Μετρητά τέλος για όποιον θέλει να πιάσει το αφορολόγητο, το 2017.
Αλλαγές στις συναλλαγές μας φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Οι οκτώ αλλαγές που πρέπει να ξέρουμε
1. Κόφτης μετρητών στα 500 ευρώ
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθίσταται υποχρεωτική η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για όλες τις συναλλαγές που η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Το συγκεκριμένο όριο είναι σήμερα 1.500 ευρώ.
2. Πόσες αποδείξεις χρειαζόμαστε για το αφορολόγητο
Το 2017, όσοι έχουν εισόδημα εώς 10.000 ευρώ, για να δικαιούνται το αφορολόγητο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες με τη χρήση κάρτας για το 10% του εισοδήματος τους. Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 15%, και για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ σε 20%.
3. Τι γίνεται αν δεν πιάσουμε τις δαπάνες
Στην περίπτωση που οι δαπάνες μέσω καρτών υπολείπονται του προβλεπόμενου ποσοστού δαπανών για το αφορολόγητο, τότε επί της διαφοράς θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%. Αν για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ προχωρήσει σε συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ύψους 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων 1.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 110 ευρώ.
4. Ποιοι δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι εξαιρούμενες δαπάνες, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, καθώς και τα επιπλέον κίνητρα για φορολογούμενους οι οποίοι υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης.
Αρχικά εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών μόνο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.
Όσοι εξαιρεθούν από την υποχρεωτική χρήση καρτών, θα πρέπει να προσκομίσουν ανάλογης αξίας αποδείξεις αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών.
5. Τι θα ισχύει για τις ιατρικές δαπάνες
Σε ό,τι αφορά τις ιατρικές δαπάνες, θα λαμβάνονται υπόψη στο ποσοστό των δαπανών για το αφορολόγητο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με χρήση κάρτας ή με άλλο μέσο ηλεκτρονικών συναλλαγών.
6. Λοταρία για τις συναλλαγές με κάρτα
Στο νέο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, προβλέπεται επίσης διαδικασία κληρώσεων για τους φορολογούμενους που θα κάνουν δαπάνες με τη χρήση κάρτας.
Οι συναλλαγές οι οποίες γίνονται με πλαστικό χρήμα, θα μπαίνουν σε κληρωτίδα και οι τυχεροί θα επιβραβεύονται με χρηματικά έπαθλα ή έπαθλα σε είδος. Συνολικά σε ετήσια βάση, οι κληρώσεις αυτές μπορούν να κοστίζουν έως και 12 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
7. Ενημέρωση αλλιώς πρόστιμο
Οι επιχειρηματίες πώλησης προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές με την αναγραφή στην είσοδο και στο ταμείο αναφορικά με την αποδοχή της χρήσης καρτών.
Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
8. Πλαστικό χρήμα με όνομα
Με τον νέο νόμο, καθίσταται υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση του ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, με ταυτοποίηση του κατόχου του, για κάθε περίπτωση συναλλαγών με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, όπως ενδεικτικά μέσω e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, πλαστικό χρήμα, κουπόνι, voucher, κτλ.
tvxs.gr