και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά με τα μέτρα για να κλείσει, συμπεριλαμβανομένης και της νομοθέτησης από τώρα των μέτρων που έχουν προταθεί από τις αρχές ως εναλλακτικά» (σημ. μεταξύ αυτών έχει προταθεί η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς αν φανεί το 2015 ότι υπάρχει ακόμη κενό).

– Ρύθμιση οφειλών. Η τρόικα αναφέρει ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται για τροποποιήσεις τα «προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του προγράμματος» όσα προβλέπονται στην ρύθμιση. Αναφέρει μέτρα στα κριτήρια επιλεξιμότητας για τον προσδιορισμό της δυνατότητας των οφειλετών να αποπληρώσουν, αλλά και τη βελτίωση των κινήτρων για πρόωρη πληρωμή.

– Διαχείριση φορολογικών εσόδων. Γίνεται αναφορά σε συμφωνία για την εντός του 2014 ίδρυση ενός οργανισμού φορολογικής διοίκησης, με την κατάλληλη αυτονομία από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο να διέπεται από διοικητικό συμβούλιο που θα αναπτύσσει και θα εγκρίνει τη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού και του προϋπολογισμού του.

– Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Αναφέρεται σε ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων, περιορισμό των δαπανών, καθώς και τη δημιουργία άμεσης συνάρτησης μεταξύ εισφορών και παροχών για όλα τα ταμεία. «Οι αρχές δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν νομοθεσία λήψης ορισμένων διοικητικών μέτρων (π.χ., την ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης)» αλλά και «σταδιακή κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης» αλλά «οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη σχετικά με την κλίμακα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την κάλυψη των δεσμεύσεων του προγράμματος».

– Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Η δέσμευση του προγράμματος είναι να νομοθετήσει μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, αναφέρεται και η Ελλάδα δεσμεύθηκε για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία το 2015 από 6,5% έως 13% αλλά και για διοικητικά μέτρα για την αύξηση της συμμόρφωσης και της επιβολής». Ωστόσο «οι συζητήσεις συνεχίζονται για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί το χάσμα του ΦΠΑ και να απλοποιηθεί η δομή των συντελεστών ΦΠΑ».

– Μεταρρύθμισης φορολογίας εισοδήματος. Οι αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, αναφέρεται. Κάνει λόγο για νομοθεσία που θα ενοποιεί στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος τη φορολόγηση των επιχειρηματικών δαπανών και του εισοδήματος από συλλογικές επενδύσεις, καθώς και τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.

– Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Στο πεδίο του νέου μισθολογίου που θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» σημειώνεται πρόοδος και οι αρχές έχουν δεσμευτεί να νομοθετήσουν μέχρι το τέλος του 2014 με εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2016. Αναφορά γίνεται στην νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των μη μισθολογικών παροχών.

– Αποπληρωμή οφειλών κράτους. Αναζητούνται τρόπου επιτάχυνσης, και για συμψηφισμό οφειλών αλλά και για την εκκαθάριση των επιστροφών φόρων «και των συνταξιοδοτικών αξιώσεων».

– Δημοσιονομικός νόμος. Οι αρχές συμφώνησαν να τροποποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο του Οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό.

– Μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Πρέπει να αναθεωρηθεί ο νόμος για την διαχείριση ιδιωτικού χρέους «ώστε να είναι συνεπής με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των συστημάτων ρύθμισης οφειλών» αναφέρεται. Επισημαίνεται επίσης ότι «οι αρχές δεσμεύτηκαν-, αλλά και ότι οι λεπτομέρειες πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν» και για αλλαγές στην στο πτωχευτικό δίκαιο νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με στόχο «τη δημιουργία ενός επαγγελματικού σώματος». Επίσης αναφέρεται και νέα δέσμευση για μία πιο «μόνιμη και συνολική αναμόρφωση του πλαισίου αφερεγγυότητας, μέχρι το τέλος του 2015, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ειδικών δικαστηρίων αφερεγγυότητας».

– Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Οι αρχές έχουν δεσμευθεί να υιοθετήσουν προχωρήσουν σε σημαντική μεταρρύθμιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας.

– Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος πλαισίου ομαδικών απολύσεων, αναφέρεται. Καταγράφονται οι διαπραγματεύσεις για τον συνδικαλιστικό νόμο, τη λήψη αποφάσεων και την κοινοποίηση απεργίας και αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε «να εξαλείψει ορισμένους υπερβολικούς περιορισμούς στην αγορά εργασίας».

– Μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων. Εκκρεμούν παρεμβάσεις για τον ανταγωνισμό, τα τέλη υπέρ τρίτων και στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων ). Υπάρχουν δεσμεύσεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

– Ιδιωτικοποιήσεις. Για την επιτάχυνση η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να οριστικοποιήσει 2 συμφωνίες παραχώρησης λιμένων, δεσμευτικές προσφορές για τους σιδηροδρόμους, μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) στο ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση και διασφάλιση ότι είναι πλήρως λειτουργικές οι εποπτικές αρχές λιμένων και αερομεταφορών.

– Στατιστικά στοιχεία. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα για την αξιοπιστία των στατιστικών και θα επεκτείνουν για 2 χρόνια την σχετική συμβουλευτική επιτροπή.

Πηγή.capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου