Γιατί άνοιξε θέματα που ήξερε ότι θα προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα, σε ένα σημείο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 15%
Προσωπική πικρία; Στρατηγική προσέγγισης; Ή… τελευταία αποστολή; Πρόκειται για τα τρία βασικά σενάρια, με άξονα τη σχέση Παρασκευόπουλου–Τσίπρα, που διακινούνται στους κυβερνητικούς κύκλους για το «αιφνίδιο ξέσπασμα» του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης περί αποποινικοποίησης του καψίματος της σημαίας και του εκδημοκρατισμού της Χρυσής Αυγής.
Γιατί, μπορεί να κυριάρχησαν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά σε δεύτερο πλάνο το θέμα αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, ο κ. Παρασκευόπουλος εξέφρασε την πικρία του για την αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα. Άνοιξε δύο θέματα που ήξερε ότι θα προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα σημείο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κυβερνών κόμμα να κινείται στα επίπεδα του 15%.
Η δεύτερη ανάλυση προκρίνει το ενδεχόμενο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης να επέλεξε τα δύο συγκεκριμένα ζητήματα για να συσπειρώσει το λεγόμενο σκληρό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε με πρωτοβουλία του, είτε κατόπιν ανταλλαγής μηνυμάτων με παράγοντες κοντά στον πρωθυπουργό (το τρίτο σενάριο). Σε μία περίοδο που, ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση έχει ανάγκη από θέματα που τραβούν την προσοχή από τη διαπραγμάτευση και την κατάσταση στην οικονομία. Ίσως γι’ αυτό να έχει ρίξει και η ίδια στο τραπέζι το θέμα των εκλογών, με υπαινιγμούς και διαψεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις Παρασκευόπουλου απομόνωσαν ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που προχώρησαν σε οργισμένες δηλώσεις καταδίκης του. Ως άμεση παρενέργεια είδαν το ντου της Χρυσής Αυγής στην ΕΣΗΕΑ.
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός μίλησε για παρερμηνεία των δηλώσεών, άφησε ανοιχτό το θέμα της παραίτησής του (αν του ζητηθεί) και προχώρησε σε διευκρινίσεις. «Κάθε άνθρωπος μπορεί να αλλάξει» επισήμανε και διαχώρισε την Χρυσή Αυγή και όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα από τους οπαδούς της. Αποκάλυψε, έτσι, μέρος της πολιτικής του στόχευσης, που κολλά στα σενάρια 2 και 3. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε και τη διαφωνία του στη θεωρία της σοβαρής Χρυσής Αυγής, που θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο.
«Ας μην προσποιείται ενόχληση ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η σύμπλευσή του με την Χρυσή Αυγή, σε κρίσιμα ζητήματα είναι αυταπόδεικτη» επισήμανε εκ μέρους της ΝΔ ο Μακάριος Λαζαρίδης, υπενθυμίζοντας τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Χρυσής Αυγής, προκειμένου να καταστήσουν αδύνατη την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να σύρουν τη χώρα σε εκλογές. Αναφέρθηκε ακόμη στην υπόθεση της απλής αναλογικής και την πρόσφατη επίσκεψη βουλευτών στο Καστελόριζο.
Αποστάσεις πήρε και η πρώην υφυπουργός των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Και τα δύο (σ.σ. σημαία και Χρυσή Αυγή) για εμένα είναι απολύτως ακατανόητα και όχι απλώς ακατανόητα, αλλά και θα σας έλεγα – χρησιμοποιώ μία βαριά έκφραση, αλλά έτσι είναι – καταδικαστέα».
Θέση κατά του κ. Παρασκευόπουλου πήρε, μέσω twitter, και ο Δημήτρης Παπαδημούλης: «Δεν συμφωνώ καθόλου με τις απόψεις Παρασκευόπουλου περί Χρυσής Αυγής κ Ελληνικής σημαίας. Δεν εκφράζουν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την Κυβέρνηση».
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ- ΕΣΗΕΑ
Η έφοδος βουλευτών και οπαδών της Χρυσής Αυγής σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ, για την παγκόσμια ημέρα προστασίας των μειονοτήτων, οδήγησε σε ανταλλαγή ανακοινώσεων Κουμουνδούρου και ΕΣΗΕΑ. Η τελευταία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως… έδωσε θάρρος στη Χρυσή Αυγή μετά την κοινή επίσκεψη βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο.
«Η ΕΣΗΕΑ είναι συνδικαλιστικό όργανο και όχι κομματικό φερέφωνο. Η ανακοίνωση αυτή έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει. Καταλήγει μόνη της η ΕΣΗΕΑ να προσφέρει τελικά κάλυψη στους Χρυσαυγίτες» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
protothema.gr