Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB. Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (χρόνος διεξαγωγής 1 έως 8 Δεκεμβρίου 2017).
Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 9,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 30,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,3%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 10,1%, Χρυσή Αυγή 6,8%, ΚΚΕ 6,5%, Ένωση Κεντρώων 2,8%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 2,2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,1%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5% και Λαϊκή Ενότητα 1%.
«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,2% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 12,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 3,3% Δεν Αποφάσισα-Δεν Απαντώ και 9,5% Λευκό-Άκυρο-Αποχή
Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 36,2% απαντά η ΝΔ, το 25,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 30,4% κανένα κόμμα, ενώ στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 47,8% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 28,3% ΝΔ.
Η λέξη «οργή» σε ποσοστό 59,4% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθεί η «ντροπή» με ποσοστό 49,7% και ο «φόβος» με 38,6%.
Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 87,2% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα».
Το 88,6% απαντά ότι είναι «Πολύ κακή-Κακή», σήμερα, σε γενικές γραμμές η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα σε ποια προσωπικά-οικογενειακά έξοδα θα αναγκαστούν να κάνουν περικοπές μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Τι λένε οι πολίτες για το μέρισμα και τους πλειστηριασμούς
Το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο διένειμε η κυβέρνηση, συναντά τη σύμφωνη γνώμη του 67,1% των πολιτών.
Το 36,1% θεωρεί ότι ο τρόπος διανομής του κοινωνικού μερίσματος είναι δίκαιος με το 54,1% να τον θεωρεί άδικο, ενώ περίπου το 9,8% δεν παίρνει θέση.
Για τους πλειστηριασμούς οι πολίτες, σε πρώτο επίπεδο, δηλαδή στην ευθεία ερώτηση εάν πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί, απαντούν ως εξής:
Πλειστηριασμοί ακινήτων δεν πρέπει να γίνονται σε καμία περίπτωση απαντά το 52,9%. Το 39,1% υποστηρίζει ότι πλειστηριασμοί ακινήτων πρέπει να γίνονται μόνο στην περίπτωση που εφαρμόζονται αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να μην πλήττονται τα βασικά δικαιώματα των οικονομικά αδυνάτων. Πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί σε κάθε περίπτωση ως έσχατη λύση αποπληρωμής ενός τραπεζικού χρέους απαντά το 3,6%.
Το 38,8% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων, αλλά να γίνει γενναίο κούρεμα του συνόλου των καταθέσεων και να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων ώστε οι τράπεζες να είναι βιώσιμες και να μειωθεί το χρέος από τα κόκκινα δάνεια το 25,5%. Πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί σε κάθε περίπτωση ως έσχατη λύση αποπληρωμής ενός τραπεζικού χρέους θεωρεί το 3,6%.
Πηγή: real.gr